Įžūlūs lietuviai apgaudinėja net nelegalius degalų pardavėjus

Į nešvarius sandėrius Lietuvoje įsiveliantys tolimųjų reisų vairuotojai iš Rusijos vis dažniau kreipiasi į policicininkus, kai nelegaliai pardavę degalų negauna pažadėto atlygio.

Degalus įžūliai vagiantys nusikaltėliai savo mikroautobusuose vežiojasi dideles talpyklas dyzelinui ir siurblius.<br>Marijampolės AVPK
Degalus įžūliai vagiantys nusikaltėliai savo mikroautobusuose vežiojasi dideles talpyklas dyzelinui ir siurblius.<br>Marijampolės AVPK
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Aug 4, 2012, 4:43 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:33 PM

Anksčiau sunkvežimių vairuotojai, Lietuvoje apsistoję pernakvoti atokiose ir neapšviestose aikštelėse, rytą pastebėdavo, kad bakuose trūksta degalų, ir dėl vagysčių skųsdavosi policijai.

Pastaraisiais metais situacija pasikeitė. Niekam nėra paslaptis, kad tolimųjų reisų vairuotojai iš Rusijos patys kartais ieško degalų pirkėjų ir į savo kišenę įsideda du tris tūkstančius litų.

Jų negavę šaukiasi policijos pareigūnų pagalbos, nors žino, kad ir patys pažeidė Lietuvos įstatymus.

Tikėjosi gerai uždirbti

Nusikalstamu verslu užsiimantys lietuviai vis dažniau griebiasi suktybės – sprunka nė nemanydami sumokėti vairuotojui už degalus.

Sekmadienio naktį Marijampolės policijos pareigūnai sulaukė 42 metų Sergejaus A. skambučio.

Sunkvežimio DAF vairuotojas iš Kaliningrado srities pranešė, kad iš jo mašinos bako nepažįstami asmenys išsiurbė degalų ir pabėgo. Rusas pasakojo, kad tąnakt jam prireikė stabtelėti magistralėje „Via Baltica” netoli Mokolų kaimo (Marijampolės sav.).

Prie sunkvežimio priėjo nepažįstamas jaunas vyras ir paprašė parduoti dyzelino.

Rusas Marijampolės policijos pareigūnus įtikinėjo, kad iš pradžių neva nesutiko kontrabanda parduoti degalų, bet vėliau persigalvojo, nes nepažįstamasis pasiūlė labai gerą kainą.

Už toną dyzelino Sergejui A. buvo pažadėta 2400 litų.

Pirkėjai spruko nesumokėję

Pirkėjas įlipo į ruso sunkvežimį ir rodė kelią iki apleistų fermų. Prie jų jau laukė trys jaunuoliai ir mikroautobusas su talpyklomis bei degalams siurbti reikalinga įranga.

Kai tona dyzelino atsidūrė nepažįstamųjų mikroautobuse, pastarasis ėmė važiuoti tolyn.

Rusas, supratęs, kad pirkėjai jį bando apgauti ir pasprukti nesumokėję, įsikibo į atvirą važiuojančio mikroautobuso langelį. Bet sulaikyti vagišių jam nepavyko.

Įkliuvo keturi įtariamieji

Marijampolės pareigūnai, gavę pranešimą apie degalų vagystę, iki ryto vieną po kito į areštinę uždarė keturis įtariamuosius. Vieną jų – daug kartų teistą aukštaūgį 32 metų Audrių Žemininką – Sergejus A. atpažino.

Seniai policijos pareigūnams žinomam A. Žemininkui, pravarde Multikas, ir jo bendrininkams dėl vagystės pareikšti įtarimai.

„Turėjome informacijos, kad A. Žemininkas ir jo aplinkos asmenys gyvena iš nusikalstamo verslo – degalų vagysčių. Mikroautobusas dar nesurastas”, – sakė „Lietuvos rytui” pareigūnai.

A. Žemininkui ir jo bendrininkams kol kas pareikšti įtarimai tik dėl pastarojo nusikaltimo.

Pareigūnai bemaž neabejoja, kad šie asmenys yra apvogę ir daugiau tolimųjų reisų vairuotojų iš Rusijos.

Nelegaliai degalus pardavęs Sergejus A. šiame ikiteisminiame tyrime kol kas yra liudytojas. Tiesa, jam už prekybą degalais gresia administracinė atsakomybė.

Ne visi nori skųstis

Šio tyrimo likimas kabojo ant plauko. Jeigu Marijampolės pareigūnai nebūtų gavę Kaliningrado verslininko, kuriam priklauso sunkvežimis DAF, skundo, tyrimas nebūtų buvęs pradėtas arba nutrauktas, nes Sergejus A. nėra vilkiko savininkas.

Tačiau Marijampolės pareigūnams pavyko operatyviai susisiekti su nukentėjusiu sunkvežimio savininku ir tas nedelsdamas skundą atsiuntė elektroniniu paštu.

Kai prieš kurį laiką buvo įvykdytas panašus nusikaltimas, pareigūnai turėjo nutraukti tyrimą, nes Rusijos verslininkas, iš kurio sunkvežimio buvo pavogta tona dyzelino, atsiuntė žinią: „Pretenzijų nereiškiu.”

Vairuotoją ir apvogė, ir sumušė

Vieną šių metų kovo mėnesio naktį į Marijampolės ligoninę kreipėsi sumuštas vilkiko DAF vairuotojas 50-metis Rusijos pilietis Anatolijus S.

Rusas, žinodamas, kad pažeidė Lietuvos įstatymus, nenoriai bendravo su policijos pareigūnais.

Anatolijus teigė, kad jį degalinėje užkalbino trys jaunuoliai ir paprašė parduoti degalų.

Vairuotojas nusprendė nepraleisti geros progos užsidirbti ir nuvažiavo paskui jaunuolių mikroautobusą į Mokolų kaimą.

Pirkėjai iš vilkiko bako išsiurbė per toną dyzelino, už kurį rusui žadėjo sumokėti 2800 litų. Tačiau degalus perpumpavę jaunuoliai šoko į mikroautobusą ir spruko.

Anatolijus plytgaliu iškūlė nuvažiuojančio mikroautobuso langą, vilkiku vijosi apgavikus. Tačiau jie sustoję gerokai apdaužė Rusijos pilietį ir dingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.