Kaimo parduotuvės savininko akistata su reketininkais – skaudi

Nedidelės kaimo parduotuvės savininko gyvenimą po susidūrimo su rafinuotais reketininkais, reikalaujančiais neegzistuojančios skolos, apnuodijo didelė baimė ir nerimas. Vyras negali atsigauti.

Piktybiškai įstatymą paminančius (iš kairės) E.Vaitulionį, K.Rusevičių, E.Valentą, E.Jakevičių ir S.Alekną teismas ne pirmą kartą pasiuntė už grotų.<br>R. Brazytė
Piktybiškai įstatymą paminančius (iš kairės) E.Vaitulionį, K.Rusevičių, E.Valentą, E.Jakevičių ir S.Alekną teismas ne pirmą kartą pasiuntė už grotų.<br>R. Brazytė
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė ("Lietuvos rytas")

Jul 21, 2012, 3:26 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:22 PM

Turto prievartautojai buvo sulaikyti ir teisiami. Nuo jų nukentėjęs verslininkas teismo posėdyje prisipažino, kad stikliniame narve sėdintys teisiamieji jam tebekelia baimę.

Vienas teisiamųjų – 30-metis Eduardas Jakevičius – vienuoliktą kartą išgirdo nuosprendį ne tiktai už reketą, bet ir už nusikalstamos veikos – narkotikų įgijimą bei platinimą – organizavimą, neteisėtą šaudmenų laikymą.

Vizitas sukėlė nerimą

Netoli Marijampolės esančiame kaime gyvenantis 35 metų Edmundas K. Ąžuolų Būdos kaime (Kazlų Rūdos savivaldybė) nuomojamose patalpose įrengė parduotuvę.

Verslininkas nustebo, kai praėjusių metų rudenį jo kaimynas 21 metų Edgaras Vaitulionis, šešis kartus teistas už plėšimus ir vagystes, ėmė klausinėti, kaip jam sekasi darbas parduotuvėje, kokia apyvarta.

Kitą dieną Edmundas sulaukė nekviestų svečių.

Atvyko verslininko kaimynas 18-metis Karolis Rusevičius su draugu.

Vyriškis nujautė, jog tai ne šiaip sau vizitas, nes žinojo, kad penkiskart teistas Karolis neseniai grįžo iš kalėjimo.

Jaunuolis pareiškė atvykęs pasiteirauti, kada Edmundas buvusiam verslo partneriui Valdui L. grąžins skolą.

Skola atsirado per klaidą

2007-aisiais Valdo individualioje įmonėje komercijos direktoriumi dirbęs Edmundas iš darbo buvo atleistas maždaug po dvejų metų, kai ėmė blogėti verslo reikalai.

Įmonėje buvo aptiktas trūkumas. Dėl to Valdas kreipėsi į policiją, nes įtarė, kad dėl 43 tūkstančių litų trūkumo yra kaltas Edmundas.

Tyrimas buvo nutrauktas Marijampolės prokuratūros nutarimu.

Paaiškėjo, kad Edmundas nebuvo materialiai atsakingas, be to, nustatyta, kad tariamas beveik 43 tūkstančių litų vertės prekių likutis dokumentuose atsirado dėl aritmetinės klaidos.

Buvę verslo partneriai gražiuoju susitarė, kad Edmundas sumokės pusę PVM mokesčių dalies – per 3 tūkstančius litų.

Edmundas pinigus sumokėjo per kelis mėnesius.

Tačiau Valdas privačiuose pokalbiuose vis tiek tvirtindavo, kad buvęs partneris jam tebėra skolingas keliasdešimt tūkstančių litų.

Šią nesibaigiančią kelerių metų istoriją gerai žinojo visas kaimas, kuriame gyvena Edmundas, K.Rusevičius bei E.Vaitulionis.

Reketininkų akiratyje atsidūręs Edmundas mano, kad K.Rusevičius nusprendė pasinaudoti situacija ir pasipelnyti.

Verslininko žmona teigė iš vyro bei tariama skola besirūpinančių asmenų pokalbių supratusi, kad tūkstančių buvo reikalaujama su Valdo žinia.

Grasino niekam nesiskųsti

Per pirmąjį vizitą K.Rusevičius verslininkui pareiškė, kad šis esąs Valdui skolingas 43 tūkstančius litų ir jiems turįs atiduoti 10 tūkstančių – tiek neva Valdas skolingas K.Rusevičiui ir jo bičiuliams.

Edmundas jaunuoliui atsakė, kad su Valdu juodu seniai viską išsiaiškino, jokių skolų nebėra.

K.Rusevičius ir kartu atvykęs jo bičiulis griebėsi grasinimų. Esą jeigu nemokėsiąs, gali sudegti Edmundo parduotuvė, o jis pats bus uždarytas: „Tada mikliai atsiras pinigų.”

