Darbo partijos byla nagrinėjama net vienai teisiamajai susirgus (papildyta)

Penktadienį Vilniaus apygardos teismas tęsė vadinamosios Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylos nagrinėjimą. Į teismo posėdį atvyko keliolika liudininkų, tarp jų - ir muzikos pasaulio žvaigždės Gintarė Karaliūnaitė, Juozas Liesis ir Žilvinas Žvagulis bei buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, tačiau teismo salėje nepasirodė viena iš keturių teisiamųjų - Marina Liutkevičienė. 

Teismo posėdžio metu DP nariai atrodė gerai nusiteikę.<br>D. Umbrasas
Teismo posėdžio metu DP nariai atrodė gerai nusiteikę.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 7, 2012, 12:29 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:51 PM

Moters advokatė teismui pateikė pažymą, kurioje teigiama, kad teismo išvakarėse, ketvirtadienį, M. Liutkevičienė susirgo. Vilniaus respublikinės universitetinės ligoninės išduotoje pažymoje nurodyta, kad teisiamajai diagnozuotas pankreatitas, jai nedarbingumo pažymėjimas išduotas iki pirmadienio, rugsėjo 10 d.

Jau atrodė, kad bylos nagrinėjime vėl bus paskelbta pertrauka, tačiau teisėjai nusprendė, kad daugiau bylos vilkinti teisiamiesiems nebus leista. Kol M. Liutkevičienė serga, jos byla išskirta į atskirą.

Tai jau ne pirmas kartas, kai šios bylos nagrinėjimas vilkinamas dėl teisiamųjų ligos. Sirgo Vytautas Gapšys, ilgą laiką teismo salėje nesirodė ir Vitalija Vonžutaitė.

Ji nedarbingumo lapelį turėjo du kartus - nuo kovo 16 ir kovo 26 ir nuo gegužės 4 iki gegužės 11 d. Teismui suabejojus, ar teisiamoji nesimuliuoja ligos, buvo nuspręsta patikrinti jos medicinos kortelės išrašus ir ligos istoriją. Penktadienį teismas paskelbė, kad teismui pateikti dokumentai skyrėsi nuo įrašų medicinos kortelėje.

Teismui buvo teigiama, kad V. Vonžutaitei buvo pakilusi temperatūra, nors temperatūra, išduodant pažymą, jai visai nebuvo matuota.

Prokuroras pasiūlė V. Vonžutaitei skirti baudą, tačiau teismas šį prašymą atmetė, mat nėra nustatyta, kad tokia pažyma išduota jos pačios prašymu. Teismas prokurorui nurodė pasidomėti pažymą išdavusia gydytoja ir išsiaiškinti, ar jos veiksmuose nėra nusikalstamos veikos požymių. Šioje byloje yra keturi teisiamieji - į Seimo rinkimus susiruošęs Viktoras Uspaskichas, V. Vonžutaitė, V. Gapšys ir M. Liutkevičienė. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui – Darbo partijai.

Kaltinimuose teigiama, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais. Teismai yra areštavę Darbo partijai skiriamų 6 mln. 353 tūkst. litų vertės valstybės dotacijų. Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių, ir įmokų bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų – daugiau kaip 855 tūkst. litų.

„Darbiečiai“ tikina, kad ši byla jiems sufabrikuota. Buvusi neoficiali Darbo partijos buhalterė Nijolė Steponavičiūtė, kurios liudijimu daugiausia ir grindžiami kaltinimai teisiamiesiems, teigia, kad Darbo partijos „juodojoje buhalterijoje“ nuolat sukdavosi nemažos sumos pinigų. Esą iš pradžių sumos buvo nedidelės - 10-30 tūkst. litų, po to, prieš Europarlamento rinkimus, didesnės, kartais ir iki 300 tūkst. litų per dieną ar daugiau.  

