Į užsienį – ir pasislėpti, ir daryti naujų nusikaltimų

Šeši anksčiau į Šiaulių policijos akiratį dėl sunkių nusikaltimų patekti dar nespėję šiauliečiai teismo nuosprendį išgirdo Švedijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jul 4, 2012, 9:45 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:26 AM

Prekyba žmonėmis ir sąvadavimu apkaltintiems 21-30 metų lietuviams Švedijos teismas skyrė nuo vienerių iki pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmes.

Nuo 2010-ųjų rudens Švedijoje veikusią Šiaulių nusikaltėlių grupuotę demaskavę pareigūnai nustatė, kad sutenerių pelnas galėjo siekti milijoną Švedijos kronų (per 140 tūkst. JAV dolerių).

Per pastaruosius metus Stokholme buvo išaiškintos trys dešimtys prostitucija besivertusių lietuvių. Paaiškėjo, kad dvi dešimtys šių merginų į Švediją atkeliavo iš Šiaulių apskrities.

Grėsė ilgi nelaisvės metai

Dauguma į sąvadautojų pinkles patekusių merginų gyveno nepasiturinčiose šeimose ir Švedijoje atsidūrė patikėjusios pasakomis apie tai, kad čia galės gerai užsidirbti. Į sekso vergiją įtrauktos naivuolės turtus krovė ne sau, o sąvadautojams.

Prekyba žmonėmis įtartą lietuvių grupuotę Švedijos pareigūnai ėmė persekioti nuo praėjusių metų rugpjūčio.

Keturi šiauliečiai buvo netrukus suimti, o dar du įtariamieji pagal jiems išduotą Europos arešto orderį pernai gruodį sulaikyti Šiauliuose.

Dviems prieš teismą stojusiems šiauliečiais už prekybą žmonėmis grėsė nelaisvė iki dešimties metų, du sąvadavimu stambiu mastu apkaltinti tautiečiai rizikavo laisvės netekti iki aštuonerių metų, o dar dviems sąvadavimu kaltintiems šiauliečiams grėsė nelaisvė iki ketverių metų.

Griežčiausia pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė buvo skirta jauniausiajam teisiamajam – 21 metų sulaukusiam šiauliečiui.

Atlikęs šią bausmę šis šiaulietis bus deportuotas iš Švedijos ir čia negalės atvykti 10 metų.

Slėptis sprunka į užsienį

Šie šeši Švedijos kalėjime atsidūrę šiauliečiai – ne išimtis. Vis daugiau Šiaulių nusikaltėlių traukia į užsienį. Jų maršrutai driekiasi ne tik į palyginti netoli esančias Skandinavijos šalis.

Į užsienį lietuvaičiai gabena kvaišalus ir kontrabandines cigaretes, o iš ten į Lietuvą parveža šiose šalyse pavogtus daiktus.

Didelė dalis Šiaulių nusikaltėlių į užsienį išvyksta bandydami pasprukti nuo tyrėjų ar norėdami išvengti jiems Lietuvoje paskirtos bausmės.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Roberto Jagmino teigimu, įtariama, kad net aštuoniasdešimt procentų nuo teisėsaugos besislapstančių šiauliečių yra išvykę į užsienį.

Bėgliai dažniausiai renkasi tas vietas, kuriose gyvena emigrantai iš Lietuvos.

Įkliuvo veždamas kvaišalus

2006 metų lapkričio 2-ąją tarptautinę operaciją vykdžiusiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams įkliuvo 40-metis šiaulietis Aurelijus Ivanovas.

Tą vakarą A. Ivanovas su bendrininkais buvo suruošęs eilinę narkotinių medžiagų siuntą į Suomiją, tačiau jos išvežti nusikaltėliams nebepavyko. Šiauliuose sustabdytą automobilį „Audi A4“ patikrinę pareigūnai rado 3 kg amfetamino bei metamfetamino miltelių.

Per tyrimą paaiškėjo, kad tų metų rudenį A. Ivanovas per draugą į Suomiją ketino išgabenti už 6 tūkst. eurų įsigytus 3 kg amfetamino miltelių.

