Vaizdo įraše – ginkluotų vyrų grasinimas dviem Seimo nariams: VSD pradėjo tyrimą

„Kviečiame Lietuvos valdžią susivokti ir nustoti persekioti Baltarusijos demokratinę visuomenę. Priešingu atveju, susidursite su mūsų tautine rūstybe ir jūsų namai užsidegs“, – tokie grasinimai nuskambėjo prieš kelias dienas internete išplatintame vaizdo įraše, kuriame trys kaukėti, ginkluoti ir lietuviškai šnekantys vyrai baltarusių opozicijos vėliavų fone grasina Lietuvai ir dviem Seimo nariams – Laurynui Kasčiūnui ir Raimundui Lopatai.

Vaizdo įraše – grasinimas dviem Seimo nariams.<br>Stop kadras.
Vaizdo įraše – grasinimas dviem Seimo nariams.<br>Stop kadras.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Raimundas Lopata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Raimundas Lopata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Baltarusijos opozicijos palaikymo akcija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Baltarusijos opozicijos palaikymo akcija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 11, 2023, 5:31 PM, atnaujinta Oct 12, 2023, 10:38 AM

Valstybės saugumo departamento (VSD) surinkta informacija jau leidžia daryti prielaidas, kam ir kokiu tikslu tokių grasinimų prireikė.

Grasina Lietuvai

Beveik dviejų minučių trukmės vaizdo įraše matomi trys ginkluoti, uniformas dėvintys vyrai. Vienas iš jų, kalbėdamas lietuviškai, bet su ryškiu akcentu, aiškino, kad jie, būdami Lietuvoje ir Lenkijoje, ruošiasi išvaduoti Baltarusiją iš valdžią uzurpavusio diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos.

 

„Bet pastaruoju metu susiduriame su mūsų aktyvistų spaudimu ir Lietuvos valdžios įžeidimais. Seimo deputato L.Kasčiūno ir R.Lopatos pasisakymai apie baltarusių pretenziją į Vilniaus ir Lietuvos istoriją yra mūsų įžeidimas“, – kalbėjo vienas iš vyrų.

Viena iš Baltarusijos aktyvistų, kurią esą persekioja Lietuvos valdžia – tai tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovė Olga Karač, kuriai Lietuva nesuteikė prieglobsčio, nes dėl ryšių su Rusijos žvalgyba VSD ją įvertino grėsme nacionaliniam saugumui. Tiesa, O.Karač vis tiek buvo išduotas leidimas gyventi Lietuvoje humanitariniais pagrindais.

Vaizdo įraše girdimi grasinimai ir argumentai būdingi vadinamiesiems litvinistams. Litvinistai aiškina, kad tikrieji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kūrėjai yra baltarusiai, o šiuolaikinė Lietuva – istorijos klastojimo padarinys.

Pagal litvinizmo propagandą, lietuvių žemės yra tik Žemaitijoje, o likusi teritorija, taip pat ir Vilnius, esą yra baltarusių.

Tokių motyvų gausu ir išplatintame vaizdo įraše. „Herbas Vytis yra mūsų herbas. Tai – pahonia“, – aiškino vienas iš kaukėtųjų, neva kalbančių Kalinausko pulko vardu.

Turi tikslą

Vos antrą kartą gyvenime tiesioginių grasinimų sulaukęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys, liberalas R.Lopata teigė turintis įtarimų, kodėl šio vaizdo įrašo autoriai išsirinko būtent jį ir NSGK pirmininką L.Kasčiūną.

„Mes pirmieji sureagavome į tą atsinaujinusį reiškinį – tik gal kiek skirtingomis formomis, nei anksčiau – į litvinizmą. O kadangi mes aiškiname, kad tai yra einantis per baltarusius, bet iš principo Rusijos pakraščių ideologijos atspindys, tai pradėjome aiškintis, domėtis, plačiau kalbėti, diskutuoti tiek su baltarusiais, tiek su savo šalies istorikais, kitais ekspertais. Tai čia „natūrali“ kitų valstybių spec. tarnybų reakcija“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Lopata.

Anot jo, šis vaizdo įrašas – konkretus hibridinės atakos epizodas, aiškus pavyzdys, kaip realybėje atrodo hibridinės atakos. Seimo nario manymu, tai bus arba Rusijos, arba Baltarusijos, o gal ir abiejų šių valstybių spec. tarnybų darbas, skirtas patikrinti, ar Lietuva praleis tai pro akis, ar ne.