Nuo 2003 m. rudens iki 2004 m. vasario pabaigos-kovo pradžios partijos iždininke buvusi N. Steponavičiūtė teigė, kad V. Uspakichą buvo mačiusi vos porą kartų, visus piniginius reikalus ji tvarkydavo V. Vonžutaitės nurodymu.

N. Steponavičiūtė tikino, kad nuo 2004 m. kovo iki 2005 m. pradžios paimti grynųjų pinigų ji pati vykdavo į centrinę Darbo partijos būstinę. „V. Vonžutaitė man paskambindavo, liepdavo atvažiuoti. Iškart suprasdavau, kodėl esu kviečiama. Sėsdavau į savo automobilį ir važiuodavau, paimdavau supakuotus pinigus ir veždavausi juos į savo darbovietės - bendrovės „Kartonas“ patalpas. Ten juos laikydavau, apskaitydavau. Prie tų pinigų nebuvo nei sutarčių, nei pateisinamų dokumentų, iš kur jie paimti“, - kelerių metų senumo įvykius pasakojo valstybės saugoma liudininkė.

Sumoms didėjant, moteris pradėjo bijoti plėšikų, todėl netrukus pinigus į „Kartoną“ jai jau atveždavo Darbo partijos darbuotojai: Mantvydas Bekešius, V. Gapšys ir Gražvydas Babilius. Pinigus N. Steponavičiūtė saugojo savo pagrindinės darbovietės patalpose sudėtus į maišus arba metalinę dėžutę.

„Man būdavo pasakoma, kad duosi tam ir tam žmogui koncertui. Jis ateidavo, paimdavo pinigus. Vėliau, susitikusi su V. Vonžutaite, pasitikslindavau, kokiam koncertui, kokiam konkrečiam atlikėjui“, - teisme kalbėjo N. Steponavičiūtė.

Liudytojos teigimu, iš „juodosios kasos“ pinigai būdavo skiriami ne tik įvairiems renginiams ir koncertams, bet ir atlyginimams. Jų gaudavo kai kurie Darbo partijos nariai, būdavo mokamos priemokos Seimo narių padėjėjams.

Po 130 litų per mėnesį iš šios kasos gaudavo ir visi partijos skyriai, kurių buvo apie 60.

Liudininku apklaustas V. Muntianas aiškino, kad visus finansinius reikalus partijoje tvarkydavo tik jos pirmininkas V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė. Tokia pati tvarka buvo ir prieš rinkimus į Seimą 2004 metais.    

Buvęs Seimo pirmininkas tikino, kad jam buvo žinoma tik apie oficialias partijos ataskaitas, apie neoficialias jis nieko nežinojęs.    

Ne ką daugiau apie Darbo partijos finansus galėjo papasakoti ir dar keli liudininkai. Vienas jų tikino, kad rinkimuose dalyvavęs stebėtoju ir už tai gavęs 30 litų, kitas - kad padėjo organizuoti rinkimų kompaniją ir už tai jam buvo sumokėta 60 litų.    

Buvęs Prienų skyriaus pirmininkas Audrius Banionis teigė, kad apie kažkokius pinigus nėra nieko girdėjęs, nes jų skyrius išsilaikydavo pats. Tą patį prisiekinėjo ir Biržų skyriaus pirmininkas Juozas Bukevičius – esą patalpų skyrius neturėjo, o jei reikėdavo kažkam skambinti, skambindavo iš savo mobiliųjų telefonų, nors per ikiteisminį tyrimą jis kalbėjo visiškai kitaip: buvo ir patalpos, ir telefonai, ir už visa tai sumokėdavo būstinė.    

Parodymų nesutapimus, J. Bukevičius teisino tuo, kad nuo parodymų davimo praėjo daug laiko, todėl jis negali visko prisiminti.     

Liudininkė Violeta Kazokaitienė apie Darbo partijos veiklą taip pat negalėjo nieko papasakoti. Ji su šeima tik nuėjusi į nemokamą partijos koncertą ir ten loterijoje laimėjusi laidynę. Ją moteriai asmeniškai įteikęs pats V. Uspaskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.