Palangos teismo darbuotojui apkarto prekyba rūkyta žuvimi

Palangos miesto apylinkės teismo ūkio skyriaus vedėjui 24 metų Karoliui Špelveriui gali tekti stoti prieš teismą jau kaip pažeidėjui.

Į kioską atvykęs K. Špelveris (viduryje)negalėjo pateikti visų reikiamų dokumetų.<br>R. Vitkus
Į kioską atvykęs K. Špelveris (viduryje)negalėjo pateikti visų reikiamų dokumetų.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 3, 2012, 9:11 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:48 PM

Nemokamų atostogų pasiėmęs ir pasipelnyti iš prekybos rūkyta žuvimi nusprendęs teismo darbuotojas gali būti patrauktas administracinėn atsakomybėn už pažeidimus, kuriuos penktadienį aptiko jo prekybinį kioską patikrinę Palangos miesto policijos komisariato pareigūnai.

Įtarimų, kad Jūratės gatvės 36 numeriu pažymėtame kioske gali būti dirbama nelegaliai, kilo neseniai šio kiosko pardavinėjamą produkciją tikrinusiems Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai.

Šiais įtarimais maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pasidalino su policijos pareigūnais.

Sutriko išvydęs pažymėjimą

Penktadienį netikėtą patikrinimą surengti nusprendę Palangos miesto policijos komisariato Viešosios policijos Prevencijos poskyrio viršininkas Aidas Šlečkus ir šio komisariato kriminalinės policijos tyrėja Rita Petrauskienė neprieštaravo, kad kartu su jais vyktų ir portalo lrytas.lt korespondentas.

Tarnybinį automobilį vairavęs uniformą vilkįs A. Šlečkus civiliai apsirengusią tyrėją ir žurnalistą išlaipino dar neprivažiavus Jūratės gatvės.

Kadangi buvo kilę įtarimų, kad prekyba kioske gali vykti ir nesinaudojant kasos aparatu, buvo nuspręsta tai patikrinti atlikus kontrolinį pirkimą.

Paprašytas įpilti giros, kioske sėdėjęs vaikinukas tai padarė ir paėmęs pinigus įmušė į kasos aparatą.

Tiesa, kasos čekį vaikinas nepadavė pirkėjui, o numetė jį į šiukšliadėžę. Tačiau įtarimai, kad šiame kioske prekyba vykdoma nesinaudojant kasos aparatu nepasitvirtino.

Kad prekyvietėje galima surasti kitokių pažeidimų, išdavė pardavėjo reakcija, kai jis dar neseniai giros pageidavusios moters rankose išvydo tarnybinį policijos tyrėjos pažymėjimą.

Pardavėjas tvirtino tik saugojęs kioską

Paklaustas, ar jis čia dirba pardavėju, sutrikęs vaikinas ėmė tai neigi ir tvirtino, kad tik saugo kioską, kol sugrįš šeimininkas.

„Prieš dvidešimt minučių šeimininkas išėjo, paprašė pasaugoti. Na pardaviau aš tą stiklinę giros, ir kas čia tokio?“, - bandė vaidinti nustebusį pardavėjas.

Paklaustas, kur išmoko dirbti kasos aparatu, kauniečiu 21 metų Andriumi Rimavičiumi prisistatęs vaikinas paaiškino to pramokęs dar dirbdamas Kauno pokerio klube „Pilna troba“.

„Į Palangą atvykau prieš pusantro mėnesio. Iš pradžių dirbau viename čia esančiame pokerio klube, o dabar atostogauju“, - tvirtino A. Rimavičius.

Vaikinas sakė, kad su šiame kioske dirbančiu Robertu jis susipažino pokerio klube. „Robertas paprašė pasaugoti kioską, jis dirba kartu su Karoliu, kuriam tas kioskas oficialiai ir priklauso“, - aiškino A. Rimavičius.

Paprašytas iškviesti šeimininką A. Rimavičius paskambino telefonu. Po skambučio praėjus dvidešimčiai minučių į kioską atvykęs jo savininkas K. Špelveris negalėjo parodyti pareigūnams nei verslo liudijimo, nei visų žuvies įsigijimo dokumentų.

„Dokumentų kioske nekaupiu, nes jais čia užsiversčiau“, - paklaustas, kodėl visą vasarą veikiančiame kioske tėra tik kelios sąskaitos-faktūros, teisinosi K. Špelveris.

