Iš posto verčiamas Seimo kancleris atliko darbuotojų apklausą: paprašė įvertinti jo darbą

Prieš stojant į plenarinių posėdžių salės tribūną atremti parlamentarų kritikos, Seimo kancleris Modestas Gelbūda parlamento darbuotojų paprašė atsakyti į klausimus, susijusius su jo darbu. Kanclerio inicijuotos apklausos rezultatai – stebėtinai teigiami, mat, dauguma atsakiusiųjų giria M. Gelbūdos darbą ir kuriamą mikroklimatą kanceliarijoje. Visgi, į klausimus atsakė mažiau nei pusė kanceliarijos darbuotuojų.

M. Gelbūda<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
M. Gelbūda<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Modestas Gelbūda.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Modestas Gelbūda.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 11:27 AM

M. Gelbūda kreipėsi į darbuotojus ir išsiuntė jiems laišką su apklausa, sulaukęs papildomų pastabų dėl mikroklimato Seimo kanceliarijoje.

Paties iš posto verčiamo tarnautojo surengtos apklausos rezultatai – itin pozityvūs. Tačiau pastebėtina, kad į pateiktus klausimus atsakė tik 206 iš 420 kanceliarijos darbuotojų.

Teiraujantis, ar M. Gelbūdos kadencijos metu pagerėjo mikroklimatas Seimo kanceliarijoje, du trečdaliai atsakė teigiamai – 45 proc. atsakiusiųjų su tuo visiškai sutiko, 21 proc. veikiau sutiko. Tuo metu 12 proc. tokiai minčiai prieštaravo, 7 proc. teigė labiau nesutinkantys, o 13 proc. nei sutiko, nei nesutiko, kad kanclerio kadencijos metu darbo atmosfera pagerėjo.

Su teiginiu „kanclerio veikloje gero mikroklimato Seimo kanceliarijoje užtikrinimas yra prioritetas“ visiškai sutiko 52 proc. apklausos dalyvių, 28 proc. teigė labiau sutinkantys. Tačiau 9 proc. darbuotojų su pastaruoju teiginiu visiškai nesutiko, o aiškios pozicijos šiuo klausimu neturėjo 6 proc. respondentų.

Teigiama tendencija matoma ir paskutiniame klausime – 43 proc. į apklausą atsiliepusiųjų visiškai sutiko, kad Seimo kanceliarija geriau vykdytų pavestas funkcijas, jeigu kancleris tęstų savo darbus, dar 24 proc. teigė labiau sutinkantys su tokia mintimi. Tačiau 13 proc. tam visiškai prieštaravo, 4 proc. labiau linko nesutikti. Dar 13 proc. nei pritarė, nei nepritarė šiai tezei.

Kanclerio išplatintos apklausos apžvalgoje taip pat dalijamasi darbuotojų citatomis apie kanclerio darbą ir galimus pokyčius. Išviešinti pasisakymai – vien tik teigiami ir giriantys M. Gelbūdos veiklą.

„Jei kancleris neatlaikys, tai nematau šansų šitai institucijai atsigauti greitu metu“, – dalijamasi anoniminiu Seimo kanceliarijos darbuotojo pasisakymu.

„Vienintelis kancleris, dėl kurio ne gėda ir kuris tempia šitą kanceliariją iš pelkės“, – teigia kitas parlamento kanceliarijos atstovas.

ELTA primena, kad parlamentas ketvirtadienį slaptu balsavimu spręs, ar atleisti M. Gelbūdą iš Seimo kanclerio pareigų.

Šią iniciatyvą pasirašė 75 ne tik opozicijai, bet ir valdantiesiems atstovaujantys parlamentarai.

Siūloma, kad nutarimas dėl M. Gelbūdos atleidimo įsigaliotų šių metų kovo 22 d.

Seimo kanceliarijos vadovui priekaištaujama dėl neefektyvaus darbo organizavimo, parlamentarai teigia, kad yra gavę nusiskundimų dėl atlyginimo diferencijavimo komitetų biurų darbuotojams.

2021 metų balandžio 27 d. parlamentas slaptu balsavimu paskyrė Seimo kancleriu ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesorių, tarptautinio verslo ir vadybos ekspertą M. Gelbūdą. Jo kandidatūrą Seimui pasiūlė Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo statute įtvirtinta, kad parlamento kancleris yra parlamentui bei jo valdybai atsakingas ir atskaitingas valstybės tarnautojas – Seimo kanceliarijos vadovas. Seimo kanclerį įstatymų nustatyta tvarka 5 metams skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas.

Sprendimas dėl Seimo pareigūno atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.