Teismui ketvirtą kartą nepavyko pradėti Ligonių kasos vadovo A. Sasnausko bylos

Vilniaus apygardos teismui niekaip

Teismui ketvirtą kartą nepavyko pradėti Ligonių kasos vadovo A. Sasnausko bylos.<br>A. Barzdžiaus asociatyvi nuotrauka
Teismui ketvirtą kartą nepavyko pradėti Ligonių kasos vadovo A. Sasnausko bylos.<br>A. Barzdžiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2012, 12:31 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:28 AM

Ketvirtas proceso dalyvių susirinkimas antradienį irgi buvo nesėkmingas. Paaiškėjo, kad toliau serga kaltinamasis Vytas Sinkevičius. Jis teismui pateikė nustatytos formos pažymą, kurioje rašoma, kad kaltinamasis serga nuo liepos 14 iki liepos 20 dienos.

Atnešė į ofisą pažymą, pasakė, kad serga“, - teismui sakė advokatas, paklaustas apie kaltinamojo sveikatos būklę.

„Bylą nagrinėjantis teisėjas Pavelas Frolovas paskelbė, kad šioje byloje priverstas daryti pertrauką, kadangi dabar atostogų metas ir bylą bus galima nagrinėti tik rudenį. Tačiau būriui kaltinamųjų advokatų pradėjus derintų būsimų posėdžių datas, paaiškėjo, kad daugelis gynėjų rudenį bus užimti kitose bylose, kuriose jau anksčiau suplanuoti posėdžiai. Be to, vienas advokatas pirmadieniais ir penktadieniais dalyvaus Darbo partijos byloje, kitas - didelėje narkotikų byloje.

Advokatams ir teismui apsitarus dėl posėdžio datų, paaiškėjo, kad VLK vadovo bylos teismas gali imtis ne anksčiau kaip gruodžio 5 dieną. Teisėjas taip pat dar paskyrė kelis posėdžius tą mėnesį, 2013 metams posėdžiai neskirti, nes, pasak teisėjo, tų metų dar reikia sulaukti.

Trečiadienį į A. Sasnausko ir kitų kaltinamųjų bylos posėdį buvo kviesti penki liudytojai, visi jie atvyko. Teisėjas P.Frolovas jiems pasakė, kad į kitą posėdį gruodį jų nekvies, kad jiems nereiktų be reikalo vaikščioti.

„Jūs būsite iškviesti, kai byla pajudės iš mirties taško“, - sakė liudytojams teisėjas.

Liudytojai buvo susirinkę į posėdį liepos 11 dieną. Tada bylos nepavyko nagrinėti taip pat dėl V.Sinkevičiaus ligos. VLK Bendrųjų reikalų vedėjas V. Sinkevičius teismui taip pat pateikė nustatytos formos pažymą, kad serga liepos 9-13 dienomis. Pagal įstatymus, nagrinėti bylos be kaltinamojo teismas negali.

A. Sasnausko ir kitų kaltinamųjų byla teismą pasiekė sausį, tačiau teismui dar nepavyko pradėti jos nagrinėti.

Balandį teismas bandė surengti pirmąjį posėdį, tačiau į jį neatvyko vieno kaltinamųjų advokatas. Į kitą posėdį birželį susirinko visi proceso dalyviai, tačiau juridinio asmens bendrovės „Gelsauga“ atstovas paprašė laiko susipažinti su byla.

A. Sasnausko piktnaudžiavimas siejamas su įstaigos organizuotais ir vykdytais viešaisiais intelektualinės saugos paslaugų pirkimais. A. Sasnauskas iki šiol eina VLK vadovo pareigas ir jam pateiktus kaltinimus atmeta.

„Aš noriu, kad ji (byla. - Red.) kuo greičiau būtų pradėta baigta, nes čia visiškas yra nesusipratimas kažkoks. Kokia čia kaltė? Čia iš viso nežinau, ką mes darom. Buvo pridėta pasiklausymo įrangos (..)“, - žurnalistams sakė A. Sasnauskas.

Jo byla besidomintiems žurnalistams A. Sasnauskas pareiškė, kad galbūt jiems kažkas sumokėjo, kad jie taip aktyviai stebi procesą.

Kartu su A.Sasnausku teisiami keturi fiziniais asmenys ir vienas juridinis asmuo - bendrovė „Gelsauga“.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi ikiteisminį tyrimą, pranešė, kad A. Sasnauskas kaltinamas susitaręs su bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertu Robertu Janicku, pavedė savo pavaldiniams – VLK Informacinių technologijų departamento direktoriui Justinui Vyšniauskui, to paties departamento Informacinės sistemos eksploatavimo skyriaus vedėjui Mindaugui Zlatarinskui ir VLK Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjui V.Sinkevičiui – organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga“.

Bendrovės darbuotojas kaltinamas dėl padėjimo piktnaudžiauti, dokumento suklastojimo. Šių nusikalstamų veikų padarymu kaltinima ir bendrovė „Gelsauga“.

M. Zlatarinskas, J. Vyšniauskas ir V. Sinkevičius, kaip ir A. Sasanauskas, iki šiol dirba VLK.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys yra sakęs, kad teisėsaugos dėmesio sulaukusio pavaldinio nušalinimo nesvarstęs - esą sprendimą dėl to šioje situacijoje gali priimti tik teismas.

Birželį A. Sasnauskui buvo skirta tarnybinė nuobauda - papeikimas. Ji skirta už aplaidumą formuojant 2010 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervą bei disponuojant rezervo lėšomis.

Prokurorai ikiteisminį tyrimą dėl PSDF rezervo formavimo balandžio pabaigoje nutraukė, tačiau rekomendavo šioje istorijoje įvertinti VLK darbuotojų tarnybinę atsakomybę. Tai ir buvo padaryta.

Valstybės kontrolė pernai balandį sukritikavo VLK, kad ji viršplaninių lėšų nenaudojo suteiktų paslaugų visai vertei apmokėti, o sudarė terminuotųjų indėlių sutartis. Reaguodamas į Valstybės kontrolės išvadas sveikatos apsaugos ministras R.Šukys tuomet kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti, ar VLK vadovų veiksmuose nebūta piktnaudžiavimo. Generalinė prokuratūra medžiagą buvo perdavusi korupcinio pobūdžio nusikaltimus tiriančiai STT, tačiau ji savo ruožtu nusprendė, kad pradėti ikiteisminį tyrimą nėra pagrindo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas turėtų nutikti, kad laimėtų I. Šimonytė?