G. Nausėda sustabdė Kauno teisėjos V. Jegorovienės įgaliojimus

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasirašytu dekretu sustabdė Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjos Vidos Jegorovienės įgaliojimus.

Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 6:45 PM

Įgaliojimai sustabdyti iki įsigalios Teisėjų garbės teismo sprendimas, o jei Teisėjų garbės teismas, išnagrinėjęs drausmės bylą, pasiūlys prezidentui atleisti teisėją iš pareigų, – iki įsigalios sprendimas dėl teisėjos atleidimo, rašoma šalies vadovo dekrete.

Šį dekretą prezidentas pasirašė atsižvelgęs į Teisėjų tarybos per neeilinį posėdį pirmadienį priimtą sprendimą teikti prezidentui G. Nausėdai sustabdyti teisėjos įgaliojimus.

Kaip skelbė Nacionalinė teismų administracija, Teisėjų taryba, atsižvelgdama į Teisėjų etikos ir drausmės komisijos 2023 m. lapkričio 10 d. sprendimą ir Nuolatinės teisėjų vertinimo komisijos 2024 m. kovo 6 d. išvadą, kuria teisėjos profesinė veikla pripažinta nepatenkinama, neviešame posėdyje susipažino bei įvertino pateiktą medžiagą apie teisėjos elgesį, išklausė teisėjos V. Jegorovienės ir Kauno apylinkės teismo pirmininko Arūno Purvainio paaiškinimus.

„Teisėjų tarybai pateiktų duomenų apie teisėjos veiklą visuma rodo, kad teisėja Vida Jegorovienė po ankstesnių jos atžvilgiu priimtų Teisėjų garbės teismo sprendimų ir toliau aplaidžiai atlieka savo pareigas, jos darbo trūkumai yra įgavę sisteminį pobūdį, teisėjos veikla neužtikrina tinkamo Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso reikalavimų įgyvendinimo ir bylos nagrinėjimo teisme dalyvių teisių ar teisėtų interesų įgyvendinimo. Vertindama V. Jegorovienės veiksmus kaip nesuderinamus profesine prasme su teisėjo darbu ir siekdama užkirsti kelią didesnės žalos atsiradimui, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos teismų įstatymo nuostatomis, Teisėjų taryba priėmė nutarimą kreiptis į šalies vadovą,“ – rašoma Nacionalinės Teismų administracijos pranešime.

Posėdyje dalyvavusi V. Jegorovienė prašė jos klausimą nagrinėti ne viešai, siekiant apsaugoti informaciją apie privatų gyvenimą, taip pat ikiteisminio tyrimo duomenis.

ELTA primena, kad Kauno apylinkės teismo pirmininkas A. Purvainis inicijavo šiame teisme dirbančios teisėjos V. Jegorovienės įgaliojimų sustabdymą – dėl nederamo elgesio teisėjai iškelta jau trečia drausmės byla, tačiau teisėja dirba toliau, o dėl jos elgesio skundų vis daugėja.

V. Jegorovienės elgesiu ir įžeidinėjimais nuolat skundžiasi ir bylų šalys, ir teismo darbuotojai.

Teisėja teismo darbuotojus kaltina bylų ir jos artimųjų asmeninio turto vagystėmis, viena darbuotoja buvo apkaltinta neva važinėjanti su teisėjos vyru vakarais ir pavogusi kelis maišus teisėjos vaikų rūbų. Buvo atvejų, kai civilines bylas nagrinėjanti teisėja bylos šalis įtarinėjo nusikaltimų padarymu.

Neapsikęsdami tokio elgesio, teismo darbuotojai V. Jegorovienės bando išvengti, užsirakindami savo kabinetuose.

Teisėja jau anksčiau buvo bausta už netinkamą bendravimą su teismo personalu, pagarbos žmogui, pareigingumo, padorumo reikalavimų pažeidimus.

Trečia drausmės byla teisėjai V. Jegorovienei buvo iškelta pernai rudenį, ji neišnagrinėta iki šiol, o skundai dėl teisėjos galimai neetiško elgesio plūsta ir iš personalo, ir iš bylų šalių.

V. Jegorovienės drausmės bylą Teisėjų garbės teismas nagrinės kovo 22 dieną.

ELTA primena, kad pernai lapkritį Teisėjų etikos ir drausmės komisija dėl pasikartojančio nederamo elgesio iškėlė drausmės bylą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjai V. Jegorovienei ir pasiūlė inicijuoti procedūras jos sveikatos tikrinimui atlikti.

Dar 2023 m. Kauno apylinkės teismo pirmininkas V. Purvainis nurodė, jog nepaisant 2022 m. sausį Teisėjų garbės teismo teisėjai skirto papeikimo ir 2023 m. birželį – griežto papeikimo, šios teisėjo elgesys nepasikeitė.

Ištyrusi turimą medžiagą, komisija konstatavo, kad yra pakankamai duomenų, jog teisėja, darbinėje aplinkoje bendraudama su teismo personalu, nesilaikė teisėjų etikos reikalavimų: buvo nekorektiška, kaltino teismo darbuotojus ir kitus asmenis nepagrįstais dalykais ir toks elgesys nebuvo vienkartinis.

1963 m. gimusi V. Jegorovienė teisėja dirba nuo 1994 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.