Prokuratūra: STT sprendimas nepradėti tyrimo dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje pagrįstas ir teisėtas

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sprendimas nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje yra pagrįstas ir teisėtas, trečiadienį paskelbė prokuratūra.

Krašto apsaugos ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Krašto apsaugos ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2024, 11:18 AM, atnaujinta Apr 3, 2024, 11:25 AM

Kaipo teigiama Generalinės prokuratūros (GP) pranešime spaudai, GP Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras patikrino ir paliko galioti kaip teisėtą ir pagrįstą STT 2024 m. kovo 28 d. priimtą nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.

Buvusiam krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui viešojoje erdvėje užsiminus apie galimus neteisėtus susitarimus ar kitus galimus korupcinius atvejus krašto apsaugos sistemoje vykdant viešuosius pirkimus, ministerijos darbuotojams galimai daromą spaudimą, kovo 18 d. generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė STT atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą. Taip pat STT ėmėsi veiksmų po Seimo Antikorupcijos komisijos ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ GP pateiktus pranešimų dėl analogiškų aplinkybių.

Anot prokuratūros, STT, tikslindama faktines aplinkybes, apklausė A. Anušauską, kitus liudytojus, gavo papildomos informacijos iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM).

„Įvertinus surinkus duomenis konstatuota, kad Seimo nario Raimundo Lopatos veiksmuose oficialiais raštais ministerijai pateikiant klausimus apie vykdytą viešąjį pirkimą bei užsienio bendrovės veiksmai kviečiant Krašto apsaugos ministerijos atstovus į susitikimus nusikalstamų veikų požymių nenustatyta.

Taip pat įvertinta, kad į lobistinio pobūdžio veiksmus bei korupcijos pasireiškimo rizikas Krašto apsaugos ministerijoje reaguota ir jos valdytos tinkamai, todėl nebuvo pagrindo pranešti apie jas ikiteisminio tyrimo institucijoms“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Pasak prokuratūros, šis prokuroro nutarimas neužkerta kelio ikiteisminio tyrimo įstaigoms ar prokuratūrai, gavus konkrečios informacijos apie galimai padarytus korupcinius nusikaltimus, pradėti ikiteisminį tyrimą.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje.

Klausimai dėl neskaidrių procesų kilo po to, kai pareigas paliekantis buvęs krašto apsaugos ministras A. Anušauskas pareiškė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Tokias ministro užuominas prezidentas Gitanas Nausėda įvertino kaip labai rimtas ir netrukus susitiko su STT bei Generalinės prokuratūros vadovybe.

Savo ruožtu STT pranešė iki šiol nepradėjusi ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM. Visgi, tarnyba nurodė iš KAM gavusi informacijos apie parlamentarą, liberalų atstovą Raimundą Lopatą.

Po rezonansą sukėlusių pareiškimų STT dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje apklausė patį A. Anušauską, buvusį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką ir dabartinį ministrą Lauryną Kasčiūną, Seimo narį R. Lopatą ir buvusį krašto apsaugos viceministrą Vilių Semešką, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.