Apie kurių ministrų galimą pakeitimą jau kalba G. Nausėda? Patarėjas išskyrė net kelias ministerijas

Prezidentui Gitanui Nausėdai pareiškus, kad jei jis bus perrinktas, turėtų keistis Vyriausybės sudėtis, jo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas užsiminė, apie kokias ministerijas ir jų vadovus suktųsi kalba.

Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T. Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T. Bauro nuotr.
Frederikas Jansonas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Frederikas Jansonas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 2:22 PM

Sekmadienį balsuoti nuvykęs šalies vadovas G.Nausėda, žurnalistų paklaustas, koks būtų pirmasis jo darbas, dar kartą tapus prezidentu, įvardijo pokyčius Vyriausybėje – mat, kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, kai išrenkamas prezidentas.

O pirmadienį, laimėjęs pirmąjį turą, G.Nausėda pakartojo nematantis galimybės, kad Vyriausybė galėtų likti tokios pačios sudėties jo pergalės rinkimuose atveju.

Prezidento vyriausiasis patarėjas F.Jansonas vėliau atkreipė dėmesį, kad Vyriausybėje gali būti daugiau nei du ministrai, kuriuos G.Nausėda norėtų pakeisti. Tik pati premjerė Ingrida Šimonytė, F.Jansono teigimu, gali būti visiškai rami dėl savo posto.

Pati I.Šimonytė teigė kol kas šių Prezidentūros pareiškimų nevertinanti niekaip: „Jeigu prezidente išrinks mane, tai tuomet keisis net Vyriausybės vadovas.“

Kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, kai išrenkamas prezidentas. Įgaliojimai laikomi grąžintais, kai ministras pirmininkas įteikia šalies vadovui raštišką pareiškimą. Prezidentas paveda jai eiti pareigas tol, kol bus gauti nauji Seimo įgaliojimai ir bus suformuotas naujas Ministrų kabinetas.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ dalyvavęs F.Jansonas buvo paprašytas detalizuoti, apie kokias ministerijas kalbėjo G.Nausėda.

„Švietimo ministro neturime, tai, be abejo, kad ministras bus, tai yra pokytis. Dėl žemės ūkio ministro prezidentas yra išsakęs savo nuomonę jau anksčiau ir nieko nestebina, kad bus aptariamos jo tolesnės galimybės dirbti“ – neslėpė F.Jansonas.

Jis įvardijo ir daugiau ministrų, dėl kurių tolesnio darbo vyktų diskusijos.

„Niekas nesiginčys, kad dauguma ministrų galėtų padaryti daugiau ir geriau, ir Vyriausybės perkrovimas tam tikra prasme yra galimybė su premjere sėdėti ir kalbėti. Aš suprantu, kad lieka 4–5 mėnesiai po to, kai patvirtinama Vyriausybė, bet galima kalbėti. (...)

Buvo ministrai, kurie norėjo atsistatydinti, buvo ir užsienio reikalų ministras, ir susisiekimo ministras. Yra ministrų, kurių darbui ir visuomenė – nuo vidaus reikalų ministrės iki jūs įvardykite – yra išsakę pastabų“, – pastebėjo prezidento vyriausiasis patarėjas.

F.Jansonas sureagavo ir į konservatorių lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žodžius, kad ministrų keitimas yra premjerės konstitucinė atsakomybė. Anot jo, G.Landsbergis neturėtų taip jautriai reaguoti į šalies vadovo žodžius, nes kalbėtis apie darbą yra „visai naudinga“.

Laidoje dalyvavęs I.Šimonytės rinkiminio štabo vadovas, konservatorius Mindaugas Lingė taip pat akcentavo ministro pirmininko vaidmenį formuojant Vyriausybės sudėtį.

„Reikia žiūrėti į procedūrą. Procedūra yra tokia, kad grąžinant Seimui įgaliojimus, tu negali teikti kito ministro pirmininko kandidatūros – turi teikti tą patį. Seimas patvirtina. Tikėtina, kad tikrai patvirtins tą kandidatūrą. Tada jau reikia patvirtinti ministrų sąrašą.

Procedūra yra tokia, kad vis tiek yra premjero vaidmuo tame. Visų vyriausybių formavimas yra dviejų šokamas tango, ir šitoje vietoje ministrei pirmininkei turbūt neįkiš niekas, ką jai reikėtų teikti, kas jai būtų nepriimtina. Kas bebūtų, jis vis tiek turėtų būti pačios ministrės pirmininkės pasirinkimas“, – nurodė M.Lingė.

„Yra ir kita situacija galima po liepos, kad išvis neliks Ingridos Vyriausybės, jeigu ji būtų išrinkta į prezidentus“, – pridūrė jis.

Pasak M.Lingės, kol kas apie jokių ministrų galimą pakeitimą nėra kalbama.

„Jei šie ministrai dirba šiandien, reiškia pasitikėjimas yra. Ar ministrė pirmininkė gali pakeisti neįtinkančius ar bent jau tuos ministrus, iš kurių projektuoja daugiau lūkesčių, tai, man atrodo, yra įrodyta. Diskusijos dabar dėl to nevyksta.

Jeigu yra tokių kalbų, tai kalbos yra kalbos, o procesai jokie nėra pradėti“, – konstatavo konservatorius.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.