Įžūlių aferistų gaujos lizdas – kalėjime

Demaskuota telefoninių sukčių gauja, nuo kurios nukentėjo mažiausiai 57 žmonės. Įtarimai dėl sukčiavimo dideliu mastu pareikšti ir aferistų vadeivoms, ir jų pagalbininkams.

Telefoninių sukčių gaujai buvo vadovaujama iš Alytaus pataisos namų.<br>Z. Šilinskas
Telefoninių sukčių gaujai buvo vadovaujama iš Alytaus pataisos namų.<br>Z. Šilinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis ("Lietuvos rytas")

2012-07-19 08:54, atnaujinta 2018-03-18 00:52

Klaipėdos apskrities policija, bendradarbiaudama su kitų šalies miestų pareigūnais, prisikasė iki nusikaltėlių irštvos – Alytaus pataisos namų.

Žmones mulkino, viliojo iš jų pinigus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir bankų darbuotojais prisistatinėję nuteistieji.

Iš kalėjimo skambindami žmonėms mobiliaisiais telefonais sukčiai pešdavo reikiamą informaciją, kad po to galėtų užvaldyti jų asmenines bankų sąskaitas.

Neteisėtas bankines operacijas atlikdavo ir eidavo pasiimti pinigų nuteistųjų šeimų nariai, giminaičiai, draugai.

Nukentėjusiesiems padaryta žala siekia per 170 tūkst. litų.

Sukčiai veikė ir Kaune, Šiauliuose, Alytuje, Kėdainiuose, Ukmergėje, Lazdijuose, Vilkaviškyje, Ignalinos rajone.

Nuteistieji vaidino tyrėjus

Nusikalstamą grupuotę subūrė už žmogžudystes, kvaišalų platinimą, kitus sunkius nusikaltimus Alytaus pataisos namuose įkalinti asmenys.

Jų nurodymus vykdė kiti kaliniai, vartojantys narkotines ir psichotropines medžiagas arba įsiskolinę už jas ir kitas paslaugas nuteistiesiems.

Iš viešųjų informacijos šaltinių sužinoję žmonių tapatybės duomenis, fiksuotojo ryšio telefonų numerius kaliniai jiems skambindavo iš savo kamerų.

Prisistatę finansinius nusikaltimus tiriančiais teisėsaugos pareigūnais pranešdavo, kad iš jų sąskaitų neva plaunami pinigai.

Apsimetėliai ragindavo gyventojus atvykti į FNTT, kitas teisėsaugos įstaigas, o vėliau sujungdavo juos su tariamaisiais banko darbuotojais.

Šie patvirtindavo, kad pinigai iš sąskaitų neva gali būti išgrobstyti, jeigu jos tuoj pat nebus užblokuotos.

Atlygis – kvaišalų dozė

Žmonės, patikėję, kad kalba su pareigūnais, kurie siekia apsaugoti jų sąskaitas, sukčiams atskleisdavo savo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės sistemų slaptažodžius, kodus ir kitus duomenis.

Išpešta informacija skriedavo už kalėjimo tvorų – nuteistųjų šeimų nariams, giminaičiams, pažįstamiems. Šie, prisijungę prie bankų sistemų, svetimus pinigus pervesdavo į kitas sąskaitas, o po to juos užvaldydavo.

Grupuotės vadeivų kontroliuojami kaliniai buvo subūrę nemenką pagalbininkų ratą laisvėje.

Už kiekvieną sėkmingą operaciją pagrindiniai organizatoriai su vykdytojais atsiskaitydavo – ne tik pinigais, bet ir į pataisos namus slaptai įneštų kvaišalų dozėmis.

Atlygį gaudavo ir nuteistųjų nurodymus laisvėje vykdę parankiniai.

Bedarbė virto bankininke

Bankininkes dažniausiai vaidindavo nuteistiesiems artimos moterys. Su kai kuriomis jie užmegzdavo ryšius interneto pažinčių svetainėse. Įveltos į aferas lengvatikės moterys kartais net žinodavo, ką daro.

Tiriant nuteistųjų veiklą įtarimai pareikšti Lazdijų rajono gyventojai 31 metų bedarbei Neringai Puzarienei.

Ši buvusi kirpėja apgaule užvaldytus svetimus pinigus išgrynindavo ir pervesdavo į gaujos vadeivų giminaičių, jų pažįstamų sąskaitas.

Pareigūnų nutverta N.Puzarienė išsigando – susitaikė su kai kuriais nukentėjusiaisiais, pažadėjo atlyginti jiems padarytą žalą.

Įtariamųjų namuose aptikta mobiliųjų telefonų, kompiuterių, interneto modemų, elektroninės bankininkystės slaptažodžių, atliktų operacijų patvirtinimo dokumentų.

Pasiglemždavo paskolas

Aferistai kartais išsiversdavo ir be tariamųjų bankininkių paslaugų – pasitelkdavo į pagalbą vieną Alytaus pataisos namuose kalintį vyrą. Jis su žmonėmis telefonu kalbėdavo paploninęs liežuvį – moterišku balsu.

Prisijungę prie elektroninės bankininkystės sistemų kaliniai pasinaudodavo net tuščiomis banko sąskaitomis – papildydavo jas keliais litais ir nukentėjusiųjų vardu pasiimdavo greituosius kreditus.

Sukčiai žinojo komercinių bankų nustatytas grynųjų pinigų paėmimo dienos normas. Svetimas sąskaitas jie tuštindavo taip, kad žmonės nieko neįtartų.

Įtariamųjų ratas gali padidėti – didžiulės apimties ikiteisminis tyrimas dar nėra baigtas.

Gaujos nariams ir pagalbininkams už sukčiavimą sutelkus organizuotą grupuotę gresia aštuoneri metai nelaisvės.

Nuskriaudė ir kūrėjo motiną

* Alytaus pataisos namų gyventojų auka tapo žinomo muzikos kūrėjo ir atlikėjo Deivydo Zvonkaus motina klaipėdietė Janina Zvonkuvienė – pernai ji neteko 15 tūkst. litų.

* J.Zvonkuvienei paskambinę sukčiai prisistatė FNTT pareigūnais. Jie aiškino atliekantys ikiteisminį tyrimą – jos banko sąskaita esą kažkas neteisėtai naudojasi, per ją plaunami nedorai įgyti pinigai.

* Iš pradžių klaipėdietė tuo nepatikėjo, tačiau sukčiai net kelias dienas ją rėmė prie sienos, kad padėtų teisėsaugai. Palūžusi ji atskleidė prisijungimo prie savo asmeninės banko sąskaitos kodus.

* Po kiek laiko patikrinusi savo sąskaitą J.Zvonkuvienė suprato, su kuo bendravo kalbėdama telefonu. Anot jos, sukčiai kalbėjo įtikinamai.

* Pareigūnams demaskavus gaują moteris susvyravo – sakė nebenorinti prisiminti nemalonios istorijos ir matyti ją apgavusių asmenų. Tokia J.Zvonkuvienės pozicija nudžiugins teismo laukiančius sukčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.