Mirė disidentė, pasipriešinimo sovietų režimui veikėja Nijolė Sadūnaitė užuojautą reiškia šalies vadovai

Eidama 86 metus mirė disidentė, vienuolė Nijolė Sadūnaitė. Apie tai sekmadienį pirmasis pranešė portalas „Bernardinai“.

Nijolė Sadūnaitė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>I.Gelūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>I.Gelūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>P.Lileikio nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>P.Lileikio nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nijolė Sadūnaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 31, 2024, 1:23 PM, atnaujinta Mar 31, 2024, 3:00 PM

N.Sadūnaitė buvo Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui veikėja, vienuolė.

Žinią apie jos mirtį feisbuke paskelbė Aušra Pocienė. Tai bernardinai.lt patvirtino ir N.Sadūnaitės sesuo Gerarda Elena Šiliauskaitė.

„Šiąnakt mus paliko AtA seselė Nijolė. Su Kristumi Prisikėlimo rytą jau Danguje! Paliko mus šio pasaulio kovoje, o viename iš paskutinių susitikimų sakė, kad Vasario 16-ąją švęs ir Danguje! Aleliuja!“, – rašė A.Pocienė.

Nijolė Felicija Sadūnaitė gimė 1938 metų liepos 22 dieną Kėdainių apskrityje, Dotnuvos miestelio agronomų šeimoje. 1945 metais Sadūnų šeima slapstydamasi nuo tremties apsigyveno Anykščiuose, kur N. F. Sadūnaitė 1955 metais baigė Jono Biliūno vidurinę mokyklą.

Pasirinkusi vienuolės gyvenimo kelią, N. F. Sadūnaitė 1956 m. įstojo į Panevėžyje nelegaliai veikusį Švč. Nekaltai Pradėtosios Mergelės Marijos tarnaičių kongregacijos vienuolyną.

Kunigui Juozui Zdebskiui pasiūlius, N. F. Sadūnaitė nuo 1974 m. pradėjo dauginti ir platinti žymiausią 1972–1989 m. pogrindyje nelegaliai leistą leidinį „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ (toliau – „LKB kronika“), kuris informavo visuomenę apie Katalikų Bažnyčios ir tikinčiųjų persekiojimą Lietuvoje, skatino žmogaus teisių judėjimą.

1974 metais sovietinis saugumas užklupo N. F. Sadūnaitę savo bute rašymo mašinėle spausdinant 11 „LKB kronikos“ numerį ir ją sulaikė. Sulaikyta N. F. Sadūnaitė nesijautė kalta, todėl neatsakinėjo į tardytojų užduodamus klausimus, atsisakė advokato, neišdavė kitų „LKB kronikos“ leidėjų ir platintojų.

1975 m. Lietuvos SSR Aukščiausiasis Teismas N. F. Sadūnaitei skyrė 3 metų laisvės atėmimo ir 3 metų nutrėmimo bausmę. Slaptame teismo posėdyje N. F. Sadūnaitės pasakytas paskutinis žodis tapo nepalaužiamos kovos už žmogaus teises pavyzdžiu.

Dubravlage, Mordovijos ASSR kalinama N. F. Sadūnaitė atkūrė teismo posėdyje pasakytos kalbos tekstą ir jį sėkmingai perdavė savo bendražygiams. Tekstas buvo išspausdintas „LKB kronikoje“, o vėliau, patekęs į Vakarus, buvo paskelbtas spaudoje, radijo laidose bei išleistas atskiru leidiniu. 1977 m. atlikusi laisvės atėmimo bausmę, N. F. Sadūnaitė buvo ištremta į Bogučanų gyvenvietę Krasnojarsko krašte. Iš tremties paleista 1980 metais.

Grįžusi į Lietuvą N. F. Sadūnaitė vėl įsitraukė į „LKB kronikos“ leidybą: rinko žinias, redagavo ir daugino leidinį, gabeno jį į Maskvą, iš kur jis pasiekdavo Vakarus. Visi „LKB Kronikos“ numeriai buvo paskelbti JAV lietuvių laikraščiuose „Darbininkas“, „Draugas“, per radijo stotis „Amerikos balsas“, „Vatikano radijas“ ir kt.

