Prokurorai: „Užtenka duomenų, kad žudė D. Kedys, tačiau mirusiojo teisti negalima“ (papildyta)

Generalinės prokuratūra yra surinkusi pakankamai duomenų įrodančių, kad Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių ir Laimutės Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę 2009 metų spalio 5 d. nužudė Drąsius Kedys, tačiau nemato galimybių jį teisti po mirties.

Prokurorai surinko pakankamai duomenų, kad žudikas yra D. Kedys, tačiau Lietuvos įstatymai neleidžia jo teisti po mirties.<br>A. Barzdžius
Prokurorai surinko pakankamai duomenų, kad žudikas yra D. Kedys, tačiau Lietuvos įstatymai neleidžia jo teisti po mirties.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 7, 2012, 10:12 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:33 PM

Ketvirtadienį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras, papildomai atlikęs ikiteisminio tyrimo veiksmus, priėmė procesinį sprendimą – ikiteisminį tyrimą dėl J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės nužudymo bei rengimosi nužudyti Andrių Ūsą, taip pat dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei šaudmenimis, įtariamojo D. Kedžio atžvilgiu nutraukti jam mirus.

Tokį patį sprendimą prokuratūrą priima jau antrą kartą. 2011 m. birželio 28 d. tyrimas dėl dvigubos žmogžudystės D. Kedžio atžvilgiu buvo nutrauktas, nes jis mirė, įtarimų jam pareikšti neįmanoma.

Toks sprendimas nepatiko D. Kedžio tėvams ir jo seseriai Neringai Venckienei, kurie bando įrodyti, kad jų artimasis nežudė, o pats tapo nusikaltėlių auka.

D. Kedžio pusseserė Sonata Žukauskienė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą D. Kedžio atžvilgiu apskundė aukštesniam prokurorui, o kai šis atsisakė jos skundą patenkinti - teismui.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas šių metų kovo 5 d. S. Žukauskienės skundą patenkino ir įpareigojo prokuratūrą arba pakeisti bylos nutraukimo motyvus, arba surašyti kaltinamąjį aktą ir D. Kedį teisti po mirties.

Teismo nuomone, jei po mirties gali būti teisiamas A. Ūsas, tai gali būti teisimas ir miręs D. Kedys. Prokurorams toks teismo sprendimas pasirodė absurdiškas, nes Lietuvos įstatymai nenumato, kad bylą būtų galima perduoti teismui, prieš tai žmogui nepareiškus įtarimų.

Jie teismo nutartį apskundė, tačiau skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas pakartojo tą patį, jei prokurorai tvirtina, kad turi surinkę neginčytinų duomenų, kad D. Kedys nužudė du žmones, jis gali būti teisiamas ir po mirties.

Pirmą kartą surašius nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą D. Kedžio atžvilgiu, prokurorai dar nežinojo, kad atsiras liudininkas Mindaugas Žalimas, kuris detaliai papasakos, kaip D. Kedys rengėsi nusikaltimui ir, kas jam padėjo.

Jo liudijimai tik sustiprino prokurorų įsitikinimus, kad J. Furmanavičių bei V. Naruševičienę nužudė ne kas kitas, o, anot A. Ūso tėvo, Garliavos princas D. Kedys.

Nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą buvo papildytas M. Žalimo liudijimu ir byla jo atžvilgiu dar kartą buvo nutraukta.

"Priimant sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą buvo vadovaujamasi ir ankstesniame nutarime įvardintais duomenimis, taip pat ištyrus ir naujai, 2011 m. rudenį paaiškėjusias aplinkybes, tarp jų ir liudytojo M. Žalimo parodymais", - lrytas.lt penktadienį sakė nutartį nutraukti tyrimą D. Kedžio atžvilgiu priėmęs prokuroras. 

Prokuroras neigia D. Kedžio šalininkų tarpe sklandančius gandus, esą J. Furmanavičių nušovė azijuotiškų veido bruožų vyras, esą pats D. Kedys buvo pagrobtas prie V. Naruševičienės namų ir išvežtas nežinoma kryptimi. Tik gandais jis vadina ir "violetinių" tvirtinimus, kad šioje byloje yra daug daugiau mirusių asmenų, nei visuomenei skelbiama, kad miršta liudininkai, kurie paliudiję tariamui pedofilų klanui nepalankias aplinkybes.

"Kad galėjo šaudyti kažkoks azijietiškų veido bruožų vyras, ikiteisminiame tyrime nenustatyta, ši versija paneigta tyrimo duomenimis. Buvo apklausti ir V. Naruševičienės kaimynai. D. Kedys tikrai nebuvo pagrobtas, nes ji liudininkai matė ir daug vėliau, jau po tariamo pagrobimo ir matė tikrai ne pagrobtą. Tačiau jei tokie kaimynai yra, kurie gali patvirtinti pagrobimo versiją, labai norėčiau, kad jie kreiptųsi į prokuratūrą, nesvarbu, kaip ateitų patys ar parašytų", - sakė prokuroras.

Prokuroras pripažįsta, kad šis tyrimas apaugęs gandais, kurie platinami sąmojingai ir nesąmojingai. Vienas toks - nesamų liudytojų mirčių skaičiavimas. "Be viešai žinomų mirčių, kitų nėra. Nekalbu apie su šia istorija siejamą Vaido Milinio mirtį, nes tai kitas ikiteisminis tyrimas", - sakė prokuroras.

Šis nutarimas per 20 dienų gali būti skundžiamas aukštesniam prokurorui.

Tyrimas D. Kedžio bendrininkų Raimondo Ivanausko ir jo sugyventinės Eglės Barauskaitės atžvilgiu tęsiamas. R. Ivanauskui yra pareikšti įtarimai dėl pagalbos žudant. Jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

R. Ivanauskas ir jo artimieji ne kartą viešai skundėsi, esą prokurorai tampo ligotą, beveik aklą ir Alzhaimeriu sergantį žmogų. R. Ivanauską laikant suimtą jam buvo atliktas sveikatos patikrinimas ir teismo kompleksinė psichiatrinė - psichologinė ekspertizė. 

Tyrimas R. Ivanausko atžvilgiu tęsiamas, todėl ekspertizės rezultatų prokurorai nekomentuoja. Lrytas.lt žiniomis, D. Kedžio bendrininkas nėra toks ligotas, kaip bando apsimesti. Regėjimas jo prastas, tačiau Alzhaimeriu jis niekada nesirgo ir neserga, nors ir turėjo medikų išduotą pažymą apie šią ligą. 

Tęsiant tyrimą dėl R. Ivanausko ir E. Barauskaitės dalyvavimo dvigubos žmogžudystės byloje, prokurorai tikisi surasti ir dar vieną D. Kedžio bendrininką. Tas asmuo kartu su garliaviškiu buvo J. Furmanavičiaus nužudymo vietoje, tačiau jo nustatyti kol kas nepavyksta.     

Prokurorai įsitikinę, jei D. Kedys nebūtų miręs, jis turėtų atsakyti už dviejų žmonių nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti trečią.

Deja, vyras 2010 m. balandžio 17 d. rastas negyvas. Jo mirties priežastis - paspringimas savo skrandžio turiniu. D. Kedžio tėvai bandė įrodyti, kad tai ne tiesa, kad jų sūnus buvo nužudytas, tačiau visos ekspertų išvados buvo ne Kedžių naudai.

Šių metų sausio 19 d. tyrime dėl D. Kedžio mirties priežasties nustatymo buvo padėtas taškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.