V. Putino rinkimų spektaklį įvertinę ekspertai: didžiausia intriga – ką pasirinks antruoju

Kremliaus savaitgalį organizuojama Rusijos prezidento „rinkimų“ imitacija – dar vienas iššūkis ir testas Vakarų šalims, kuris gali nulemti, ar Rusijos propagandai pasiseks sukurti naują, „Putino didžiojo“ erą, pastebėjo politikos apžvalgininkai.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Dalis verslininkų į Rusijai taikomų tarptautinių sankcijų apėjimo schemas įsitraukia savo iniciatyva.<br>Scanpix.
Dalis verslininkų į Rusijai taikomų tarptautinių sankcijų apėjimo schemas įsitraukia savo iniciatyva.<br>Scanpix.
rusijos ambasada palaikymas ukraina akcija tapinas putinas, rusija<br>T.Bauro nuotr.
rusijos ambasada palaikymas ukraina akcija tapinas putinas, rusija<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 18, 2024, 10:11 AM, atnaujinta Mar 18, 2024, 10:35 AM

Tikslai – keli

Nuo kovo 15 iki kovo 17 Rusijoje organizuojamas prezidento rinkimų šou – rusai kviečiami atiduoti savo balsą „rinkimuose“, kurių rezultatas aiškus jau dabar.

Politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ pastebėjo, kad organizuodamas tokią rinkimų imitaciją Kremliaus režimas turi įvairių tikslų.

„Su rinkimais tai neturi nieko bendro, rezultatas, kurį jie paskelbs, yra visiškai aiškus – net procentus galima pakankamai lengvai atspėti. Bet kartais jiems reikia pasitikrinti visuomenės nuotaikas, kartais reikia šiek tiek konsoliduoti visuomenę, ją priversti elgtis taip, kaip režimui reikia.

Iš esmės jų tikslai būna nutaikyti į išorę, bet kartais ir žmonėms viduje kvailinti, nors jie jau tiek apkvailinti viduje, kad nelabai ką ir supranta. Bet vis tiek jiems parodo neva suverenios demokratijos imitaciją. Bet tai yra imitacija“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Tuo metu politologas Alvydas Medalinskas kalbėjo, kad visai ne rinkimų imitacijos „rezultatas“, kuriuo V.Putinas tikrai „gaus“ virš 80 proc. „rinkėjų“ balsų, yra įdomiausia šio proceso dalis. Daug įdomiau, anot jo, yra tai, kiek žmonių sudalyvaus šiame procese ir kaip bus su kitais „kandidatais“.

„Iš keturių kandidatų nepraleistas nė vienas, kuris pasisakytų prieš karą. Borisas Nadeždinas iš partijos „Piliečių iniciatyva“ buvo nuimtas, ir tada opozicijai, žmonėms, kurie pasisako prieš V.Putino karą, nėra jokio kandidato.

Bet kas dabar vyksta tarp Kremliaus politechnologų, tai svarstymai, o kas turi būti antras. Klausimas yra, ar V.Davankovas iš partijos „Naujoji liaudis“ gali būti tuo antruoju, ar L.Sluckis, V.Žirinovskio partijos veikėjas.

Ir dabar toks pergyvenimas „eina“ per visur, kad L.Sluckis, kuris yra Dūmos komiteto pirmininkas, niekaip netraukia prie to antro. Todėl dabar artimi jų gubernatoriai, konsultantai pradeda diskutuoti, kaip tą L.Sluckį pritraukti, padaryti jį antru, nes prognozuoja, kad jis gali būti ketvirtas. Tokie dalykai rodo, kad apie rinkimus jokios kalbos nėra“, – pabrėžė A.Medalinskas.

Visgi, politologas pastebėjo, kad režimas per šį pseudo rinkimų procesą turi ir dar vieną tikslą – bando legitimizuoti Rusijos okupuotas teritorijas Ukrainoje.

„Vėlgi, neaišku, kieno akyse legitimizuoti, nes pagal tarptautinės teisės normas niekas nepripažįsta tos okupacijos ir aneksijos niekaip kitaip negu okupacijos ir aneksijos.

Bet ten komanda duota, ir jau dabar tuose vadinamuosiuose išankstiniuose „rinkimuose“ paštu neva jau 56 proc. yra prabalsavę, nors niekas nežino, kiek tuose regionuose žmonių yra likę gyventi“, – pasakojo A.Medalinskas.

Testas Vakarams

Savo ruožtu publicistas Arkadijus Vinokuras laidos metu kalbėjo, kad rusai turi vieno žodžio anekdotą – „rinkimai“, ir kiek ilgesnį anekdotą – „žmogaus teisės“.

Visgi, A.Vinokuras atkreipė dėmesį į kitą pavojų – Vakarų valstybės, vartodamos demokratinėms valstybėms įprastą terminologiją apie rinkimus, ir be V.Putino dezinformacijos pagalbos legitimizuoja pseudo rinkimų procesą.

„V.Putino režimas neseniai paskyrė 1,5 mlrd. dolerių dezinformacijai Vakaruose, tai Vakarai žaidžia V.Putino žaidimą naudodami terminologijas, kurios nieko bendro su tikrove neturi, taip paversdami žmogaus teises, žodį „rinkimai“ arba „humanizmas“ tiesiog butaforija, parodija.

Čia turime rimtą problemą, kurią puikiai iliustruoja popiežiaus Pranciškaus pasisakymas, beprotiškas pasisakymas, kad silpnesnis turi iškelti vėliavą prieš stipresnį, taip silpnesnį paverčiant agresoriumi, antihumanišku ir monstru“, – pastebėjo A.Vinokuras.

A.Medalinskas pridūrė, kad Kremliaus imituojami rinkimai – dar vienas papildomas iššūkis, dar vienas testas Vakarams.

„Tai yra ar V.Putinas bus pripažintas po šitų rinkimų Rusijos prezidentu, ar ne, ar bus taikoma ta pati taktika kaip A.Lukašenkos atžvilgiu, suvokiant, kad tai – visai ne rinkimai.

Kalbant apie Rusiją, manau, kad šie rinkimai dės takoskyrą tarp V.Putino, kuris aneksavo Krymą ir pradėjo karą Donbase, ir „Putino didžiojo“. Žvelgiant į Rusijos propagandą, dabar bus „Putino didžiojo“ era, bus „Didysis statytojas Putinas“.

O ant ko jis stato? Jis stato ant to, ką mes turime pripažinti kaip pagerėjusią ekonomiką. Tada klausimas, o kodėl jis gali statyti ant pagerėjusios ekonomikos?

Pažiūrėkime į Vakarų pusę ir pasakykime – mielieji, o kur jūsų sankcijos, nepaisant 14-ojo ir 15-ojo paketo? Kodėl jūs stebitės, kai Rusijoje ekonomika yra tokia, kokia yra, o sankcijos yra labiau kalbos apie sankcijas, negu realus smūgis ekonomikai ir režimui?

Ir paskutinis dalykas – Dūmos pirmininkas, aiškiai V.Putino šalininkas, paskelbė šūkį „su V.Putinu – yra Rusija, be V.Putino Rusijos nėra“. Klausimas vakarams – išgirdote, ar ne?“ – klausė A.Medalinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.