Buvusio Vilniaus policijos vado E. Kaliačiaus visureigyje - cigarečių kontrabanda (papildyta)

Buvęs Vilniaus miesto policijos vadovas Erikas Kaliačius gali būti nubaustas už kontrabandinių cigarečių gabenimą. 437 pakelius baltarusiškų cigarečių vežusiam E. Kaliačiui gresia bauda nuo 5000 iki 10 000 litų. Buvęs sostinės vadovas savo kaltę pripažįsta, tačiau jį sulaikiusiems muitininkams aiškino, kad cigaretes gabeno savo reikmėms.  

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2012-08-24 16:20, atnaujinta 2018-03-17 04:25

Penktadienį Vilniaus rajono apylinkės teismas taip ir neatvertė E. Kaliačiui iškeltos administracinės bylos, nes apie teismo posėdį nebuvo informuota bendrovė, iš kurios buvęs Vilniaus policijos vadovas išperkamosios nuomos būdu yra įsigijęs lengvąjį automobilį "VW Touareg", kuriuo ir buvo gabenama kontrabanda.

Kaip lrytas.lt sakė Vilniaus rajono apylinkės teismo atstovė Ligita Dargvainytė, bendrovės atstovų dalyvavimas šioje byloje privalomas, nes pagal įstatymus, transporto priemonė, kuria gabenama kontrabanda teimo sprendimu gali būti konfiskuota.

Vilniaus teritorinės muitinės atstovai lrytas.lt sakė, kad E. Kaliačiaus vairuojamas automobilis Medininkų muitinės kontrolės poste buvo sulaikytas liepos 17 d. apie 11 val. 40 min. 

Cigaretės buvo paslėptos automobilio bagažinėje, po galine sėdyne ir po atsarginiu ratu įrengtose slėptuvėse. Iš viso buvo konfiskuota 8740 vienetų cigarečių, kurių vertė yra 3158 litų ir 67 centai. 

Cigaretės buvo konfiskuotos, o 60 tūkst. litų kainuojantis automobilis sulaikytas. Ar jis bus konfiskuotas, spręs teismas. Muitininkų teigimu, tai priklausys nuo to, kiek pakeitimų įrengta automobilyje. Jei jų nebus daug, "VW Touareg" bus grąžintas bendrovei iš kurios jį įsigijo E. Kaliačius.

Savo paaiškinime Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnams buvęs sostinės policijos vadovas nurodė, kad cigaretės priklauso jam ir aiškino, kad cigaretes įsigijo savo reikmėms. E. Kaliačius tikino, kad labai gailisi dėl padaryto pažeidimo.

Išnaudojo areštuotus asmenis

Nuo 1999-ųjų sostinės policijai vadovavęs E. Kaliačius iš posto pasitraukė 2005-aisiais. E. Kaliačių nemalonumai užgriuvo žiniasklaidai pranešus apie jo savavališkas statybas Vilniaus rajone bei išnaudotus areštuotuosius. Už piktnaudžiavimą tarnyba jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Sodyba po teismų maratono, 2009-ųjų pabaigoje, buvo nugriauta. Kad išvengtų atsakomybės, buvęs Vilniaus policijos viršininkas E. Kaliačius sodybą iš pradžių perleido sūnui Andriui, o šis ją pardavė kitam asmeniui.

Statiniai buvo pripažinti savavališkais ir po teismų nurodyta juos nukelti. Tačiau Kaliačiai ilgai nepaisė nurodymo, visaip išsisukinėjo.

Prokuratūros kaltinamajame akte buvo rašoma, kad į E. Kaliačiaus sodybą Vilniaus rajone, Svironių viensėdyje, areštantai buvo vežami nuo 2000-ųjų rugsėjo iki 2002-ųjų spalio. Prokuratūros duomenimis, ten jie kasė duobes, barstė juodžemį, valė vandens telkinį, genėjo medžių šakas, kirto krūmus, rovė medžių šaknis, pjovė malkas, klojo plyteles ir atliko kitus darbus.

Iki 2005-ųjų gegužės 10 dienos ši sodyba buvo E. Kaliačiaus nuosavybė. Vėliau ji buvo padovanota sūnui. Šiuos veiksmus teismas įvertino kaip siekį pridengti savo neteisėtus veiksmus - ekspareigūnas turtą padovanojo, kai jo neteisėta veikla susidomėjo specialiosios tarnybos.

Tyrimo duomenimis, Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato, kuriam vadovavo E. Kaliačius, areštinėje buvo speciali, oficialiai neįforminta kamera Nr. 7, kurioje buvo laikomi E. Kaliačiui dirbę areštuotieji.

Areštuotieji nebuvo kriminaliniai nusikaltėliai, o laiku nesusimokėję baudų vairuotojai, bausti už greičio viršijimą, ar turgaus prekeiviai, neturėję prekybai reikiamų leidimų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba ikiteisminį tyrimą dėl buvusio sostinės policijos šefo galimo piktnaudžiavimo, išnaudojant areštuotus asmenis savo privatiems reikalams, pradėjo 2005-ųjų gegužę. Rugsėjį toje pat byloje pareigūnai pareiškė įtarimus ir buvusiam E. Kaliačiaus pavaldiniui Genadijui Beliavskiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.