Seimui pasiūlyta aiškiau reglamentuoti kai kurias įstatymų leidybos procedūras

Parlamentas imasi Seimo statuto pakeitimų, kuriais siekiama aiškiau reglamentuoti kai kurias įstatymų leidybos procedūras, atsisakyti praktiškai neveikiančių jo nuostatų.

Jurgis Razma<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>D. Labutis (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>D. Labutis (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Jadvyga Bieliavska

Mar 12, 2024, 6:55 PM

Antradienį Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Jurgio Razmos pateikti šio dokumento pakeitimai apima Seimo nario mandato panaikinimą, laikinųjų komisijų sudarymo ir biudžeto priėmimo procedūras, opozicines darbotvarkes. Statuto pakeitimu tikslinamos ir vardinio balsavimo kortelėmis procedūros.

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis suabejojo, ar „reikia taip biurokratiškai, smulkmeniškai viską reglamentuoti?“.

„Tradiciškai nuolat iškyla ginčai dėl techninių detalių. Aš galvoju, kad geresnė išeitis yra tas vietas labai smulkmeniškai aprašyti. Deja, tokia parlamentinio darbo realybė, kad mes dažnai ginčijamės dėl kažkokių Statuto techninių dalykų“, – aiškino J. Razma.

Jis siūlo opozicijos sudaromas Seimo posėdžių darbotvarkes perkelti iš ketvirtadienio į antradienį. Pasak J. Razmos, opozicija kartais nori ketvirtadieniais anksčiau baigti posėdį, prašo pertraukų, nes dalis Seimo narių skuba į savo apygardas.

Jis pridūrė, kad prašymų perkelti opozicines darbotvarkes į antradienį yra sulaukęs iš atskirų opozicijai atstovaujančių parlamentarų.

„Jeigu opozicijos frakcijos pasakys, kad jiems tai netinka, aš pats įregistruosiu pasiūlymą šitą klausimą išbraukti“, – pažadėjo J. Razma.

Statute taip pat siūloma nustatyti, kad po generalinio prokuroro pranešimo dėl leidimo patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn būtų daroma ne Seimo posėdžio pertrauka, o klausimo svarstymo pertrauka. Šiuo metu yra daroma iki dviejų valandų pertrauka.

Tikimasi, kad dalis pasiūlytų Statuto pakeitimų paspartins kai kurių sprendimų priėmimą Seime. Jeigu Seimas pritartų J. Razmos pasiūlymams, sumažėtų darbo krūvis ir Seimo valdybai.

Jei parlamentarai posėdžio metu nusprendžia kreiptis į Vyriausybę dėl išvados pateikimo, siūloma, kad Seimo kanceliarijos Dokumentų departamentas šį kreipimąsi perduotų Vyriausybei be jokių valdybos svarstymų.

Statute Vyriausybei siūloma numatyti pareigą ne vėliau kaip likus 72 valandoms iki antrojo valstybės biudžeto projekto svarstymo užregistruoti patikslintą projektą. Tai suteiktų Seimo nariams daugiau laiko susipažinti su projektu.

Pasiūlytus Statuto pakeitimus po pateikimo palaikė 64 parlamentarai, prieš buvo 4, susilaikė 56. Projektą svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o birželio 11 d. jis vėl turėtų sugrįžti į plenarinį posėdį.

Statutas reglamentuoja parlamentarų, Seimo pirmininko, frakcijų, komitetų veiklą, sesijų sušaukimo, Seimo posėdžių organizavimo tvarką, teisės aktų svarstymo, priėmimo ir kitas su parlamento darbo organizavimu susijusias procedūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.