Dėl Dolco pagrobimo laisvės neteko keturi panevėžiečiai

Ketvirtadienio popietę vienoje Panevėžio miesto apylinkės teismo salių vos tilpo kaltinamieji ir jų bičiuliai. Jie atėjo išklausyti nuosprendžio baudžiamojoje byloje, kur 13-ka panevėžiečių buvo kaltinami neteisėtai atėmę laisvę panevėžiečiui, „vyšniukų“ gaujos lyderiui Gražvydui Pinigiui, pravarde Dolcas. Pastarasis, 2003 metų kovą pagrobtas Panevėžyje, netrukus rastas mirtinai sumuštas ir pervažiuotas automobiliu užmiestyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 9, 2012, 7:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:35 AM

Į teisiamųjų suolą sėdo 40 metų Liudvikas Urbonavičius, 39 metų Giedrius Kisielius, 39 metų Rimantas Prišmantas, 33 metų Rolandas Saltonas, 34 metų Algirdas Glinskis, 38 metų Juozapas Kupčiūnas, 31 metų Irmantas Kondrotas, 42 metų Ovidijus Drūtys, 42 metų Saulius Vidugiris, 34 metų Aurimas Kaluina, 44 metų Egidijus Mitkus, 29 metų Vidas Klivickas ir 37 metų Nerijus Šupšinskas.

Vis dėl to dauguma šių panevėžiečių po nuosprendžio paskelbimo neturėjo dėl ko sielvartauti: trys iš jų neįrodžius kaltės buvo išteisinti, penki baudžiamosios atsakomybės išvengė dėl suėjusio senaties termino. G. Kisieliui teismas skyrė 68 paras arešto, tačiau ant areštinės gultų jam gulėti nebereikės, nes į šį laikotarpį įskaitytas 2003 metais jo suėmime praleistas laikas.

Todėl realiomis laisvės atėmimo bausmėmis buvo nuteisti tik L. Urbonavičius ( 3 metai 6 mėn.), R. Prišmantas (2 metai 3 mėn.), R. Saltonas (2 metai) ir E. Mitkus (1 metai 6 mėn. nelaisvės), kurie po šio nusikaltimo buvo nuteisti už naujas nusikalstamas veikas, todėl senaties terminas jiems negalėjo būti taikomas.

Minėti trylika panevėžiečių į teisiamųjų suolą pateko dėl 2003-iųjų pradžioje padaryto nusikaltimo. Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad pavartoję smurtą kaltinamieji neteisėtai atėmė laisvę dvidešimt šešerių metų panevėžiečiui Gražvydui Pinigiui.

Manoma, kad Dolcu vadintas Panevėžio „vyšniukų“ gaujos lyderis G. Pinigis į „psichinių“ gaujos nemalonę pateko, kai išsiaiškino jo automobilį BMW pavogusius asmenis. Mirtinai sudaužytas G.Pinigis lipnia juosta surištomis rankomis ir kojomis buvo rastas kovo 16-osios vakarą ant važiuojamosios kelio dalies Karsakiškio seniūnijos Pinigėlių kaime.

Manoma, kad stiprūs galvos ir kūno sumušimai „vyšniukų“ vadeivai buvo padaryti anksčiau, nei jo kūnas buvo pervažiuotas mašina ir numestas ant kelio, o automobilio vagystė galėjo būti inscenizuota „psichiniams“ panorėjus Dolcą įvilioti į spąstus.

Tačiau tyrimą atlikusiems pareigūnams nepavyko nustatyti asmenų, G.Pinigiui sudavusių mirtinus smūgius. Todėl neteisėtas Dolco laisvės atėmimas išskirtas kaip atskiras epizodas, o žmogžudystės byla taip ir liko „tamsi“.

Dar 2008 metais metų liepos pradžioje teismo salę kaltinamieji paliko džiūgaudami, nes baudžiamosios atsakomybės pavyko išvengti žmogaus pagrobimo byloje suėjus senaties terminui.

