Teismas atvertė kyšininkavimu įtariamo Vilniaus valdininko D.Šalugos bylą

M.Benetis trečiadienį į teismą atvykęs nebuvo.

Daugiau nuotraukų (0)

BNS ir lrytas.lt inf.

2008-05-14 17:06, atnaujinta 2018-04-12 22:30

Posėdyje buvo apklaustas kaltinamasis. Jis sutiko duoti teismui parodymus. Iki tol D.Šaluga nebuvo davęs jokių parodymų teisėsaugai.

Kaltinamasis pareiškė, kad 100 tūkst. litų, kuriuos jis gavo iš verslininko Mariaus Benečio, buvo ne kyšis, o parama Rusų sąjungai.

Esą 2007-ųjų sausį šios sąjungos viena iš vadovių jam prasitarė, kad jos organizacija neturi pinigų.

D.Šaluga nusprendė padėti pažįstamai. Dėl paramos Rusų sąjungai D.Šaluga kreipėsi į turtingą verslininką M.Benetį bei dar į vieną verslininką.

Anot kaltinamojo, M.Benetis sutiko paaukoti Rusų sąjungai, todėl D. Šaluga teigė jam perdavęs ir aukų lapus. M.Benetis esą jam ne kartą garantavo neatsisakąs pažado paremti Rusų sąjungos, bet lėšų nepervesdavo.

D.Šalugos teigimu, 2007 metų gegužę M.Benetis atsiprašė jo už vėlavimą ir atidavė 50 tūkst. litų. Juos savivaldybės tarnautojas esą iš karto bandė atiduoti verslininkui Albertui Dekinui, bet šis atsisakė priimti, sakydamas, kad to negali padaryti dėl buhalterinės apskaitos taisyklių.

A.Dekinas esą prašė, kad jam pinigus pervestų Rusų sąjunga. Teisme paaiškėjo, kad pinigai iki šiol negrąžinti verslininkui. D.Šaluga prisipažino turįs 50 tūkst. litų ir negalįs dabar jų atiduoti, nes jam uždrausta bendrauti su Rusų sąjungos lyderiais Dmitrijevais.

Trūkstamus 50 tūkst. litų, anot D.Šalugos, M. Benetis jam grąžino 2007 metų liepos 24 dieną. Paskyręs jam pasimatymą verslininkas esą įlipo į jo automobilį, iš savo krepšio išėmė banknotus ir juo įdėjęs į pirštinių skyrelį, išlipo.

„Po kelių akimirkų buvau sulaikytas STT pareigūnų“, - pasakojo kaltinamasis.

M.Benetis trečiadienį į teismą atvykęs nebuvo.

Tėvystės atostogose esantis valstybės tarnautojas 31 metų D.Šaluga kaltinamas tuo, kad už 100 tūkstančių litų kyšį tarpininkavo suinteresuotam asmeniui Vilniaus miesto savivaldybėje gaunant detaliojo teritorinio planavimo organizatoriaus teises ir pareigas bei planavimo sąlygas detaliojo planavimo dokumentui rengti.

Prokuratūros duomenimis D.Šaluga būdamas savivaldybės pastate M.Benečiui pranešė, kad paveikė savivaldybės tarnautoją A.T. kitus tarnautojus, savivaldybės tarybos narius, kad būtų priimtas verslininkui palankus sprendimas.

M.Benetis siekė, kad jo turimuose sklypuose Vilniuje, Smalinės kaime būtų padidintas leidžiamas užstatymo procentas. Prokuratūros duomenimis, 2007 metų žiemą ir pavasarį susitikęs, kalbėdamas telefonu su M.Benečiu D.Šaluga esą įtikinėjo verslininką, kad gali paveikti savivaldybės tarnautojus dėl jam reikiamo sprendimo.

2007 metų vasarą tarnautoja A.T. išdavė M.Benečiui reikalingas sąlygas detaliajam planui rengti. Bylos duomenimis, dalis kyšio - 50 tūkst. litų - D.Šalugai perduota prieš tai, likusieji 50 tūkst. - po to.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko STT Vilniaus valdybos pareigūnai.

Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pernai liepos 24 dieną D.Šalugą sulaikė įtarus, jog valdininkas gavo 50 tūkst. litų kyšį už tai, kad pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi bei įtaka, paveiktų kitus savivaldybės tarnautojus dėl palankių sprendimų priėmimo. Buvo įtarta, kad iš viso per kelis kartus jis paėmė 100 tūkst. litų kyšį.

D.Šaluga savo karjeros pradžioje dirbo Vidaus reikalų ministerijoje (kai jai vadovavo konservatorius Vidmantas Žiemelis), Vilniaus miesto vyriausiajame policijos komisariate, po to perėjo dirbti į Vilniaus miesto savivaldybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.