Pervežti kvaišalus į Suomiją A. Ivanovas įvairiais būdais nesėkmingai bandė kelis kartus. Per kratą kvaišalų prekiautojo garaže Šiauliuose buvo rasta 5232 žalsvų tablečių su įspaustu rožinės panteros simboliu, kuriose, kaip vėliau nustatė specialistai, buvo psichotropinės medžiagos MDMA.

Dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų ir jų kontrabandos organizavimo įtarimus A. Ivanovui pareiškę pareigūnai paliko jį laisvėje. Tuo pasinaudojęs šiaulietis nelaukė, kol pateks už grotų, ir spruko į užsienį.

Nuo teisėsaugos besislapstantis A. Ivanovas yra ieškomas iki šiol.

Neteko paragauti kalėjimo duonos

Nuo policijos besislapstančių ar paskirtos bausmės tokiu būdu išvengti mėginančių šiauliečių maršrutai dažniausia driekiasi į Didžiąją Britaniją ar Ispaniją.

Į Ispaniją pernai paspruko ir du Šiaulių Bulotinių grupuotės nariai: 31 metų Nerijus Bulota ir jo bendraamžis Laimis Kariakinas.

Abu Bulotiniai pradingo po to, kai pernai liepos 7-ąją Šiaulių apygardos teisme išgirdo nuosprendį.

L. Kariakinui už melagingą pranešimą apie nebūtą įvykį bei dokumento klastojimą, subendrinus su bausme už vagystes ir turto sugadinimą, kurios vykdymas buvo atidėtas, teismas skyrė pustrečių metų nelaisvės ir 780 Lt baudą.

N. Bulota, sulaukė dar griežtesnės bausmės - vietoje pirmos instancijos teismo paskirtų trijų su puse metų jam buvo skirti šešeri metai nelaisvės, nes teismas jo veiką perkvalifikavo į neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti.

L. Kariakino ir N. Bulotos pavardės keletą metų šmėžavo įvairiose baudžiamosiose bylose.

N. Bulota buvo teistas už chuliganizmą, plėšimą bei vagystes. 2004 metais jis Šiauliuose pavogė du automobilius, kuriuos vėliau pardavė, o vieną automobilį pasikėsino pavogti.

Už šiuos nusikaltimus teismas N. Bulotai skyrė 2 metus ir 8 mėnesius, L. Kariakinui – 2 metus, jų bendrininkui Mantui Andrišiūnui – 2 metus ir 6 mėnesius nelaisvės. Tačiau laisvės atėmimo bausmė jiems buvo atidėta dvejiems metams.

L. Kariakinas buvo teistas už vagystes bei sukčiavimą. Tačiau dėl bausmių vykdymo atidėjimo ir L. Kariakinas, ir N. Bulota kalėjimo duonos dar nebuvo ragavę.

Rinko pinigus partijai kurti

Pernai liepos septintąją Šiaulių apygardos teisme išgirdę griežtą nuosprendį, tačiau iki jo įsiteisėjimo palikti laisvėje, abu Bulotiniai ėmė slapstytis.

Netrukus L. Kariakino ir N. Bulotos pėdsakai buvo aptikti Ispanijoje.

Apie Bulotinių gaujos narius prabilo bedarbius į Ispaniją viliojusią ir juos čia išnaudojusią gaują šiemet pavasarį demaskavę šios šalies teisėsaugininkai.

Gauja, kuriai vadovavo šiaulietis Vaclovas Vaitkevičius, naudojo vergų darbą, vertė juos rinkti apelsinus, o už šešėlinio verslo pinigus planavo sukurti politinę partiją.

Apelsinus skinančius darbuotojus prižiūrėdavo gaujos nariai. Banditai nuo atlyginimų atskaičiuodavo nuomos mokestį, maistą ir net darbo įrankius. Todėl mėnesinis darbuotojų atlyginimas nesiekdavo 200 eurų (688 litų). Iš šios sumos dar būdavo nurašomas papildomas mokestis, nevyriausybinės organizacijos vardu prisidengusiai organizacijai „Casa de Ambar“ („Gintaro namai“).

Šiuos įvykius aprašę ispanų žurnalistai spėjo, kad tokiu būdu buvo kuriama nauja išeivių lietuvių politinė partija, kuri būtų siekusi dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Gaują demaskavusiems Ispanijos teisėsaugininkams jos veikloje dalyvauti galėjusių N. Bulotos ir L. Kariakino sučiupti nepavyko.

