Naktis Palangoje: nuogalių paradas ir merginų kova dantimis

„Atrodo, lyg ne penktadienis, o antradienis būtų“, - naktį iš penktadienio į šeštadienį kalbėjo Palangoje budintys Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Miestas atgijo tik tada, kai normalūs žmonės jau seniai miega – apie ketvirtą ryto, iš visų pakampių pradėjus rinktis neblaiviems poilsiautojams: vyras primušė žmoną, susipešė kelios merginos, muštynės kilo J. Basanavičiaus gatvėje.

Sumušto jaunuolio ir "Laukinių vakarų salūno" apsaugininkų teigimu muštynes J. Basanavičiaus gatvėje sukėlė Aurimas su savo draugais. Vėliau jis su savo drauge užsipuolė ir policijos pareigūnus, ir lrytas.lt žurnalistę.<br>A. Kuznecovaitė
Sumušto jaunuolio ir "Laukinių vakarų salūno" apsaugininkų teigimu muštynes J. Basanavičiaus gatvėje sukėlė Aurimas su savo draugais. Vėliau jis su savo drauge užsipuolė ir policijos pareigūnus, ir lrytas.lt žurnalistę.<br>A. Kuznecovaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 29, 2012, 4:31 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:21 PM

Pusnuogis baltarusis teigė ėjęs maudytis

Apie 22 val. 30 min., kai mane sutartoje vietoje pasiima pareigūnai, automobilyje kartu su jais randu ir maždaug keturių metų rusakalbį berniuką. „Vytauto gatvėje radome pasiklydusį vaiką, reikia nuvežti jį mamai“, - sako pareigūnai ir atsiprašo, kad atvyko šiek tiek vėliau, nei buvome sutarę.

Vėliau paaiškėjo, kad mama vaiką pametė pagrindinėje miesto gatvėje, tačiau, stebėtina, kad jo pasigedo tik tada, kai šį jau buvo atradę pareigūnai nuėjusį daugiau kaip kilometrą.

Pasirodo vaikiuko būta protingo, nuklydęs nuo mamos, jis nestovėjo gatvėje ir neverkė, o patraukė ten, kur šeima buvo palikusi savo automobilį. Matyt, tikėjosi, kad tėvai jį čia vis tiek anksčiau ar vėliau ras.

„Jūs tik jo nebarkite“, - sako pareigūnai ir atiduoda berniuką apsiverkusiai motinai.

Mes važiuojame toliau, į senojo Palangos – Klaipėdos kelio pusę. Automobilių stovėjimo aikštelėje sėdi pora jaunuolių, automobilio durys atidarytos, sklinda garsi muzika. Įspėti jaunuoliai paklusniai ją pritildo.

Netoli J. Basanavičiaus gatvės pareigūnai pamato keistą jaunuolį, visa jo apranga - maudymosi kelnaitės ir per petį permesta nedidelė rankinė.

„Maudytis buvau, - aiškina atvykėlis iš Baltarusijos ir nustemba, - O ką, taip vaikščioti negalima?“

Paklaustas, ar ir Baltarusijoje taip apsirengęs po miestą vaikšto, sutrinka ir, matyt, supratęs, kad atrodo tikrai nepadoriai, atsiprašo.

Šiek tiek po vidurnakčio Vytauto gatvėje pamatome ant šaligatvio sėdinčią pagyvenusią moterį. „Ji ėjo ir tiesiog nukrito“, - aiškina šalia jos stabtelėjusios dvi damos. Pamačiusi pareigūnus vos ant kojų stovinti, visa purvina pilietė pasipurto, atsikelia ir lyg niekur nieko nueina tolyn. „Matyt, saulėje persikaitino“, - juokaujame.

Apvažiuojame miegamuosius rajonus - tylu, ramu, žmonės grįžinėja namo. Jokių incidentų, jokių konfliktų.

„Smėlio“ žmonės pabijojo kameros

Apie 2 val. nakties sulaukiame pranešimo: poilsiautojai pranešė, kad paplūdimiu nuo gelbėtojų stoties Palangos tilto link eina grupelė jaunuolių ir varto persirengimo kabinas. Į paplūdimį iškart nusiunčiami pėsčiomis budintys Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, po kiek laiko ten vykstame ir mes.

Toje vietoje, kur Rąžė įteka į Baltijos jūrą, randame ir pareigūnus, ir keturis ant smėlio suguldytus, antrankiais surakintus chuliganus.

Policijos komisariate paaiškėja, kad tai - vilniečiai. Išgėrė, nusprendė pasivaikščioti prie jūros, o kad būtų smagiau pakeliui vartė persirengimo kabinas. „Tris nuvertėme, ketvirtos nespėjome“, - net neslepia jie ir vis dangsto veidus, kad tik, neduok Dieve, jų kas nors nepamatytų.

Jaunuoliai ramūs, patys gailisi dėl to, ką pridirbo ir susigadino sau atostogas.

Dar labiau jie išsigąsta, kai pareigūnai pagrasina juos uždaryti į vieną kamerą kartu su iš Šventosios atvežtais dviem vyrais.

