G. Landsbergis apie A. Anušausko pasitraukimą ir I. Šimonytės komunikaciją: neverta ieškoti vienos priežasties

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigia, kad neverta ieškoti vienos krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasitraukimo priežasties. Politikas pažymi, kad diskusijos dėl ministro ateities poste vyko jau kurį laiką.

 G. Landsbergis apie A. Anušausko pasitraukimą: neverta ieškoti vienos priežasties.<br> Lrytas.lt koliažas
 G. Landsbergis apie A. Anušausko pasitraukimą: neverta ieškoti vienos priežasties.<br> Lrytas.lt koliažas
Gabrielius Landsbergis, Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 18, 2024, 11:40 AM, atnaujinta Mar 18, 2024, 12:23 PM

„Galbūt neverta ieškoti kažkokios vienos priežasties, nutikusios dabar. Tiesiog premjerė savo konstitucinių teisių, pareigų ir atsakomybių rėmuose priėmė tokį sprendimą. Kada jį priėmė? Matyt tada, kai jai atrodė tinkamiausia“, – LRT Briuselyje sakė konservatorių lyderis.

Pasak G. Landsbergio, diskusijos dėl poreikio keisti krašto apsaugos ministrą vyko jau kurį laiką.

„Diskusijos vyko jau kurį laiką. Buvo ieškoma galbūt geriausio būdo, kaip tai padaryti. O jau premjerė kaip pat priėmė sprendimą, taip priėmė“, – sakė politikas.

„Savu laiku, premjerei priimant sprendimą, buvo informuota ir artimiausia politinė komanda“, – akcentavo jis.

Visgi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas apgailestavo, kad ministrės pirmininkės sprendimas ne laiku nutekėjo į viešumą.

„Sprendimas neturėjo būti taip atsiradęs viešoje erdvėje. Apmaudu, kad taip atsitiko. Premjerė patikslino, paaiškino taip greitai, kaip galėjo visuomenei, kad nekiltų jokių insinuacijų“, – akcentavo jis.

Visgi partijos pirmininkas nekomentuoja galimų pretendentų užimti krašto apsaugos ministro postą.

„Tai yra visiška premjerės atsakomybė. Ji yra atsakinga už Vyriausybės programos įgyvendinimą. Be abejonės, ji dalinasi ir pasisako, bet visus užkulisius ji turėtų pasakoti. Aš tikrai nepostinsiu Facebook socialiniame tinkle kažkokių nuogirdų ar panašių dalykų. Tai yra jos atsakomybė, ji tegu tai ir daro“, – sakė G. Landsbergis.

„Aš palaikau visus gerus premjerės sprendimus“, – lakoniškai į klausimą, ar naujuoju ministru galėtų būti paskirtas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, atsakė jis.

A. Anušausko užuominos dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų – nustebino

G. Landsbergis taip pat teigia, kad jį nustebino A. Anušausko užuominos apie galimus neskaidrumo atvejus krašto apsaugos viešųjų pirkimų sistemoje.

„Gal nustebau, tiesą sakant. Nes manęs nebuvo pasiekusi tokia informacija. Gal yra dalykų, dėl kurių nebuvome informuoti. Gal ir neturėjome būti informuoti. Specialiųjų tyrimų tarnyba kaip ir paneigė apie kokią nors jai turimą informaciją“, – sakė G. Landsbergis.

„Sunku pasakyti, gal nuslydo nuo liežuvio. Nežinau, kaip pasakyti kitaip“, – svarstė jis.

Politikas teigia kol kas žinantis tik viešai pristatytą informaciją.

„Žinau tik ministro pareiškimą ir STT paneigimą. Tai visada galime įnešti sveiką dozę politikos į tokius pareiškimus. Aš gal neskubėčiau toli siekiančių apibendrinimų čia daryti. Jeigu yra kokios nors informacijos, tai ji turi būti paviešinta, bent jau supažindinti žmonės turi būti“, – teigė G. Landsbergis.

„Nežinau, man skambėjo kaip tiesiog toks ministro sau keltų tikslų apibendrinimas. (...) Gal kažkokių didelių darbų šioje srityje tiesiog nebuvome pastebėję“, – pridūrė jis.

Žinia apie netikėtą ministro atsistatydinimą pasirodė penktadienį. A. Anušauskui nei patvirtinant, nei paneigiant socialiniuose tinkluose pasklidusių kalbų apie atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienio vakarą išplatino pranešimą, kuriame nurodyta, jog premjerė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Šeštadienio ryte apie atsistatydinimą daugiau detalių pateikė ir pats A. Anušauskas. Po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams A. Anušauskas sakė, kad jis iš premjerės sulaukė pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. Kaip teigė politikas, jis tokios „rokiruotės“ atsisakė.

Visgi, po susitikimo su prezidentu A. Anušauskas taip pat užsiminė apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje – politikas tikino susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“.

Savo ruožtu I. Šimonytė savo feisbuko paskyroje parašė, kad krašto apsaugos ministro A. Anušausko atsistatydinimas nėra susijęs su kaip nors staiga pakitusia Lietuvos nacionalinio saugumo būkle ar neigiamomis žiniomis apie ministerijos veiklą. Pasak jos, tai yra susiję su lūkesčiu per šią kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

Kad yra pasiruošęs sėsti į krašto apsaugos ministro postą šeštadienį sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Pasak jo, tą jis padarys jei tik sulauks pasiūlymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.