Seimas svarstys siūlymą leisti prekiauti elektroninėmis cigaretėmis vaistinėse

Parlamentarai antradienį ketina svarstyti Seimo nario Aurelijaus Verygos inicijuotas įstatymų pataisas, siūlančias leisti prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis vaistinėse.

Elektroninės cigaretės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 7:25 AM

Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad „vartotojai įsigyti elektroninių cigarečių galėtų tik gavę gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse“. Anot projektą parengusių Seimo narių, šiuos produktus vaistinės galės įsigyti tik iš licencijuotų gamintojų arba didmeninės prekybos licencijas turinčių ūkio subjektų.

Projekto iniciatorius A. Veryga įstatyme taip pat siūlo aiškiai nurodyti, kad vaistinėse būtų galima prekiauti tik tokiais produktais, kurie būtų pripažinti tinkamais priklausomybei nuo tabako gydyti ir naudojami, kaip pagalbos metantiems rūkyti priemonės.

Tokiu būdu siekiama mažinti elektroninių cigarečių vartojimą bei jų prieinamumą ypač nepilnamečiams asmenims ir paaugliams.

Įstatymo pataisų autoriai pastebi, kad 2021 m. gegužės mėn. Europos Komisijos (EK) ataskaitoje teigiama, kad „tais atvejais, kai elektroninės cigaretės naudojamos kaip mesti rūkyti padedančios priemonės, jos turėtų būti reglamentuojamos farmacijos srities teisės aktais“.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad „elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leidžiama prekiauti tik vaistinėse, laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, ir tik tais atvejais, jei elektroninės cigaretės ir jų pildyklės bus priskiriamos vaistiniams preparatams ar kompensuojamosioms medicinos pagalbos priemonėms.“

Šias įstatymo pataisas parlamento Sveikatos reikalų komitetas siūlo atmesti. Tokį sprendimą komitetas priėmė, atsižvelgdamas į Seimo kanceliarijos Teisės departamento, nevyriausybinių organizacijų, Teisingumo ministerijos, Konkurencijos tarybos pastabas ir Vyriausybės išvadą.

Seimo Teisės departamento nuomone, siūlymas elektronines cigaretes ir jų pildykles pardavinėti vaistinėse nedera su vaistinių paskirtimi.

„Siekis elektronines cigaretes ir jų pildykles pardavinėti vaistinėse apskritai nedera su pačių vaistinių paskirtimi bei jose vykdomos farmacinės veiklos turiniu (...) „, – mano Seimo teisininkai.

Idėjai elektroninius rūkalus priskirti vaistiniams preparatams prieštarauja tiek medikų, tiek verslo atstovai. Gydytojai įžvelgia riziką, jog elektronines cigaretes pateikiant kaip gydymo priemonę būtų klaidinami pacientai. Tuo metu verslininkai įspėja dėl galimo šešėlinės prekybos suklestėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.