Seimo etikos sargai nepradės tyrimo dėl A. Anušausko pasisakymų apie galimą korupciją

Trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija po diskusijų nusprendė nepradėti tyrimo dėl buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko viešai išsakytų teiginių apie neva krašto apsaugos sistemoje galimas korupcijos apraiškas.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Konopackienė

Apr 17, 2024, 6:42 PM, atnaujinta Apr 17, 2024, 6:43 PM

Visgi su komisijos daugumos nuomone nebuvo linkęs sutikti liberalas Andrius Bagdonas. Anot parlamentaro, atlikus tyrimą, visuomenei būtų atsakyti visi klausimai dėl A. Anušausko paviešintos informacijos tikrumo ir pagrįstumo.

„Dauguma mano, kad tyrimo pradėti nereikėtų, visgi aš manau, kad tyrimą reikėtų pradėti. Pirma, krašto apsaugos ministras metė šešėlį ne tik ant viešuosius pirkimus vykdančių institucijų, bet ir ant premjerės, kuri pasakė, kad viską žinojo, kad konkursai vyksta neskaidrūs. Tai, man atrodo, yra svarbus argumentas“, – komisijos posėdyje pabrėžė A. Bagdonas.

„Ir jeigu teisėsauga nenustatė jokių motyvų, kad tai yra tiesa, ir nepradėjo jokio tyrimo, tai čia ir yra klausimas A. Anušauskui, ar ta informacija, kurią jis paskleidė, yra teisinga ar neteisinga“, – pridūrė jis.

Tačiau parlamentaro argumentai neįtikino komisijos ir pradėti tyrimą buvo atsisakyta.

„Aš matau, kad dabar jau viskas išsiaiškinta ir STT atsakė, kad jokios (korupcijos – ELTA) nebuvo. Visi procesai jau vyksta – ir visi komiteto pirmininką išsirinko, ir jau visi susirinko pas premjerę dėl finansavimo“, – teigė konservatorius Kazys Starkevičius.

Praėjusią savaitę grupė Seimo opozicijos atstovų kreipėsi į parlamento Etikos ir procedūrų komisiją dėl A. Anušausko pareiškimų apie galimą korupciją.

Kaip prieš savaitę paskelbė portalas delfi.lt, į Seimo etikos sargus dėl kreipėsi Mišrioje Seimo narių grupėje dirbanti Agnė Širinskienė, valstietės Ligita Girskienė ir Asta Kubilienė, socialdemokratas Julius Sabatauskas bei demokratas „Vardan Lietuvos“ Algirdas Stončaitis.

Pasak jų, buvusio ministro A. Anušausko teiginiai, kuriuos tarnybos paneigė, klaidina visuomenę, kuria nepasitikėjimą Seimo nariais, menkina Seimo kaip institucijos prestižą bei kelia nepasitikėjimą visu parlamentu.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje. Savo ruožtu trečiadienį Generalinė prokuratūra patvirtino šį STT sprendimą.

Klausimai dėl neskaidrių procesų kilo po to, kai pareigas paliekantis buvęs krašto apsaugos ministras A. Anušauskas pareiškė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Tokias ministro užuominas prezidentas Gitanas Nausėda įvertino kaip labai rimtas ir netrukus susitiko su STT bei Generalinės prokuratūros vadovybe.

Savo ruožtu STT pranešė iki šiol nepradėjusi ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM. Visgi, tarnyba nurodė iš KAM gavusi informacijos apie parlamentarą, liberalų atstovą Raimundą Lopatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.