Žudžiusiems ir plėšikavusiems kauniečiams - ilgi metai nelaisvės (nuotraukos)

Antradienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį ne kartą teistiems, plėšikavusios ir žudžiusios nusikaltėlių grupuotės nariams.

Daugiau nuotraukų (0)

Mindaugas Katilius

Apr 1, 2008, 1:49 PM, atnaujinta Apr 13, 2018, 6:02 AM

Gaujos lyderiu pripažintas 37 metų Žydrūnas Lekavičius teismo sprendimu už grotų praleis 20 metų. Jo brolis, 24 metų Artūras Lekavičius, įkalintas 19 metų.

23 metų Mindaugas Maslauskas nuteistas 18 metų, 28 metų Dariui Romanovui ir 23 metų Mariui Čebeliui atseikėta po 17 metų nelaisvės. Švelniausią bausmę, 13 metų laisvės atėmimo, teismas skyrė 25 metų Erlandui Palukaičiui.

Rinko informaciją apie aukas

Visi šeši kauniečiai nuteisti už 2005 metais įvykdytus tris sunkius nusikaltimus: plėšimus ir nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis.

Gaują subūręs ir jai vadovavęs Ž.Lekavičius rinkdavo informaciją apie pinigų turinčius kauniečius ir kurdavo jų apiplėšimo planus.

Pirmąjį policijos atskleistą nusikaltimą gauja įvykdė 2005 metų vasario mėnesį, prieš tai gavę informacijos, kur vienas kaunietis laiko prekes ir pinigus. Pirkėjais apsimetę gaujos nariai pateko į patalpas, ėmė mušti verslininką ir kartu buvusią moterį. Teismo ekspertai vėliau nustatė, kad jiems buvo suduota ne mažiau kaip 21 smūgis.

Tąkart plėšikai paspruko pagrobę įvairių vertybių bei pinigų. Bendra nuostolių suma siekė 17 tūkst. 563 litus.

Persirengė policininkų uniformomis

Po sėkmingai įvykdyto plėšimo gaujos lyderis sužinojo, kad kaunietis R.S. kolekcionuoja senovinius pinigus, o kolekciją laiko savo bute. Planuodamas kolekcininko apiplėšimą, Ž.Lekavičius paskirstė užduotis savo gaujos nariams: liepė stebėti daugiabutį namą, kuriame gyvena kolekcininkas, išsiaiškinti laiptinės durų kodą.

Rengdamiesi užpuolimui plėšikai įsigijo netikrus policijos pareigūnų pažymėjimus, taip pat gavo dvi uniformas. Persirengę policininkais M.Maslauskas ir M.Čebelis paskambino į kolekcininko buto duris, šiam jas atidarius įėjo vidun. Tariami pareigūnai duris paliko neužrakintas, kad į butą galėtų netrukdomi įsiveržti jų sėbrai.

Įsibrovę į butą plėšikai puolė kolekcininką mušti, reikalavo pasakyti, kur laikomos vertybės. Grobis nebuvo didelis - nusikaltėliai pasisavino įvairių daiktų, kurių vertė siekė 4 tūkst. 415 litų.

Kaunietį įviliojo į spąstus

Žiauriausią nusikaltimą Ž.Lekavičiaus gauja įvykdė 2005 metų birželio mėnesį. Sužinoję, kad automobiliais prekiavęs 37 metų kaunietis savo namuose gali turėti vertingų antikvarinių monetų kolekciją, nusikaltėliai nusprendė jį apiplėšti bei nužudyti.

Nusikaltimui gaujos nariai pasirengė kruopščiai. Vieną vakarą pas R.Sodeiką į namus užsuko jį anksčiau pažinojęs Ž.Lekavičius ir pasiūlė vykti pasilinksminti. Tačiau vietoje žadėtų linksmybių, R.Sodeikos laukė Ž.Lekavičiaus gaujos nariai. Jie smūgiais parvertė žmogų ant grindų, surišo rankas ir kojas, kankindami liepė pasakyti, kur jis slepia monetų kolekciją.

Kankino ir nužudė

Nusikaltėliai žmogų kankino itin žiauriai: pasikeisdami mušė bei spardė, laužė rankų pirštus, daužė plaktuku. Kad patalpoje neprisitaškytų kraujo, egzekucija vyko žmogų pargriovus ant polietileno plėvele uždengtų grindų.

Neiškentęs kankinimų R.Sodeika pasakė, kur laiko vertybes. Dalis gaujos narių liko saugoti sunkiai sužalotos aukos, o kiti, nuvykę į jo namus, pagrobė nemažai auksinių ir sidarbinių monetų, pasisavino kitus vertingesnius daiktus. Vėliau nustatyta, kad plėšikų grobis siekė 22 tūkst. 515 litus. 

Apžiūrėjęs grobį gaujos vadeiva Ž.Lekavičius liepė nužudyti auką. Tyrimo metu nustatyta, kad egzekuciją įvykdė Ž.Lekavičiaus brolis Artūras, leisgyvį vyrą pasmaugęs elektros laidu. Atlikę kruviną darbą žudikai aukos kūną užkasė miške.

Policijos pareigūnai turi įtarimų, kad Ž.Lekavičius galėjo nužudyti vieno „daktarų“ grupuotės lyderių Iliodorą Popovą. Tačiau įrodyti, kad prie 1998 metais be žinios dingusio veikėjo mirties prisidėjo Ž.Lekavičius, šįkart nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.