R. Karbauskis dėl L. Kasčiūno pasisakymų kreipėsi į G. Nausėdą: kursto Trečiąjį pasaulinį karą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis penktadienį viešai kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą prašydamas įvertinti kandidato į krašto apsaugos ministrus Lauryno Kasčiūno pasisakymus. Kaip teigia politikas, jį gąsdina Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko išsakyta parama Prancūzijos prezidento idėjai į Ukrainą siųsti karius.

R. Karbauskis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
R. Karbauskis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
R. Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R. Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
R. Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R. Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Miglė Valionytė

Mar 22, 2024, 2:00 PM, atnaujinta Mar 22, 2024, 2:30 PM

„Galime daryti prielaidas, kad konservatoriai retoriką karo tema, pasikeitus ministrams, aštrins ir sieks, kad Lietuvoje būtų įvesta karo padėtis. Tai reikš, kad šalyje būtų galima nerengti rinkimų, kol karas nesibaigs“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo opozicinės partijos lyderis.

Tiesa, „valstiečių“ lyderį papiktinusiame L. Kasčiūno interviu naujienų portalui tv3.lt, pažymėta, kad kalbama tik apie mokymo misijas.

„Mes kaip valstybė esame aukščiausiu lygmeniu išreiškia pozityvią žinią Macrono iniciatyvai. Tik sakau, mes kalbame tik apie mokymo misiją“, – ketvirtadienį sako NSGK pirmininkas.

Visgi R. Karbauskio teigimu, konservatoriai tokiais pasisakymais tiesiog kursto Trečiąjį pasaulinį karą.

„Siųsdami karius į Ukrainą, kuri pati sako, kad nenori NATO karių savo teritorijoje, konservatoriai Lietuvą paverčia trečio pasaulinio karo kurstytojais ir pateisina Rusijos lūkesčius, kuri tik ir laukia, kada turės pretekstą apkaltinti NATO tiesioginiu dalyvavimu kare“, – teigė parlamentaras ir paprašė situaciją įvertinti patį prezidentą.

„Tad šiandien LR Prezidentas Gitanas Nausėda turi nedelsiant atsakyti – ar L. Kasčiūnas, įvardindamas, kad E. Makrono siūlymui pritarta aukščiausiu lygmeniu, sako tiesą? Ar LR Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat mano, kad reikia siųsti Lietuvos karius į Ukrainą? Ar, kaip įprasta konservatoriams, aukščiausia valdžia Lietuvoje jiems yra jie patys – Vytautas ir Gabrielius Landsbergiai?“, – svarsto R. Karbauskis.

ELTA primena, kad Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas pareiškė, jog neatmestų Prancūzijos sausumos pajėgų dislokavimo Ukrainoje. Jo teigimu, nėra nesvarstytinų klausimų, siekiant garantuoti, kad Rusija nepasiektų pergalės Ukrainoje.

Prancūzijos prezidentas pažymėjo, kad jo inicijuotame susitikime Paryžiuje jokie sprendimai dėl sausumos pajėgumų perkėlimo nebuvo priimti. Tačiau, tvirtino jis, kiekviena šalis ateityje galėtų priimti savarankiškus sprendimus dėl karių dislokavimo.

Tokią Prancūzijos lyderio iniciatyvą pasveikino ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Aš ir dabar laikausi, kad mes šią idėją turime svarstyti. Tik reikalas tas, kad geriausia būtų, jog mes visi vieningai sutartume dėl jos reikalingumo ir įvertintume labai gerai žvalgybines ir kitokias informacijas, kurias turime“, – praėjusią savaitę lankydamasis Prancūzijoje pažymėjo Lietuvos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.