Pardavinėjo nelegalaus cecho produkciją?

Per patikrinimą prekyvietėje ant šaldytuvo, o ne kasos aparate pareigūnai rado 43 litus ir 38 centus. Iš pradžių K. Špelveris tvirtino, kad šie pinigai tai - vakarykštis uždarbis, tačiau patikrinus žurnalą paaiškėjo, kad vaikinas meluoja.

Pareigūnai atkreipė dėmesį ir į tai, kad šaldomoje prekystalio vitrinoje gulintis termometras rodo 10 laipsnių šilumos, nors dauguma rūkytų žuvies produktų turi būti laikomi 0-5 laipsnių temperatūroje.

Ar šaldomoje virtinoje esanti produkcija yra tinkama vartoti, pareigūnai nusprendė įsitikinti išsikvietę Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąjį veterinarijos gydytoją inspektorių Darių Misevičių.

Peržvelgęs vitrinoje gulinčią produkciją ir jam pateiktus dokumentus specialistas konstatavo, kad kai kurie gaminiai čia pardavinėjami be jų įsigijimą patvirtinančių dokumentų.

„Tos žuvys čia galėjo patekti ir iš nelegalaus cecho“, - spėjo D. Misevičius.

Tai paneigti suskubęs K. Špelveris ėmė aiškinti, kad prekiauja legalia produkcija. „Paprasčiausia jei pas tiekėjus atvykstame per pietus, ar ten būna daug klientų, tai pasiimame produkciją, o dokumentų išsirašyti atvykstame vakare“, - aiškino vaikinas.

Bandė dėtis bedarbiu

D. Misevičiaus pasirodymas sutrikdė ir kiosko „saugotoją“ A. Rimavičių.

Kai maisto ir veterinarijos tarnybos specialistas patvirtino, kad A. Rimavičių matė kioske ir per ankstesnį patikrinimą, sutrikęs vaikinas ėmė tvirtinti tąkart prie kiosko prisėdęs paprasčiausiai parūkyti. Kodėl jį taip traukia šis rūkytos žuvies kioskas, šis jaunuolis paaiškinti negalėjo.

Apklausai į policijos komisariatą nuvežtas K. Špelveris pripažino, kad verslo pažymos galiojimas baigėsi dar liepos 30 dieną.

Vaikinas tvirtino pažymą prasitęsti paprasčiausiai pamiršęs. K. Špelveris neigė, kad A. Rimavičius pas jį kioske dirbo nelegaliai – paprasčiausiai šį vaikiną pasaugoti kiosko paliko išvykdamas parsivežti žuvies.

Paklaustas, kur dirba, K. Špelveris iš pradžių tvirtino niekur nedirbąs.

Kai pareigūnai patikrinę duomenų bazę išsiaiškino, kad šis jaunuolis dirba Palangos miesto apylinkės teisme, K. Špelveris pripažino ten dirbęs ūkio dalies vedėju.

Dar kartą pareigūnų perklaustas vaikinas galiausiai paaiškino, kad oficialiai tebedirba teisme, tik vasarai išėjo neapmokamų atostogų.

Tėvas dirba teisėju

Pasak K. Špelverį apklaususios tyrėjos R. Petrauskienės, šis jaunuolis gali būti patrauktas administracinėn atsakomybėn dėl nelegalaus darbo, neapskaitytų pinigų laikymo prekybos vietoje bei už tai, kad komercinę veiklą vykdė neturėdamas verslo pažymos.

Jei už neapskaitytų pinigų laikymą prekybos vietoje baudžiama nuo 50 iki 100 litų bauda, tai už likusius du pažeidimus gresia daug didesnės baudos.

Už mokesčio mokėtojo registravimo duomenų pateikimo tvarkos pažeidimą baudžiama nuo 500 iki 1000 litų bauda, o už nelegalų darbą - nuo 3000 iki 10000 litų bauda.

Ar bausti K. Špelverį, spręs teismas.

Kadangi K. Špelveris yra Palangos miesto apylinkės teismo darbuotojas, sprendimas dėl baudos skyrimo bus priimtas ne šiame teisme.

K. Špelveriui neteks stoti ir prieš Klaipėdos miesto apylinkės teismą, kuriame teisėju dirba jo tėvas Jonas Špelveris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.