K.Rusevičius pažadėjo už 20 litų pasamdyti kokį nors narkomaną, kad šis padegtų verslininko namus ir automobilį, užsiminė, jog nukentės jo žmona ir vaikai.

Po to turto prievartautojai išvažiavo, pažadėję sugrįžti po kelių dienų ir prigrasinę verslininką nesiskųsti policijai.

Tačiau Edmundas kreipėsi į pareigūnus ir kelis pokalbius su reketininkais įrašė į diktofoną.

Reketuojama suma vis mažėjo

Vėliau K.Rusevičius į verslininko namus atvyko su savo broliu E.Jakevičiumi.

Pastarasis, turintis solidžios kriminalinės patirties, dar labiau įbaugino nenusiteikusį sumokėti tūkstančius verslininką.

„Jaučiau didelį spaudimą, nes E.Jakevičius pareiškė po kelis kartus nevažinėjantis”, – teisme kalbėjo verslininkas, patyręs grasinimų atvira ir užmaskuota formomis.

Reketininkai vis kaitaliojo pageidaujamas pinigų sumas – nuo dešimties iki trijų tūkstančių.

Teisme buvo įrodyta, kad E.Vaitulionis, nors ir nekėlė kojos į reketuojamo verslininko kiemą, trumposiomis žinutėmis nurodinėjo K.Rusevičiui, kokią sumą šis turėtų išsireikalauti iš Edmundo.

Gyveno kankinamas įtampos

Į derybas nesileidžiantis verslininkas neslėpė, kad bendravimas su turto prievartautojais jam atėmė nemažai sveikatos.

„Kai pamatydavau juos atvažiuojant, imdavo drebėti rankos. Dėl grasinimų labai išgyvenau, baiminausi, kad nebūtų susidorota su žmona ir vaikais.

Naktį pabusdavau nuo menkiausio garso lauke.

Keldavausi ir eidavau žiūrėti. Nebegalėjau išsiversti be raminamųjų vaistų.Kadangi mano parduotuvė yra toli nuo namų, kas kartą į ją važiuodamas baimindavausi, kad rasiu sudegusią.

Kiekvieną nepažįstamą žmogų, užsukusį į namus ar parduotuvę, stebėdavau su įtarumu”, – pasakojo apie išgyventas kančias verslininkas.

Teismas patenkino jo prašymą iš K.Rusevičiaus, E.Jakevičiaus ir E.Vaitulionio priteisti 9 tūkstančius litų neturtinei žalai atlyginti.

Teismas paskelbė nuosprendį

Už tris nusikaltimus Marijampolės teismas E.Jakevičiui skyrė 6 metus ir 9 mėnesius laisvės atėmimo.

Piktybiškai įstatymus ignoruojančiam, su nusikalstama Jakštinių grupuote siejamam E.Jakevičiui, kuriam ne kartą taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, po kurio laiko į teisiamųjų suolą teks sėsti dvyliktą kartą, kai bus nagrinėjama byla dėl prabangaus automobilio vagystės.

E.Jakevičiaus brolis K.Rusevičius už turto prievartavimą už grotų pasiųstas trejiems metams.

Jų bendrininkui E.Vaitulioniui teismas pridėjo neatliktos bausmės dalį ir skyrė puspenktų metų laisvės atėmimo.

Praėjusiais metais už narkotikus 11 metų nuteisto Edmundo Valentos laisvės atėmimo bausmė pailgėjo iki 14 metų.

Alytaus pataisos namuose už kvaišalus jau kalintis Saulius Alekna po Marijampolės teismo nuosprendžio į laisvę išeis po 16 metų.

Įtariamasis įkliuvo su kvaišalais

* Teismas įrodė, kad E.Jakevičius ir šiuo metu laisvės atėmimo bausmę už narkotikus Alytaus pataisos namuose atliekantis recidyvistu pripažintas 49 metų S.Alekna, teistas keturis kartus, organizavo kvaišalų įgijimą ir platinimą.

* Jų nurodymu septynis kartus teistas kalvarijietis 39 metų E.Valenta Vilniuje iš nenustatytų asmenų nupirko 10 gramų heroino.

* Vieną paketėlį turėjo atiduoti E.Jakevičiui, kitą – permesti kalinčiam S.Aleknai.

* E.Valenta yra pagarsėjęs suspausto oro patrankų, kuriomis į kalėjimų teritorijas šaudomi draudžiami daiktai, meistras.

* Grįžtantį iš Vilniaus E.Valentą sulaikė pareigūnai. Jie rado automobilyje paslėptą heroiną, kurį trumposiose žinutėse kalvarijietis vadino „baltu šūdu”.

* Nors E.Valenta įsigijo didelį kiekį heroino, visų trijų kvaišalų istorijos dalyvių kailį nuo daug didesnės laisvės atėmimo bausmės išgelbėjo tai, kad grynų narkotikų ekspertai aptiko mažiau nei 2 gramus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.