Mulkino patiklius pažįstamus

Dažnai nusikaltėliai į užsienį sprunka net nelaukdami teismo.

Šiaulių policija jau antrus metus ieško galimai užsienyje besislapstančių 29 metų Deivido ir jo žmonos 26 metų Deimantės Dubinienės (Rukšaitės) – kurie apgavo ne viena šiaulietė ir pridarė nuostolių kreditus teikiančioms bendrovėms.

2008 metų gegužę sutuoktiniai iš kelių pažįstamų įgijo elektroninės bankininkystės duomenis ir jų vardu pasiėmę kreditus, kuriuos persivedė į savo asmenines sąskaitas.

Nukentėjusieji į policiją pradėjo kreiptis tik po kurio laiko, kai sužinojo, kad reikia grąžinti paskolas, kurių jie nebuvo paėmę. Vienas Dubinų pažįstamas nustebo sužinojęs, kad jis iš įvairių kredito bendrovių turi pasiėmęs 2,8 tūkst. litų, kitas – 1,5 tūkst. litų, trečias – 2,8 tūkst. litų kreditus.

Dėl neteisėto mokėjimo priemonės duomenų panaudojimo ir sukčiavimo ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai Deivido ir Deimantei Dubinų nesulaikė. Tuo pasinaudojusi pora 2010-ųjų rudenį spruko į užsienį.

Pabėgimą galėjo inspiruoti D. Dubino atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarpininkavimo kėsinantis apvogti Seimo nario Andriaus Šedžiaus būstą.

Mušeika įkliuvo Olandijoje

Į užsienį yra pasprukęs ir pasikėsinimu apvogti Seimo nario Andriaus Šedžiaus namą įtariamas Šilutės rajono, Čiūtelių kaimo, gyventojas 24 metų Raimondas Platkauskas.

2009 metų gruodžio 6-osios naktį kartu su trim bendrininkais prie Šiauliuose esančio A. Šedžiaus namo atsliūkinęs R. Platkauskas akmeniu ir metaliniu strypu išdaužė namo durų stiklą ir įsibrovė į vidų.

Tačiau vagystė nepavyko, nes namo šeimininkui pagrasinus šauti, įsibrovėlis spruko lauk.

Įtarimus dėl šio nusikaltimo pareiškę pareigūnai R. Platkauskui paskyrė kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Likęs laisvėje įtariamasis spruko į užsienį . Šiaulių rajono gyventojas 25 metų Arvydas Ostapkovičius bei Radviliškio rajono gyventojas 24 metų Simas Krencius į užsienį spruko net nelaukdami kol pareigūnai jiems iškels baudžiamąją bylą.

Pernai balandžio 16-osios popietę S. Krencius su A. Ostapkovičiumi Šiauliuose, Energetikų gatvėje grasindami koviniu ginklu sumušė keturis jaunuolius.

Sumušti jaunuoliai pateko į ligoninę, vienas jų patyrė sunkią galvos traumą. Už tokį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki 12 metų.

Nukentėjusieji savo užpuolikus atpažino iš nuotraukų, tačiau įtariamieji nieko nelaukdami spruko į užsienį. S. Krencius dar ieškomas ir dėl pernai metų gegužės 25-ąją padaryto plėšimo, kai įsibrovęs į butą ir sumušęs čia gyvenantį šiaulietį, pagrobė dvi auksines grandinėles, kurių vertė siekia 5,5 tūkst. litų.

Įtariamųjų paiešką pradėję Šiaulių kriminalistai gavo žinių, kad A. Ostapkovičius įkliuvo Olandijoje. Dabar tvarkomi dokumentai dėl jo perdavimo į Lietuvą.

Išgąsdino pradėtas ikiteisminis tyrimas

Į Lietuvą netrukus turėtų būti pargabentas ir Norvegijoje įkliuvęs šiaulietis 33 metų Nerijus Každailevičius, kuris į užsienį paspruko išsigandęs jo atžvilgiu pradėto ikiteisminio tyrimo dėl vagystės.