Dainius ir jo draugas Darius buvo sulaikyti už pirmojo žmonos sumušimą. Darius ramus, o Dainius vis keikia pareigūnus ir aiškina nieko blogo nepadaręs. „Tik pagalvok, susipykau su boba ir dėl to į policiją atvežė“, - nervinasi jis.

Pasirodo, kad Dainius su savo žmona ne tik, kad susipyko, o ją gerai primušė, spardė galvą. „Moters galvoje didžiuliai guzai“, - sakė smurtautoją atvežę policininkai.

Supratę, kad gali atsidurti ne itin pageidautinoje draugijoje paplūdimio smarkuoliai pradeda policininkų maldauti to nedaryti. „Tik ne tai“, - už galvos susigriebia vienas. „Nedarykite to, aš jau geriau visą naktį ant stogo ant vienos kojos stovėjusiu“,- žada kitas.

Vaikinams leidžiama pasitaisyti – ryte turės nueiti ir persirengimo kabinas sustatyti taip, kaip jos stovėjo. „Aš nuo čia iki ten visas šiukšles surinksiu, ne tik kabinas sustatysiu“, - tikina jie, patys save dėl smėlėtų rūbų pavadinę „smėlio“ žmonėmis.

Prieš išeidami iš komisariato jaunuoliai pareigūnų paprašo, kad kažkas iš jų būtų kartu, kai jie statys kabinas. „Mes pastatysime, o po to ateis tokie patys „dalbajobai“ kaip mes ir jas nugriaus“, - savikritiškai save įvertina vilniečiai.

Nepabudo net komisariate

Apie 3 val. J. Basanavičiaus gatvėje Kaukazietiškų patiekalų restorane pareigūnai pastebi prie stalo miegantį vienišą vyruką. Papurtytas jis nereaguoja, neveikia nei garsūs raginimai keltis, nei kitos priemonės.

Vyras tik su šortais, nei raktų, nei pinigų, nei kitokių dokumentų pas jį nerasta. Vienintelis jo turimas daiktas – bilietas iš Palangoje prestižiniu laikomo „Exit“ klubo.

Nors vyras nieko nepadarė, jį nusprendžiama vežti į policijos komisariatą. Kad nenutiktų kažko dar blogiau, nes, panašu, kad jį miegantį jau ir taip kažkas „apšvarino“.

„Miegantis gražuolis“ neprabunda nei tempiamas į mašiną, nei vedamas į komisariatą, o jame iškart „nulūžta“ ant medinio suolo. Vyras prabudo tik apie 6 val. 30 min. “Šiaip tai aš Vilniuje gyvenu“, - atsako į klausimą, kur jo namai. O savo adreso Palangoj negali prisiminti, tik gūsčioja pečiais. „Namo eik“, - ragina jį pareigūnai. „Gerai, tik marškinėlius paimsiu“, - atsako šis.

Paaiškinus, kad ji į policiją buvo atvežtas taip, kaip stovi vyrukas dar labiau pasimeta. „O kur tavo draugai?“, - teiraujamės toliau. „Neturiu aš jau draugų“, - atsako mums ir neskubėdamas pakyla eiti namo.

Merginos santykius aiškinosi dantimis

Apie 4 val. 30 min. gauname pranešimą, kad viename iš į pajūrį vedančiame take triukšmauja jaunuolių kompanija. Nuvykę pamato tris neblaivius jaunuolius. Jie nerišliai aiškina, esą ėjo namo, sustojo paklausti kelio, o ten kažkur gretimoje gatvėje vyksta muštynės.

„Pažiūrėkite, koks peilis įsmeigtas. Siaubas, jau ir su peiliais po Palangą vaikšto, gyventi ramiai per tokius neįmanoma“, - pravažiuodamas pro šalį dviračiu pareigūnams sako palangiškis.

Nueiname prie tolėliau esančio suoliuko. Tikrai. Palikti kažkieno daiktai, mobilusis telefonas, stovi du buteliai degtinės, šalia papjaustyta užkandos, į suoliuką įsmeigtas peilis.

Apžiūrint radinį pribėga dvi merginos. Viena puola tvarkyti „stalą“, antra rodo kruvinas rankas ir ant jų įkandimo žymes. „Mane užpuolė kažkokios dvi, sukandžiojo“, - skundžiasi ji.

Sėdame į automobilį ir kartu su basa nukentėjusia, mat per muštynes pametė batus, važiuojame jos nurodyta kryptimi. Tariamos mušeikos toli nueiti nesugebėjo, jos taip pat sodinamos į automobilį ir vežamos į policijos komisariatą.

Kas kaltas dėl šio incidento, ar 20-metė iš Birštono, ar kitos dvi poilsiautojos, suprasti sunku. Viena aiškina, kad buvo užpulta, kita tikina, kad tik gynėsi. Taikytis mušeikos nenori, visos trys rašo pareiškimus ir viena kitai grasina dar didesniais nemalonumais.

