Seimas po pateikimo pritarė siūlymui leisti karo prievolininkams turėti kai kuriuos automatinius ginklus

Seimas svarstys siūlymą suteikti teisę karinę tarnybą atlikusiems prievolininkams įsigyti ir turėti kai kuriuos automatinius ginklus.

Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-12 12:39

Tą numatančias Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas po pateikimo palaikė 100 Seimo narių, 1 balsavo prieš, 14 susilaikė. Dabar klausimas keliaus svarstymui į parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Sveikatos reikalų komitetus.

Konservatorių Lauryno Kasčiūno ir Pauliaus Saudargo registruotomis pataisomis siūloma numatyti galimybę pagrindinį karinį parengimą įgijusiems karo prievolininkas įsigyti ir turėti kai kuriuos A kategorijos ginklus, duslintuvus, B ir C kategorijų ginklus, jų šaudmenis. Ginklus prievolininkai galėtų naudoti praktinių įgūdžių tobulinimui.

„Esmė – papildyti mūsų pradėtą kelią. Prieš kelis metus esame leidę kariams savanoriams, kariams ir šauliams įsigyti ir namuose laikyti A kategorijos ginklus. Šiuo įstatymo projektu praplečiame galimybę ir karo prievolininkams, įgijusiems pagrindinį karinį parengtumą“, – pristatydamas įstatymo pataisas teigė P. Saudargas.

Leidimas turėti ginklą galiotų 2 metus, o vėliau galėtų būti atnaujinamas dar 5 metams – policijos vadovo ar kito įgaliotojo asmens sprendimu. Tokia teisė galiotų iki tol, kol prievolininkams sukaktų 60 metų.

Visgi, leidimą laikyti ir naudotis šaunamaisiais ginklais galėtų įgyti ne jaunesni kaip 21 metų jaunuoliai. Jie turėtų pateikti kariuomenės pažymą, patvirtinančią, jog tarnybos metu turėjo teisę nešiotis ginklą, taip pat turėtų išlaikyti atitinkamą egzaminą.

Nors jaunuoliai šaukiami tarnauti nuo 18 metų, įstatymo iniciatoriai aiškina, jog 21 metų amžiaus riba pasirinkta dėl „socialinio brandumo“. Be to, pastebi jie, būtent tokio amžiaus jaunuoliai gali savigynai įsigyti B kategorijos ilguosius lygiavamzdžius ginklus ir jų šovinius.

Teisę naudotis ir nešiotis šaunamąjį ginklą turėtų ir aktyviojo rezervo kariai. Jiems, kaip ir kariams savanoriams, profesinės karo tarnybos kariams ar šauliams, nebūtų taikomas 21 metų amžiaus cenzas.

Pataisų iniciatoriai tikisi, kad tvarkos pakeitimai padės įgyvendinti visuotinės gynybos principą bei leis pilietiškiems žmonėms veiksmingiau įsitraukti į krašto gynybą.

„Pastebima, kad tas žmogus, kuris turi ginklą, žino, kaip juo naudotis – su tuo ir auga valia priešintis ir ginti savo šalį“, – aiškino L. Kasčiūnas, pažymėdamas naujus sociologinius tyrimus.

Į Seimo salę svarstymui įstatymas turėtų grįžti birželio 4 d.

Šiuo metu Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas numato, kad tik šauliai ar profesinės karo tarnybos kariai, kariai savanoriai ir kiti savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariai gali įsigyti ir turėti kai kuriuos A kategorijos ginklus, kuriuos naudoja šaulio tarnybai ar individualiems praktiniams įgūdžiams tobulinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.