Kaunietis tapo savo automobilio vagimi

Prieš keliolika metų pavogtas ir jau seniai pamirštas automobilis kauniečiui Arūnui K. (pavardė redakcijai žinoma) vėl tapo galvos skausmu.

Dabar senutės "Audi" valstybiniai numeriai puošia Arūno mažamečio sūnaus mašiną.<br>Asmeninis archyvas
Dabar senutės "Audi" valstybiniai numeriai puošia Arūno mažamečio sūnaus mašiną.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Aug 2, 2012, 11:43 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:56 PM

Prieš daugiau kaip savaitę paskambinusi Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus tyrėja vyrui liepė savo automobilį kuo skubiau pašalinti iš sostinės gatvės, o kai šis taip ir padarė, sulaukė dar vienos naujienos – pasiėmus automobilį, buvo paskelbta jo paieška, pradėtas tyrimas.

„Išeina, kad pats pavogiau savo automobilį, kurį iš manęs jau buvo pavogę“, - lrytas.lt kalbėjo Arūnas.

Sumokėjo svetimą baudą

Ši istorija prasidėjo prieš 12-13 metų. Dažnai darbo reikalais į Rusiją važinėjęs vyras savo automobilį „Audi“ patikėjo Vilniuje gyvenančiam antros eilės pusbroliui. Šis juo naudojosi, tačiau po kiek laiko mašinos šeimininkui pranešė – pavogė.

„Pavogė tai, pavogė, ką darysi“, - savo reakciją į šią žinią prisimena Arūnas.

Kadangi vyro tuo metu Lietuvoje nebuvo, pareiškimą dėl pavogto automobilio parašė jo giminaitis. Ėjo mėnesiai, metai, apie mašiną jokių žinių nebuvo, todėl vyras ją net pamiršo.

„Po dvejų–trejų metų sulaukiau skambučio iš Vilniaus. Man pasakė, kad tą automobilį rado kažkokiame garaže, išardytą detalėmis. Ką aš veiksiu su tomis detalėmis, niekur nevažiavau, nieko man ir nereikia“, - pasakojo kaunietis.

Galutinai atsisveikinęs su savo automobiliu, Arūnas apie jį ilgai nieko negirdėjo. Kad jo tariamai dalimis išardytas turtas vis dar važinėja Vilniaus gatvėmis, sužinojo tik prieš dvejus metus gavęs kvitą, kuriame nurodyta susimokėti 300 litų už greičio viršijimą.

„Nuvažiuoju, aiškinuosi, rodo nuotrauką - tikrai mano automobilis, mano valstybinis numeris. Vadinasi, jis sveikas, gyvas, kažkas juo važinėjasi“, - sakė vyras.

Baudą sumokėjo. Kaip pats sako, dėl šventos ramybės, tačiau pareigūnų patartas nuvyko į „Regitrą“ išregistruoti automobilio.

Vieni liepė paimti, kiti paskelbė paiešką

Pasirodė, kad tai nėra paprasta. Jokių automobilio dokumentų neturinčiam vyrui „Regitros“ darbuotojai galėjo padėti tik išrašydami pažymą, kad jis tokiu automobiliu nevažinėja.

Manydamas, kad tai jau tikrai istorijos pabaiga, Arūnas labai klydo. Liepos viduryje sulaukė skambučio iš Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus tyrėjos Eglės Deniušienės.

Pareigūnė liepė kuo skubiau pasiimti savo automobilį iš S. Stanevičiaus gatvės, nes kitaip esą skirs baudą. „Aiškinu, kad tas automobilis pavogtas, neturiu nei dokumentų, nei raktelių, tačiau tyrėjai buvo tas pats. Viskas gerai, sako, pasiimk. Pasikviečiau draugą, nuvažiavome nurodytu adresu. Taip, stovi mano automobilis, ratas nuleistas“, - pasakojo kaunietis.

Vyras šiaip ne taip parsivarė automobilį į Kauną, kaip ir buvo sutarta, apie tai informavo E. Deniušienę, tačiau staigmenos nesibaigė.

Nuvaręs mašiną į „Regitrą“ išregistruoti vyras sužinojo, kad jau paskelbta jo „Audi“ paieška. Liepos 19-ąją, tą pačią dieną, kai šį automobilį policijos pareigūnų reikalavimu paėmė iš Fabijoniškių sostinėje. 

Netrukus žmogus sulaukė ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus tyrėjos Inesos Lydytės skambučio. Ši pranešė, kad jis įtariamas pavogęs automobilį.

Surado per Darbo biržą?

„Paaiškinu jai visą situaciją, ji man sako, gerai, tuoj su jumis susisieks dabartinis automobilio savininkas ir jūs viską tarpusavyje išsiaiškinsite. Kai sužinojau, kad šis asmuo automobilį yra įsigijęs 2005 metais, atsakiau, kad laukiu ir jo, ir pinigų už tą greičio viršijimą.

Nesulaukęs pats skambinu I. Lydytei. Ji sako, kad apie automobilio vagystę pranešęs žmogus yra Ukrainoje, kai grįš, su manimi susisieks. Nesupratau, ar jis iš Ukrainos paskelbė paiešką, negi tai taip paprasta padaryti, paskambinu, pasakau: Petro mašiną pavogė, ieškokite. Ir policija ieško.

Klausiau to paties tyrėjos, ji kažką suburbėjo, kiek supratai, ji net automobilio pirkimo – pardavimo sutarties nėra mačiusi.

Beje, I. Lydytė  aiškino, kad mane surado per Vilniaus darbo biržą, nors aš Vilniuje niekada nesu gyvenęs, darbą turiu. Keistai jie ieško. Vieni randa per „Regitrą“, antri – per Darbo biržą, kurioje niekada nebuvau registruotas“, - piktinasi kaunietis.

Nėra duomenų apie vagystę

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas Linas Grigalevičius sako, kad visi šie nesusipratimai atsirado tik todėl, kad automobilių savininkai sudaro pirkimo-pardavimo sutartis, tačiau vienas jų neskuba automobilio išregistruoti „Regitroje“, kiti – joje įregistruoti.

Taip automobilis perkamas, perduodamas, o jo savininku oficialiai lieka tas, kurio duomenys yra „Regitroje“.

Dėl to žmogui, seniausiai pardavusiam savo automobilį, tenka ir susimokėti svetimas baudas, ir net atlyginti avarijose padarytą žalą.

Tačiau Arūnas sako, kad šis automobilis iš jo buvo pavogtas. „Tokių duomenų neturime“, - teigia L. Grigalevičius. Ar jie negalėjo dingti? „Ne, viskas yra registruojama ir saugoma kompiuterių duomenų bazėse“, - atsakė Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas.

Ar pranešimas apie vagystę dingo, ar aplaidus pareigūnas jo neužregistravo, o gal Arūno giminaitis net nesikreipė į policiją dėl automobilio vagystės ar net pats be savininko žinios pardavėjo jo automobilį, pareigūnai bandys išsiaiškinti.

Kol kas aišku tik viena, tyrimas dėl automobilio vagystės bus nutrauktas, tačiau kieno rankose liks 1988 metais pagaminta „Audi“ - Arūno ar naujojo savininko, kol kas nežinia.

Pasak L. Grigalevičius, Arūno automobilis per dingimo metus pakeitė ne vieną savininką. Atsekti juos bus sunku. „Prisipažįstu, situacija išties netradicinė“, - sakė Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.