Po A. Anušausko pareiškimo R. Lopata jau mina STT slenksčius: apklausė kaip liudytoją

Seimo narys, liberalas Raimundas Lopata antradienį lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) biure po to, kai atsistatydinantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas jį apskundė dėl dėmesio viešiesiems pirkimams.

Raimundas Lopata.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Raimundas Lopata.<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 5:05 PM, atnaujinta Mar 19, 2024, 5:09 PM

Šią informaciją portalui lrytas.lt patvirtino STT atstovė spaudai Dovilė Andrijauskaitė.

„Taip, minėtas asmuo lankėsi STT. Generalinė prokuratūra pavedė STT įvertinti viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją“, – portalui lrytas.lt komentavo STT atstovė.

Ji pabrėžė, kad ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, STT kol kas tikslinasi informaciją.

„Ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas. Jis buvo atvykęs kaip liudytojas, tikslinant aplinkybes“, – teigė D.Andrijauskaitė.

Tai, kad antradienį lankėsi STT, portalui lrytas.lt patvirtino ir pats R.Lopata. Plačiau komentuoti situacijos jis sakė negalįs, tačiau prisipažino, kad sulaukė klausimų dėl savo siųstų laiškų ministerijai.

Šeštadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda atsistatydinantis A.Anušauskas pareiškė, kad jam „teko uždaryti duris kompanijoms“, kurios mėgino papirkinėti krašto apsaugos sistemos darbuotojus.

Anot ministro, tos kompanijos „rado atviras duris pas kitus politikus“, o su kai kuriais, ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais, teko supažindinti ir teisėsaugą. Tiesa, A.Anušauskas atsisakė įvardinti konkrečius papirkinėjimo atvejus, įmones ir politikus.

Savo ruožtu STT pranešė, kad šiuo metu ikiteisminių tyrimų, susijusių su Krašto apsaugos ministerija (KAM), nėra pradėjusi. Visgi, tarnyba patvirtino vasario 9 dieną iš ministerijos sulaukusi informacijos apie parlamentarą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narį R.Lopatą.

Liberalas anksčiau buvo išsiuntęs du laiškus su paklausimais KAM, kuriuose domėjosi, kodėl vykdydama viešuosius pirkimus ministerija esą ignoruoja lietuvių gamintojus.

Abu savo laiškus R.Lopata paviešino socialiniuose tinkluose. Savo paklausimuose ministrui liberalas priekaištavo, kad „Lietuva jau senokai nėra pateikusi Ukrainai jos nuolatos prašomos pagalbos antidronais“. Jis minėjo Lietuvos antidronų gamintoją, kurio pasiūlymai esą tinkamai nebuvo įvertinti.

„Puikiai suprantame, kad ne pačios teisinės procedūros yra svarbu, bet kaip yra suformuojami kriterijai ir reikalavimai gamintojams. Man kilo įtarimų, kad šiuo atveju nebuvo viskas skaidru, kad dalyvauti buvo leidžiama gamintojams, kurie neatitinka kai kurių labai elementarių kriterijų“, – rašė jis.

„Dabar girdime, kad į konkurso galutinį etapą pateko Vokietijos įmonė (bendrovė „Euroelektronika“), kurios antidronai yra identiški Kinijoje gaminamiems, tik su Vokietijos ženklu“, – laiške teigė R.Lopata.

Jis teiravosi, ar KAM turi nusistatymą „prieš lietuvišką gamintoją“.

Antrasis laiškas esą buvo nusiųstas dėl to, kad politiko netenkino ministro atsakymai į pirmąjį. Tų atsakymų R.Lopata sakė negalintis paviešinti, nes A.Anušauskas juos padarė konfidencialiais.

Šiuos liberalo siųstus laiškus su klausimais A.Anušauskas ir persiuntė STT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.