„Pasitikrinti, kaip mes reaguojame, sėti baimės, nes yra grasinimai, toliau provokuoti. Kiekvienos hibridinės atakos tikslas – patikrinti reakcijas, atsparumą, jei galime taip pasakyti“, – įvertino R.Lopata.

Politikas pastebėjo, kad Lietuvos institucijos iš tiesų jau ėmėsi veiksmų.

„O kaip reagavo – tai jau ne pasakojimui“, – nedaugžodžiavo R.Lopata.

L.Kasčiūnas: litvinizmas gali būti didelė ateities problema

NSGK pirmininkas, konservatorius L.Kasčiūnas įsitikinęs, kad šis vaizdo įrašas – Baltarusijos KGB provokacija, norint bandyti įbauginti, pagrasinti, pasiųsti žinutę, sukelti įtampą.

L.Kasčiūnas pasakojo ne kartą viešai įvardijęs, kad litvinizmas kelia grėsmę Lietuvos istorijai ir tapatybei, todėl yra pasiūlęs brėžti labai aiškias raudonąsias linijas – galimai dėl to jis ir buvo paminėtas grasinančiame vaizdo įraše.

„Esu labai konkrečiai pasisakęs, kad dalintis mūsų LDK istorija nėra problemų, bet savintis neleisime. Ir ta nuostata yra principinga“, – kalbėjo jis.

Tad, anot L.Kasčiūno, KGB galimai pamatė galimybę „įpilti žibalo į ugnį“, apkaltinant radikalius opozicinius sluoksnius, kuriuose litvinizmo idėjos yra labai gyvos ir stiprios.

Visgi, Seimo narys teigė, kad realios įtampos toks grasinimas nesukėlė. Nors tokio pobūdžio, rezonansą sukėlusio grasinimo L.Kasčiūnas pasakojo sulaukęs pirmą kartą, apskritai grasinančių žinučių per feisbuką esą gauna kas savaitę.

„Esu užgrūdintas, nemažai, ko matęs. Daug ką darau, ginu Lietuvos nacionalinį interesą ir tą darysiu toliau, ir tokiais video filmukais manęs neįbauginsi. Be abejo, šeimoje manęs paklausė, kaip čia visa tai vertinti, bet mes užgrūdinti esame – šeima irgi stipri. Viskas gerai“, – patikino L.Kasčiūnas.

Tačiau pats litvinizmo reiškinys, L.Kasčiūno manymu, yra galima rimta ateities problema.

„Dabar ji, aišku, yra, ji jaučiasi, bet ji nėra tapusi (Baltarusijos – aut.past.) opozicijos politine programa. Dabar skamba pareiškimai, atsiribojantys nuo viso to.

Viena vertus, litvinizmas, kaip idėja, baltarusius tapatybine prasme traukia į Vakarų pusę, nes iš principo tai yra alternatyva „Viena tauta – dvi valstybės“ su Rusija koncepcijai.

Tai tarsi pozityvus reiškinys, bet jis gali turėti raišką savinantis Lietuvos istoriją – o tai yra didelė problema“, – įvertino L.Kasčiūnas.

VSD: Informacinės operacijos autoriai – priešiškų šalių saugumo tarnybos

Valstybės saugumo departamentas naujienų portalui lrytas.lt nurodė, kad dėl šio vaizdo įrašo pradėjo tyrimą.

„Valstybės saugumo departamentas, bendradarbiaudamas su kitomis institucijomis, atlieka tyrimą dėl išplatinto socialiniuose tinkluose vaizdo įrašo, kuriame neva Ukrainoje kovojančio ir dabartiniam Baltarusijos režimui oponuojančio Kalinausko pulko vardu grasinama Lietuvai ir konkretiems jos politikams.

VSD vertinimu, surinkta pirminė informacija leidžia daryti prielaidą, jog tai yra informacinė operacija, kurios autoriai – priešiškų šalių žvalgybos ir saugumo tarnybos, ir kuria siekiama provokuoti nepasitikėjimą bei kiršinti nesutarimus tarp Minsko režimo oponentų ir jų rėmėjų“, – paaiškino VSD atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.