Už vagystes, plėšimą, neteisėtą šaudmenų ir sprogstamųjų medžiagų laikymą, melagingus parodymus teistą 33 metų Nerijų Každailevičių Šiaulių kriminalistai bandė tramdyti, taikydami Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymą.

Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimi praėjusių metų pradžioje jam buvo skirti teismo įpareigojimai naktį būti savo gyvenamojoje vietoje, tačiau jis tų įpareigojimų nevykdė. Tad rugsėjį buvo nuteistas už bausmės, nesusijusios su laisvės atėmimu nevykdymą. Jam buvo skirta 2 860 litų bauda.

N. Každailevičių išgąsdino ne paskirta bauda, o įtarimai dėl Dainavos take apvogto namo, iš kurio buvo pavogta įvairių daiktų bei automobilis „Nissan Sunny“.

Šiuo metu įvairiose šalyse yra sulaikyta ir pargabenimo į Lietuvą laukia vienuolika nuo teisėsaugos pareigūnų besislapsčiusių šiauliečių.

Vogė apsimetęs policininku

Praėjusių metų pabaigoje Į Šiaulius iš Londono buvo pargabentas 38 metų šiaulietis Vaidas Miceika, kurio kriminalistai ieškojo nuo 2010 metų rudens.

Pirmą kartą prieš teismą V. Miceika už išžaginimą stojo vos sulaukęs 16 metų.

Po aštuonerių metų atgavęs laisvę, V. Miceika ėmė vogti. Įvairių daiktų šis vagišius išnešė ir iš šv. Ignaco bažnyčios klebonijos pastato į kurį įlindo per langą.

1999 metų balandį V. Miceika su bendrininku P. Lukšio g. butą apvogė prisistatę policijos pareigūnais – po šių „policininkų“ atliktos „kratos“ šeimininkai pasigedo dviejų auksinių žiedų.

Į užsienį V. Miceika spruko sužinojęs, kad jam panaikintas bausmės vykdymo atidėjimas už anksčiau įvykdytus nusikaltimus (turto prievartavimą bei disponavimą kvaišalais) ir už grotų jis turės praleisti 2 metus ir 11 mėnesių.

Slapstymąsi V. Miceika bandė pateisinti įvairiais prasimanymais - pernai vasarą apylinkės inspektorei telefonu paskambinęs šiaulietis tvirtino, kad po akių tinklainės operacijos gydosi Londono klinikose ir netrukus pats sugrįš į Lietuvą. Šio pažado V. Miceika neištesėjo.

Laisve ilgai nesimėgavo ir užsienyje

Birželio 12-ąją Šiaulių apskrities policijos pareigūnai į areštinę uždarė nuo ikiteisminio tyrimo užsienyje slapstytis mėginusį 29 metų Rolandą Gorodeckį.

Šis daug kartų už įvairius nusikaltimus teistas šiaulietis pernai lapkričio 12-osios naktį jis, būdamas girtas įkliuvo pareigūnams dėl nedidelio chuliganizmo. Sulaikytas vyriškis iškoneveikė policijos pareigūnus ir jiems pasipriešino.

R. Gorodeckis nenurimo ir atvežtas į miesto policijos komisariatą.

Kai pareigūnai dėl valstybės tarnautojo įžeidimo pradėjo ikiteisminis tyrimą, R. Gorodeckis paspruko į užsienį, tačiau laisve ilgai nesimėgavo ir ten.

Lapkričio pabaigoje šiaulietis įkliuvo Vokietijos pareigūnams ir buvo apkaltintas komerciniu sukčiavimu.

Vokietijoje už grotų patekęs šiaulietis pagal Europos arešto orderį buvo perduotas Lietuvai ir birželio 12-ąją jau laiką leido Šiaulių areštinėje.

Teisme R. Gorodeckiui teks ne tik atsakyti už valstybės tarnautojo įžeidimą bei ir atlyginti išlaidas, kurių buvo patirta dėl jo pargabenimo iš užsienio.

Pasak Šiaulių kriminalistų, vieno užsienyje sučiupto tautiečio pargabenimas į Lietuvą kainuoja 5-9 tūkst. litų. Šias išlaidas teismo keliu bandoma išieškoti iš į Tėvynę parsivežtų sulaikytųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.