Seimas svarstys siūlymą numatyti prievolę viešojo sektoriaus darbuotojams išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui numatyti prievolę valstybės tarnautojams ir viešojo sektoriaus darbuotojams išklausyti pradinį pilietinio pasipriešinimo kursą.

Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>KAM nuotr.
Kariai<br>KAM nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

Mar 19, 2024, 1:16 PM, atnaujinta Mar 19, 2024, 1:17 PM

Tokias Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno teikiamas Mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo pataisas palaikė 95 Seimo nariai, 3 balsavo prieš, o 16 – susilaikė.

Įstatymu siūloma numatyti, jog įvadinius mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo kursus turėtų išklausyti valstybės ir savivaldybių institucijų tarnautojai ir darbuotojai.

„Mintis labai paprasta – kad visi, kurie dirba viešajame sektoriuje, turėtų pareigą išklausyti pilietinio pasipriešinimo ir mobilizacijos kursus, įgyti tam tikrų įgūdžių, tam tikrą žinojimą, ką daryti krizinėse situacijose, ir taip didintų visų mūsų atsparumą“, – pristatant įstatymo projektą sakė L. Kasčiūnas.

Tuo metu darbuotojai, anksčiau neišklausę tokio įvadinio pilietinio pasipriešinimo kurso, turėtų tai padaryti per metus nuo darbo pradžios.

Išklausę kursus, viešojo sektoriaus darbuotojai gautų sertifikatą, patvirtinantį, kad įgijo žinias mobilizacijos, priimančiosios šalies paramos, pilietinio pasipriešinimo bei pilietiškumo stiprinimo srityse.

„Tikimasi, kad siūlomas teisinis reguliavimas padės labiau atliepti visuotinės gynybos principą ir pasiekti, kad kuo didesnė visuomenės dalis būtų informuota apie pilietinį pasipriešinimą, pasirengimą mobilizacijai ir karo padėčiai“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Anksčiau L. Kasčiūnas teikė Seimui panašią prievolę numatančias Valstybės tarnybos įstatymo pataisas. Tačiau Vyriausybė pasiūlė iniciatoriui tokius pokyčius numatyti Mobilizacijos ir priimančios šalies paramos įstatyme, kuriuo ir yra reglamentuojami mobilizaciniai ir priimančios šalies paramos mokymai į civilinio personalo rezervą įtrauktiems asmenims.

Seimui apsisprendus, tokia prievolė viešojo sektoriaus darbuotojams įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.