Nuo 1982 metų N. F. Sadūnaitei pradėjus slapstytis, Lietuvos SSR valstybės saugumo komitetas (KGB) paskelbė jos paiešką visoje Sovietų Sąjungoje, išplatino jos fotonuotrauką ir įspėjo, kad ji, naudodama perukus, grimą, akinius ir kitas priemones, gali būti pakeitusi išvaizdą.

Besislapstydama N. F. Sadūnaitė 1983 metais parašė atsiminimus ir juos sėkmingai perdavė į Vakarus, kur jie buvo publikuoti lietuvių išeivių spaudoje, išversti į užsienio kalbas, o 1985 metais Čikagoje išleisti atskira knyga „KGB akiratyje“.

1987 metų balandžio 1 dieną atliekant kratą Vilniuje gyvenančios Angelės Jakuntavičiūtės bute, drabužių spintoje buvo rasta besislapstanti N. F. Sadūnaitė, kuri bandė sunaikinti jos ranka rašytą, pas ją buvusį „LKB kronikos“ Nr. 73 egzempliorių. Sulaikyta N. F. Sadūnaitė buvo uždaryta į Lietuvos SSR KGB Tardymo izoliatorių, bet, „po konsultacijų su SSRS KGB ir atsižvelgiant į pasikeitusias aplinkybes“, tą pačią dieną paleista.

1987 metų rugpjūčio 23 dieną N. F. Sadūnaitė su Lietuvos laisvės lygos nariais Antanu Terlecku, Vytautu Bogušiu ir kitais disidentais surengė pirmąjį viešą valdžios nesankcionuotą mitingą Vilniuje prie A. Mickevičiaus paminklo, kuriame pirmą kartą viešai buvo pasmerkti Vokietijos ir SSRS 1939 metų rugpjūčio 23 dieną ir rugsėjo 28 dieną pasirašytų sutarčių (Molotovo-Ribbentropo paktas) slaptieji protokolai. 

Mitingą pradėjo N. F. Sadūnaitė, savo kalboje pasmerkusi „Hitlerio ir Stalino sąmokslą“ ir pareikalavusi panaikinti jo pasekmes − Lietuvos okupaciją.  Mitingas ir jo dalyviai, Lietuvos komunistų partijos centro komiteto biuro nurodymu, buvo viešai svarstomi ir smerkiami. Mitingo organizatoriai ir aktyvūs dalyviai KGB buvo persekiojami.

1987–1988 metais oficialioje Lietuvos spaudoje „ideologinių diversijų“ rubrikoje buvo skelbiami straipsniai, šmeižiantys mitingą ir jo organizatorius, leidinį „LKB kronika“ ir vieną iš jo leidėjų N. F. Sadūnaitę. 

Lietuvos SSR KGB 1988 metų sausio 1 dieną pasiūlė SSRS KGB taikyti N. F. Sadūnaitei „nuteikimą išvykti iš SSRS“, o jai atsisakius išvykti, „neperduoti bylos teismui, kas ją sukompromituotų bendraminčių tarpe“. Lietuvos SSR prokuratūros 1988 metų birželio 29 dienos nutarimu, 1987 metais iškelta baudžiamoji byla „dėl nelegalaus šmeižtiko turinio leidinio Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika gaminimo ir platinimo faktų“ nutraukta „dėl aplinkybių pasikeitimo, ko pasekoje šis leidinys neteko visuomenei pavojingos veikos pobūdžio“.

Parengtinio tardymo metu išaiškinti su leidinio „LKB kronika“ leidyba susiję asmenys, tarp jų ir N. F. Sadūnaitė, nebuvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. 1988 metų spalio 25 dieną Lietuvos SSR KGB 5 (ideologinė kontržvalgyba) tarnyba pakeitė „Matildai“ (N. F. Sadūnaitei) vestos operatyvinio ištyrimo bylos pobūdį, ir perregistravo ją į operatyvinio stebėjimo bylą.

