V. Blinkevičiūtė ragina paviešinti A. Anušausko įvardintus galimus korupcijos atvejus

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ir atsistatydinantį krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską, ragindama paviešinti galimus korupcijos atvejus, susijusius su viešaisiais pirkimais krašto apsaugos sistemoje.

Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2024, 1:24 PM

Kaip nurodoma LSDP pranešime spaudai, V. Blinkevičiūtė taip pat ragina atskleisti informaciją visuomenei apie verslo interesų grupių galimai darytą neteisėtą poveikį Seimo nariams, taip pat įvardinti, kokie viešieji pirkimai sukėlė abejonių Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

„A. Anušausko paskelbta informacija apie tai, kad buvo mėginama papirkinėti krašto apsaugos darbuotojus ir tai, kad neįvardyti verslo subjektai darė poveikį Seimo nariams, – o šie galimai kišosi į KAM viešuosius pirkimus, – yra skandalinga. Premjerė ir krašto apsaugos ministras turėtų nedelsiant paviešinti galimos korupcijos atvejus ir atsakyti į klausimus, kodėl šie incidentai buvo slepiami nuo visuomenės. Negali likti jokių neatsakytų klausimų – tai liečia mūsų piliečių pasitikėjimą valstybe ir jos institucijomis“, – partijos pranešime spaudai cituojama V. Blinkevičiūtė.

LSDP pirmininkė pabrėžė, kad A. Anušauskas, komentuodamas pasitraukimo iš pareigų priežastis, aiškiai leido suprasti, kad jo veiksmais buvo nepatenkintos verslo interesų grupės.

„Tai yra labai sunkūs ministro kaltinimai neįvardintiems Seimo nariams. Todėl būtini skubus ir nedviprasmiški atsakymai. Jei išties vyksta neteisėtas poveikis, jis turi būti nedelsiant užkardytas. O jei jo nėra, šešėliai turi būti išsklaidyti tuoj pat“, – dėstė V. Blinkevičiūtė.

Šeštadienį iš krašto apsaugos ministro pareigų atsistatydinantis A. Anušauskas po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda prabilo apie atvejus, kai esą buvo kišamąsi į su krašto apsauga susijusius viešuosius pirkimus.

„Taip, man teko užtrenkti duris kompanijoms, kurios mėgino neteisėtų atlygių siūlymu papirkinėti krašto apsaugos darbuotojus. Bet jos rado atviras duris pas kitus politikus, o Krašto apsaugos ministerija iškart gavo politikų pasiūlymus ir laiškus „daugiau kalbėtis“. Su kai kuriais, ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais, teko supažindinti ir STT, o kai kuriuos konkursus dėl užkeltų kainų tiesiog nutraukti. Visą šią antikorupcinę veiklą premjerė palaikė“, – kalbėjo ministras.

ELTA primena, kad penktadienį Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriuo patvirtino, jog premjerė I. Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą atsistatydinti.

Šeštadienį I. Šimonytė savo feisbuko paskyroje parašė, kad krašto apsaugos ministro A. Anušausko atsistatydinimas nėra susijęs su kaip nors staiga pakitusia Lietuvos nacionalinio saugumo būkle ar neigiamomis žiniomis apie ministerijos veiklą. Pasak jos, tai yra susiję su lūkesčiu per šią kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.