Tačiau tokį teisėjų nutarimą apskundė prokurorai, o Panevėžio apygardos teismas skundą patenkino baudžiamoji byla grąžinta pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Nuo nusikaltimo padarymo dienos iki nuosprendžio Panevėžio miesto apylinkės teisme praėjo daugiau nei 9 metai.

Per tą laiką ne vienas iš kaltinamųjų savo biografiją papildė naujais teistumais ir nusikaltimais.

Bene labiausiai iš šios kompanijos pasižymėjo S. Vidugiris, byloje dėl Dolco pagrobimo sėkmingai sulaukęs senaties termino. Šią žinią jis išgirdo atlydėtas konvojaus.

Šiuo metu S. Vidugiris suimtas ir laukia nuosprendžio dėl vieno iš žiauriausių pastarųjų metų nusikaltimo Panevėžio krašte – 2010 metų vasarą įvykdytos dvigubos žmogžudystės.

S. Vidugiris bei dar trys 21-26 metų panevėžiečiai buvo kaltinami dviejų bejėgiškos būklės žmonių itin žiauriu nužudymu siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą ir kitų nusikalstamų veikų padarymu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2010 metų birželio 27-osios naktį Panevėžio rajono Bobkalnio kaime esančiame miške keturi bendrininkai, būdami apsvaigę nuo alkoholio, tyčia, bendrais veiksmais, siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą, itin žiauriai nužudė prieš tai viename miesto namų konflikto metu sumuštus ir sunkiai sužalotus 26 metų panevėžietį Mindaugą Diržinauską bei jo bendraamžį iš Palangos Tadą Lukaitį.

Pareigūnai nužudytųjų kūnus surado praėjus savaitei po to, kai birželio pabaigoje į policiją kreipėsi M. Diržinausko ir T. Lukaičio artimieji.

Jie nurodė, kad jauni vyrai birželio 27 dieną, apie 2 valandą, grupės jaunuolių buvo išvesti iš vieno buto Nemuno gatvėje ir dingo.

Po beveik savaitę trukusio tyrimo abiejų dingusių vyriškių kūnai buvo rasti netoli Panevėžio esančiame miške užkasti negilioje duobėje.

Du įtariamieji buvo sulaikyti netrukus po nusikaltimo, o dėl pasislėpusių S. Vidugirio ir 22 metų Edvino Stankevičiaus buvo paskelbta tarptautinė paieška. Galiausiai S. Vidugiris buvo sulaikytas Lenkijoje, E. Stankevičius – Didžiojoje Britanijoje.

2005 metais S.Vidugiriui už didelio kiekio narkotikų laikymą buvo skirta 12 metų nelaisvės, tačiau 2006 metų rugsėjį Apeliacinis teismas jį išteisino.

Neseniai prokurorai perdavė teismui nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje S. Vidugiris kaltinamas plėšimu, turto prievartavimu ir neteisėtu dokumentų disponavimu. Jo auka pernai liepą tapo iš Vokietijos namo per Lenkiją grįžtantis lietuvis. Automobiliu „Mercedes-Benz 4100“ veždamas automobilį„Toyota Rav 4“ vairuotojas, nieko blogo neįtaręs, Suvalkų krašte sutiko pavežėti jį stabdantį žmogų.

Namo grįžtančiu pakeleiviu apsimetęs S. Vidugiris po kelių kelionės kilometrų paprašė vairuotojo trumpam stabtelėti automobilių aikštelėje. Po kelių minučių į automobilį sugrįžęs tariamas pakeleivis puolė vairuotoją smaugti. Nukentėjusiajam pavyko išsivaduoti ir iššokti iš automobilio.

Apie užpuolimą aukai pavyko pranešti policijai tik pasiekus degalinę, nes mobilusis telefonas ir kiti vairuotojo bei kartu gabenti draugų daiktai buvo palikti pagrobtame automobilyje.

Po dviejų dienų už plėšimo metu pagrobto automobilio ir daiktų sugrąžinimą buvo pareikalauta perduoti keturis tūkstančius eurų, arba 13 tūkstančių 800 litų. Pinigus buvo nurodyta pervesti į vieną sąskaitą užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.