Politinė turbulencija KAM vadovybėje – darbuotojo akimis: atsakė, ką žino apie galimos korupcijos apraiškas

Krašto apsaugos ministeriją (KAM) purtanti politinė turbulencija dėl pasikeitimų vadovo kėdėje įnešė šiokios tokios sumaišties ir tarp pačių įstaigos darbuotojų, neslepia ministerijos gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis. Tiesa, jis atkreipia dėmesį, kad dabar svarbiausia – darbų tęstinumas.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (O.Posa
Arvydas Anušauskas.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (O.Posa
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 8:02 PM

Žinia apie netikėtą ministro A.Anušausko atsistatydinimą pasirodė praėjusį penktadienį.

Politikui nei patvirtinant, nei paneigiant feisbuke pasklidusių kalbų apie jo atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienį vakare nurodė, kad premjerė I.Šimonytė gavo A.Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Netrukus po šios žinios, šeštadienio rytą A.Anušauskas susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda ir pateikė daugiau detalių apie savo sprendimą trauktis.

Politikas pripažino iš premjerės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. A.Anušauskas tikino, kad atsisakė tokios rokiruotės.

Šeštadienio rytą daugiau informacijos apie pokyčius Vyriausybėje pateikė ir ministrė pirmininkė. Pasak jos, A.Anušausko atsistatydinimas yra susijęs su lūkesčiu per likusią Vyriausybės kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

KAM gynybos politikos direktorius V.Urbelis pripažįsta, kad vykstantys politiniai procesai dėl ministro keitimo veikia ir įstaigos darbuotojus, tačiau nuotaikos išlieka darbinės, visi tikisi darbų tęstinumo.

„Sakyčiau, kad nuotaika yra darbinė. Negali slėpti, kad politiniai įvykiai neveikia žmonių krašto apsaugos sistemoje. Aišku, veikia, ir visi žmonės klauso, kas čia vyksta. Bet esminis dalykas, ką mes girdime ir kas yra labai svarbu, kad yra tęstinumas, nes tie svarbiausi dalykai yra įtvirtinti ir Vyriausybės programoje, ir ilgalaikėse krašto apsaugos sistemos programose.

Pagaliau, mūsų pajėgumų plėtra remiasi NATO pajėgų įsipareigojimais, kurie yra mums patvirtinti, ir kitais dokumentais, tai tos pagrindinės kryptys yra daugmaž aiškios. Labai džiugu, kad dauguma politinių partijų joms pritaria. Kas yra labai svarbu krašto apsaugos sistemoje, tai tęstinumas. Daugumą pajėgumų išvystyti reikia daug metų.

Mums labai svarbu, kad tas laivas nebūtų siūbuojamas per rinkimus ar kitus pasikeitimus, nes tada tik taip gal efektyviai įsisavinti pinigus“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo V.Urbelis.

Kaip vertina pasikeitimus ministro pozicijoje, KAM atstovas atsakyti nenorėjo.

„Turbūt ne valstybės tarnautojui komentuoti politikus. Turbūt aš to nedarysiu. Bet noriu pasakyti labai paprastai, kad visi krašto apsaugos sistemos darbuotojai nori, kad jūra būtų rami, bangų nebūtų ir laivas judėtų į priekį greitai bei stabiliai. Čia yra bendras visų noras“, – akcentavo jis.

Anot V.Urbelio, krašto apsaugos sistema yra sudėtinga, nėra taip, kad viskas priklauso nuo vieno asmens.

„Sistema yra sudėtinga, reikia pasakyti, kad yra ir įstatymų, ir viešųjų pirkimų rėmai, ir visi kiti įstatymai, kuriais mes turime vadovautis. Taip, norime daryti kuo greičiau, bet tempai yra tikrai svarbūs.

Aš pats vadovauju darbo grupei su Vokietija dėl Vokietijos brigados, tai ir patys vokiečiai sako, kad tai, ką mes sutarėme, yra ne tai, kad greičiau, tai yra greičiau nei šviesos greitis, ką mes čia norime padaryti per pora metų. Tai tokie sprendimai yra priimti ir mūsų darbas yra juos įgyvendinti“, – teigė KAM atstovas.

Atsistatydindamas krašto apsaugos ministras A.Anušauskas pareiškė, kad jis ir kiti KAM darbuotojai susidūrė su bandymais kištis į viešųjų pirkimų procesą.

Paklaustas, ar ką nors apie tai žino, V.Urbelis atsakė, kad jam pačiam neteko su tuo susidurti, tačiau jis sakė žinąs, jog žmonės, kurie apie tai prabilo, jau bendradarbiauja su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir kitais pareigūnais.

„Kiek aš žinau, tai ir žmonės, kurie apie tai kalbėjo, jau kalbėjo su STT ir kitais pareigūnais. Tikiu, jie perdavė visą informaciją, ką jie žino. Į mane patį įmonės nebuvo kreipęsi, jokios veiklos nedarė, tai už save tiek galiu pasakyti.

O kas žino, tai tikrai turi informuoti, yra pareiga informuoti apie tokius atvejus ir tikiuosi, kad jeigu buvo bandymų daryti įtaką, jie tai ir padarė“, – apibendrino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.