Pareigūnus keikęs kaunietis netrukus tapo avinėliu

Apie 6 val. gaunamas pranešimas: J. Basanavičiaus gatvėje, prie „Kebabinės“ vyksta muštynės. Skubame ten. Atvažiavus sunku ką suprasti: vyrukai laksto po gatvę, aiškina, kad kažkas kažką mušė, purškė į akis dujų, tas kažkas esą yra be marškinėlių, kad nubėgo kažkur ten.

Sodiname į automobilį vieną nukentėjusiųjų ir apvažiuojame aplink. Nieko panašaus į nupasakotą asmenį nerandame. Grįžtame atgal prie „Kebabinės“, vaizdas nesikeičia: grupė jaunuolių kažką nerišliai pasakoja, atvykęs ir dar vienas ekipažas.

„Štai šitas viską pradėjo su savo draugais“, - rodo pirštu automobilyje sėdintis Deividas ir parodo į merginą apsikabinusį tvirtą vyruką su raudonų popierinių gėlių girlianda ant kaklo.

Imu jį fotografuoti. Tai jo panelei sukelia isteriją. „Kokia ji turi teisę fotografuoti?“, - pradeda klykti ji. Jai antrina dar dvi draugės bei galimai muštynes sukėlęs draugas Aurimas. „Ji yra apsimetelė ir aš galiu tai įrodyti“, - rėkia kaunietė.

Kai Aurimą, kaip muštynių iniciatorių, nurodo ir „Laukinių vakarų salūno“ apsaugininkai, pirmieji suskubę tramdyti girto jaunimo, nusprendžiama vaikiną vežti į komisariatą.

Tai jam labai nepatinka, kaunietis pradeda priešintis, todėl galiausiai būna surakinamas antrankiais ir grūste įgrūdamas į automobilį. Į policiją važiuoja ir agresyvi jo draugė bei dar vienas muštynių dalyvis.

Mergina įsodinta į policijos automobilį, o jos draugelis nerimsta. Jis triaukščiais rusiškais keiksmažodžiais koneveikia pareigūnus, grasina juos atleisti iš darbo, esą turi kažkokių gerų pažįstamų, todėl tuoj čia nei vienas nedirbs.

Nenutyla jis ir komisariate. Toliau keikiasi, toliau „atleidinėja“ visus iš darbo ir aiškina, kad yra sulaikytas visiškai nekaltai, nieko nepadarė, muštynes stebėjo tik iš tolo. Nurimo tik po gero pusvalandžio sužinojęs, kad jo laukia teismas už pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą ir pasipriešinimą jiems. Tada Aurimas ne tik pakeitė balso toną, bet ir pradėjo gailėtis dėl savo elgesio, ypač, kai sužinojo, kad į Palangą jam teks atvykti dar kartą, tik jau ne kaip poilsiautojui, o kaip pažeidėjui.

Vis dėlto, kas įvyko prie „Kebabinės“, taip ir liko neaišku. Pareigūnai tikisi tai išsiaiškinti, nes visoje J. Basanavičiaus gatvėje yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Panoro būti policininku

Naktį iš penktadienio į šeštadienį policijos komisariate praleido ir Šventojoje sulaikytas Pavelas, pasipriešinęs policijos pareigūnams. 3,49 promiles į alkoholio matuoklį pripūtęs vyras ir policijoje bandė vaidinti „erelį“, tačiau ryte, matyt, kamuojamas sunkių pagirių, jau įkūnijo „mirštančią gulbę“.

„Klientų“ galėjo būti ir daugiau, tačiau, kai kurie pažeidėjų iškart sutiko su policijos reikalavimais ir taip šios viešnagės išvengė gavę tik žodinį įspėjimą ir prisižadėję, kad daugiau taip nedarys. Ypač tai pasakytina apie mėgėjus gerti viešoje vietoje.

Nors alkoholis Lietuvoje pardavinėjamas tik iki 22 val., alaus, vyno ir šampano galima nusipirkti iki 3 val. nakties taip vadinamosiose kavinėse, kuriose alkoholis nėra pilstomas.

Gėrimą reikėtų išgerti vietoje, tačiau daugelis to nepaiso, ima jį ir gurkšnodami eina gatve. Tokiems pareigūnai alkoholį liepdavo išmesti į šiukšlių dėžes. „Atleiskite, nežinojome, kad tokie įstatymai“, - visi kaip vienas teisinosi su buteliu rankose Palangoje sutikti poilsiautojai.

Teko pareigūnams naktį tramdyti ir triukšmadarius bei „ant žemės nuleisti“ išgėrusius jaunuolius, kurie mano, kad jiems yra viskas galima.

„Mentas, ko čia žiūri“, - J. Basanavičiaus gatve lėtai važiuojant automobiliui drėbtelėjo vienas jaunuolis, kiek supratome, norėjęs pasirodyti šauniu prieš panelę. Visas jo šaunumas ir drąsa išgaravo pareigūnams išlipus. „Aš nieko panašaus nesakiau, aš pats visada svajojau tapti policininku“, - pradėjo aiškinti jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.