Tyrimas: išaugo gyventojų nerimas dėl tiesioginės karo grėsmės

Karo grėsmė vėl tapo pagrindiniu lietuvių nerimo šaltiniu, rodo „Havas Group“ ir „Norstat LT“ atliktas gyventojų elgsenos tyrimas. Apklausos duomenimis, nors nerimas dėl finansinio stabilumo išlieka aukštas – jis mažesnis nei prieš metus.

Kariuomenė.<br>T.Bauro nuotr.
Kariuomenė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-20 18:21

„Lyginant su rudenį atliktu vartotojų elgsenos tyrimu, pastebime, jog nerimas dėl infliacijos nežymiai paaugo, tačiau vis tiek yra žemesnis nei prieš metus“, – išplatintame pranešime cituojamas „Havas Group“ strategijų vadovas Tomas Markūnas,

„Tačiau ekonominiams rodikliams stabilizuojantis, gyventojų optimizmas vis tiek mažėjo – į labiausiai nerimą keliančių dalykų sąrašo viršūnę sugrįžo tiesioginio karo grėsmė“, – teigė jis, pridurdamas, kad tai galėjo lemti ne tik tebesitęsiantis karas Ukrainoje, bet ir neramumai Izraelyje.

Tyrimo duomenimis, karo grėsmę įžvelgia 60 proc. apklaustųjų – tai 6 procentiniais punktais daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kuomet nerimą dėl Lietuvos saugumo įvardijo 54 proc. respondentų ir net 13 procentinių punktų daugiau nei rudenį, kai karo grėsmę jautė 47 proc. tyrime dalyvavusių gyventojų.

Mano, kad kainos ir toliau augs

Vertindami savo finansinę padėtį, 4 iš 10 tyrime dalyvavusių gyventojų teigia, kad gyvena geriau arba taip pat kaip prieš trejus metus. Nepaisant to, apklausos duomenimis, vyrauja nuomonė, kad kainos ir toliau augs.

Kaip nurodė „Havas Group“ strategijų vadovas, daugiau nei pusė šalies gyventojų teigia jaučiantys didelį kainų šuolį, o 40 proc. tyrime dalyvavusių gyventojų turi nusistovėjusį pirkinių krepšelį, vertina racionalų apsipirkimą ir stengiasi taupyti.

Šią kiekybinę apklausą „Havas Group Lithuania“ užsakymu internetu atliko „Norstat LT“ 2024 m. kovo 1–10 dienomis. Tyrimas reprezentuoja 18–65 m. amžiaus Lietuvos gyventojų nuomonę. Apklausoje dalyvavo 500 respondentų. Apklausos paklaida – iki 4,4 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu