A. Anušauskas nesutinka, kad jo pasisakymas apie neskaidrius pirkimus buvo pavėluotas: buvo galima plika akimi pamatyti

Paskutines dienas Vyriausybėje skaičiuojantis Arvydas Anušauskas teigia nesuprantąs jam tenkančių priekaištų dėl esą per vėlai išsakytų užuominų apie galimus neskaidrumo atvejus krašto apsaugos viešųjų pirkimų sistemoje. Krašto apsaugos ministro teigimu, svarbiausia, kad jo vadovaujama komanda sugebėjo užtikrinti „antikorupcinę politiką“.

Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas

Mar 18, 2024, 6:48 PM

„Ko mes anksčiau nepasakėme? Ką mes viešai turėjome įvardinti? Tai yra vienetiniai atvejai“, – Eltai sakė A. Anušauskas, nesutikdamas su mintimi, jog jo pareikšimai apie galimus neskaidrumo atvejus krašto apsaugos viešųjų pirkimų sistemoje buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus.

„Tai nebuvo politikams nežinomi dalykai. Visi matė ir galėjo pasitikrinti, kaip ir kas deklaruoja. Tiesa sakant, ir informacinėje erdvėje buvo dalykai, kuriuos buvo galima plika akimi pamatyti. Aš suprantu, kad tie žmonės dabar tariamai nieko nesuprantančiomis akytėmis mirksi ir aiškina: negali būti, kodėl dabar... Žinote, suprantu, kad gal dalies dalykų apskritai nenorėta matyti“, – aiškino A. Anušauskas, dar kartą pažymėdamas savo vadovaujamos ministerijos pastangas kovoje su korupcija.

„Mes užkirtome kelią tokiems žmonėms į ministeriją. Jie nebegalėjo prisibelsti, jei buvo bent užuomina į neskaidrumą“, – teigė A. Anušauskas.

Ministro nesuglumino ir konservatorių partijos lyderių viešai išsakyta nuostaba. Premjerė Ingrida Šimonytė žurnalistams teigė, kad iki tol apie galimus pažeidimus ministras niekada nebuvo užsiminęs, o konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis svarstė, kad A. Anušauskas galėjo ir neapgalvotai prikalbėti Lietuvos politinę erdvę sudrebinusių dalykų.

„Gal nuslydo nuo liežuvio. Nežinau, kaip pasakyti kitaip“, – pirmadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Tačiau pats A. Anušauskas nesutinka pasakęs kažką neapgalvoto ar netinkamo.

„Aš norėjau pasakyti apie antikorupcinę politiką, kurią įgyvendinome. Kaip ir minėjau, ji padėjo krašto apsaugai išlaikyti savo skaidrumą. Mes naudojame didelius mokesčių mokėtojų pinigus. Tad bet koks kompromitavimas padarytų didelę žalą Lietuvos saugumui. Mes atsispyrėme. Ir dabar mėginama suversti viską lyg pagrindinis klausimas būtų „kodėl dabar“. Bet juk pagrindinis klausimas yra kodėl iki šiol neveikia realių politikų susitikimų monitoringas. Daug kas nedeklaruoja susitikimų“, – tęsė ministras.

ELTA primena, kad žinia apie netikėtą ministro atsistatydinimą informacija pasirodė penktadienį. A. Anušauskui nei patvirtinant, nei paneigiant socialiniuose tinkluose pasklidusių kalbų apie atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienio vakare patvirtino, kad premjerė I. Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Netrukus po šios žinios, šeštadienio rytą A. Anušauskas susitiko su prezidentu G. Nausėda ir pateikė daugiau detalių apie savo sprendimą trauktis. Politikas pripažino iš premjerės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. A. Anušauskas tikino, kad atsisakė tokios rokiruotės.

Tačiau politikų ir visuomenės dėmesį pritraukė A. Anušausko pareiškimas apie galimus neskaidrumo atvejus krašto apsaugos viešųjų pirkimų sistemoje. Politikas tikino susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Jis tikino užkirtęs kelią bandymams papirkti krašto apsaugos darbuotojus.

Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas. Į minėtus A. Anušausko pareiškimus suskubo reaguoti ir parlamento opozicija. Seimo mažumai priklausančios partijos šeštadienį pareiškė, kad nebedalyvaus premjerės pirmadienį organizuojamame susitikime, kuriame bus svarstomas lėšų gynybai klausimas. Dėl tų pačių A. Anušausko užuominų partija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms, situaciją pakomentavo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Ši institucija šeštadienį paskelbė, kad ikiteisminių tyrimų, susijusių su Krašto apsaugos ministerija, nėra pradėjusi. Visgi STT nurodė iš KAM sulaukusi informacijos apie Seimo narį Raimundą Lopatą, kurią vertina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.