V. Bakas: atsisakydamas liudyti komisijai G. Nausėda pažeistų įstatymą

Prezidentui nusprendus ignoruoti klausimus, kuriuo pateikė Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tirianti Seimo komisija, parlamentaras Vytautas Bakas sako, kad toks šalies vadovo sprendimas gali būti laikomas įstatymo pažeidimu.

Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-03-21 21:58

„Prezidentas pareiškė, kad atsisako atsakyti į komisijos klausimus. Toks elgesys turėtų būti vertinamas kaip Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo, pagal kurį komisija turi teisę kviesti į komisijos posėdžius valstybės ir savivaldybių politikus, pareigūnus, tarnautojus, taip pat kitus valstybės ir savivaldybių institucijose dirbančius asmenis, išklausyti jų pranešimus ar paaiškinimus, reikalauti iš jų informacijos ar duomenų komisijos tiriamu klausimu ir juos gauti raštu ar žodžiu (Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymas 4 str. 3d.) pažeidimas“, – ketvirtadienio vakarą „Facebook“ paskyroje rašė komisijos pirmininkas V. Bakas.

Laikinosios komisijos pirmininkas pažymi, kad jeigu liudyti atsisakytų kitas pareigūnas, tai galėtų būti traktuojama ne tik kaip grubus nusižengimas,bet užtraukti ir administracinę atsakomybę. Todėl toks prezidento sprendimas, akcentuoja V. Bakas, turėtų būti vertinamas jo duotos priesaikos kontekste.

„Prezidento atveju toks atsisakymas turėtų būti vertinamas jo duotos priesaikos kontekste „būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, gerbti ir vykdyti įstatymus“. Taigi šį prezidento sprendimą, neabejoju vertins Konstitucinės teisės specialistai, pati komisija ir Lietuvos Respublikos Seimas“, – pažymi komisijos pirmininkas.

V. Bakas pabrėžia, kad Komisija vis dar kviečia prezidentą pateikti atsakymus į klausimus.

„Nors laiko neturime nedaug, tačiau dar yra kelios dienos iki komisijos termino pabaigos. Jei prezidentui reiktų papildomo laiko, esame pasirengę prašyti Seimo dar pratęsti komisijos darbą“, – nurodo V. Bakas.

Primename, kad ketvirtadienį Eltai siųstame atsakyme prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis nurodė, kad prezidentas nusprendė neatsakinėti į Seimo komisijos, tiriančios VSD pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją, pateiktus klausimus nenorėdamas gaišinti parlamentarų papildomu darbu.

Parlamentarai šalies vadovui dar kovo pradžioje siuntė 70 klausimų apie 2019 m. prezidento rinkimų štabo narius, rėmėjus, šalies vadovo santykius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.