Žiniasklaida: šnipinėjimu kaltinamas M. Danielius neneigia rinkęs informaciją

Šnipinėjimu Baltarusijai ir poveikiu liudytojams kaltinamas Mantas Danielius neneigia rinkęs informaciją baltarusės propagandistės Ksenijos Lebedevos prašymu, tačiau vertina tai kaip pagalbą žurnalistei, o ne darbą priešiškos valstybės specialiosioms tarnyboms, rašo naujienų portalas delfi.lt.

Mantas Danielius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Danielius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 8:14 AM

Kaip delfi.lt nurodė pats kaltinamasis, M. Danielius tikina su K. Lebedeva susipažinęs Palangoje 2018 m., žurnalistei darant reportažą apie aviakompanijos „Belavia“ skrydį iš Minsko. Vėliau bendravimas suaktyvėjo 2022 m. balandį, kai socialiniuose tinkluose buvo patalpinta M. Danieliaus nuotrauka su VšĮ „Mano namai“ vadove Olga Karač iš fondo „Dapamoga“ vadove Natalija Kolegova.

M. Danieliaus teigimu, K. Lebedeva aiškino, jog domisi Baltarusijos opozicionieriais kaip žurnalistė. Kaltinamasis taip pat nurodo, kad O. Karač bei „Polyglot Language Organization“ direktorė Veranika Vyhouskaya įspėjo jį apie galimus K. Lebedevos ryšius su Baltarusijos KGB. Tačiau, pažymi M. Danielius, bylos medžiagoje jam rašytos žurnalistės žinutės įrodo, jog pati K. Lebedeva neigė tokius ryšius su specialiosiomis tarnybomis.

Teisėsaugos duomenimis, M. Danielius iš K. Lebedevos gavo užduotis surinkti Baltarusijos KGB dominančią informaciją apie VšĮ „Mūsų namai“, paramos fondą „Dapamoga“, buvusių Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnų organizaciją BYPOL ir labdaros fondą „Bysol“ – nurodoma, kad K. Lebedeva teisininką instruktavo, kaip rinkti informaciją ir ją saugiai perduoti. Pats M. Danielius tai neigia.

„Jokių užduočių K. Lebedeva man neformulavo. Tiesiog žinodavau, kad, pavyzdžiui, 2022 liepą bus K. Lebedevos laida apie „Bysol“ fondą ir jei turėjau ką pasakyti ta tema – K. Lebedevai nusiųsdavau. Kai kuri informacija jai buvo naudinga, kai kuri ne, bet iš Lietuvos spectarnybų ir Baltarusijos opozicijos reakcijos supratau, kad „šaudoma taikliai“. T. y., K. Lebedevos laidose ir filmuose pateikiama informacija daro tinkamą, stiprų poveikį, nėra kažkokia nesąmonė ar išsigalvojimas, kad opozicijai pikta dėl K. Lebedevos laidų“, – atsakydamas delfi.lt dėstė M. Danielius.

Bylos duomenimis, K. Lebedevą domino po 2020 metų įvykių Baltarusijoje į Lietuvą pabėgę žmonės, jų pabėgimo būdai, patikros pasienyje procedūros ir pabėgimus organizavusių asmenų duomenys, K. Kalinausko pulko karių mokymai, apginklavimas, tiekimo grandinės.

„Taip pat sakė, kad jeigu kažkokius opozicijos dokumentus kopijuosiu, kopijuočiau viską iš eilės, K. Lebedeva pati atsirinks, kas reikšminga, kas ne. Na, žurnalistinė rutina, ne daugiau. Konkrečių dokumentų gauti neprašė, sakė, siųsk, kopijuok, ką gali, filmuok, ką gali, jei saugu tau pačiam, žiūrėsim, ar kažkam panaudoti įmanoma“, – dėstė M. Danielius.

ELTA primena, kad teismui byla dėl M. Danieliaus perduota dar praėjusių metų rugsėjį.

Tyrimo duomenimis, kaltinamasis Mantas Danielius nuo 2022 m. sausio mėn. vykdė Baltarusijos Respublikos pilietės, bendradarbiaujančios su šios šalies žvalgybos organizacija, užduotis, rinko ir perdavė ją dominančią informaciją. Taip pat, prisidengdamas savanorio veikla, M. Danielius bendravo su Lietuvoje veikiančiomis organizacijomis, vienijančiomis Baltarusijos režimo demokratinę opoziciją, asmenimis, kurie po 2020 m. rugpjūčio mėn. vykusių Baltarusijos Respublikos prezidento rinkimų, siekdami išvengti arešto, įkalinimo ar kitokio teisinio persekiojimo, persikėlė į Lietuvą.

Primenama, kad M. Danielius buvo suimtas praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, tik pradėjus ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.