N. F. Sadūnaitė, kaip „antisovietinių pažiūrų Katalikų Bažnyčios autoritetas“, buvo sekama iki pat KGB padalinio Lietuvoje likvidavimo 1991 metais.

1989–1990 metais kviečiama įvairių organizacijų ir privačių asmenų N. F. Sadūnaitė keliavo po Europą ir JAV – jos dėka daugybė žmonių sužinojo apie Lietuvos laisvės siekį.

Už ilgametę kovą už žmogaus teises N. F. Sadūnaitė buvo apdovanota Sausio 13-osios atminimo medaliu (1992 m.), Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi (1998 m.), Lietuvos nepriklausomybės medaliu (2000 m.).

 

Šalies vadovai reiškia užuojautą dėl N. Sadūnaitės mirties

Sekmadienį šalies vadovai, reaguodami žinią apie vienuolės, disidentės Nijolės Sadūnaitės mirtį, pareiškė užuojautą.

„Labai simboliška, kad F. N. Sadūnaitės netekome šv. Velykų dieną. Net tamsiausiu sovietmečio metu ji tikėjo, kad Lietuva prisikels ir bus laisva. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius, bendražygius ir visus Lietuvos žmones“, – užuojautoje rašo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

F. N. Sadūnaitė buvo apdovanota Sausio 13-osios atminimo medaliu (1992), Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi (1998) ir Lietuvos nepriklausomybės medaliu (2000). Vienuolei 2017 metais paskirta Laisvės premija.

Užuojautą dėl N. Sadūnaitės mirties pareiškė ir ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Nijolės Sadūnaitės disidentinė veikla buvo itin svarbi pasipriešinimo okupaciniam sovietų režimui moralinė atrama. Net ir patirtas sovietų represinių struktūrų persekiojimas netemdė jos tikėjimo žmogiškumu ir nepakirto ryžto siekti Lietuvos laisvės. Reiškiu užuojautą visiems N. Sadūnaitės artimiesiems ir bendražygiams“, – Vyriausybės pranešime cituojama sakė I. Šimonytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda, reikšdamas užuojautą dėl N. Sadūnaitės mirties, akcentavo disidentės drąsą ir kovą prieš okupacinę valdžią.

„Sesuo Nijolė – ypatinga asmenybė, išsiskirianti net ir tarp daugybės nuostabių, bebaimių, nepalūžusių Lietuvos laisvės kovotojų, praėjusių sovietų kalėjimus, lagerius ir tremtį. Jos drąsus pasiaukojimas, jos didvyriška kova be ginklo prieš okupantus, prieš visą teroristinės blogio imperijos prievartos sistemą, netrukdė jai būti kuklia ir paprasta, netrukdė jai spinduliuoti linksmumu ir gyvenimo džiaugsmu, – net ir persekiotojų akivaizdoje.

Sesuo Nijolė okupuotoje Lietuvoje elgėsi kaip laisvas žmogus, ji kovojo su blogiu be jokios neapykantos. Turbūt todėl sesuo Nijolė Sadūnaitė tapo gyvu pavergtos, bet nepalūžusios, už laisvę kovojančios Lietuvos simboliu. Jos nuostabi herojiška asmenybė nustebino ir sužavėjo visą laisvąjį pasaulį. Jos šviesi kova bus įkvėpimo šaltinis laisvę saugoti įsipareigojusioms Lietuvos kartoms. Viena sesers Nijolės atsiminimų knyga pavadinta „Skubėkime daryti gera“. Tegu šis moto būna kvietimas mums visiems, dėkojantiems seseriai Nijolei už jos nuostabią kovą, už jos nuostabų gyvenimo pavyzdį“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Apie tai, kad eidama 86 metus mirė disidentė, vienuolė N. Sadūnaitė, sekmadienį pranešė portalas „Bernardinai.lt“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.