Darbo partijos byloje - suklastotų medicininių pažymų šešėlis

Senaties terminas šioje byloje sueina 2014 m.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2012, 12:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:31 PM

Prokuratūra nustatė, kad Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam Darbo partijos vadinamosios „juodosios buhalterijos“ bylą, buvo pateiktos įtarimų keliančios medicininės pažymos, pateisinančios kaltinamosios Vitalijos Vonžutaitės nedalyvavimą teismo posėdžiuose, taip vilkinant teismo procesą.

Ikiteisminį tyrimą pavesta organizuoti Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte Darbo partija kaltinama sistemingai vedusi dvigubą buhalterinę apskaitą, dėl ko esą neįmanoma tiksliai nustatyti šios partijos finansinių įsipareigojimų vykdymo ir struktūros 2004-2006 m.

Taip pat prokuratūra skelbė, kad nežinodama apie šią dvigubą buhalterinę apskaitą Vyriausioji rinkimų komisija Darbo partijai neteisėtai skyrė beveik 5 mln. litų dotacijų, primena ELTA.

Prokurorų duomenimis, iš viso 2004-2006 m. nuslėpta apie 25 mln. litų. Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas buvo įvardintas „nusikalstamos organizuotos grupės dalyviu“. Anot prokurorų, būtent V. Uspaskicho nurodymu buvo vedama dviguba buhalterija, jis asmeniškai ją kontroliavo.

Nuslėptos lėšos buvo naudojamos neoficialiems darbo užmokesčiams, TEO sąskaitoms apmokėti, renginių organizavimui, pasiruošimui rinkimams ir t. t.

Kaltinimai buvo pateikti ir Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui. Taip pat kaltinimus išgirdo darbietis Vytautas Gapšys, nurodęs buhalterinę apskaitą vesti apgaulingai ir pasirašęs žinomai neteisingus dokumentus, vyriausioji Darbo partijos iždininkė Marina Liutkevičienė, valstybės institucijoms finansinėse deklaracijose žinomai pateikusi neteisingus duomenis, Darbo partijos buvusi darbuotoja V. Vonžutaitė.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti V. Uspaskichą, kaip tuometį Seimo narį, už įtariamai neskaidriai vykdytą finansų apskaitą Lietuvos parlamentas davė sutikimą dar 2008-aisiais. 2009 m. V. Uspaskichui tapus europarlamentaru jis buvo įgijęs teisinės neliečiamybės statusą, bet po metų Europos Parlamentas jį panaikino.

V. Uspaskichas iki šiol jokios kaltės nepripažįsta, kaltinimus vadina politizuotais.

Senaties terminas šioje byloje sueina 2014 m.

Rugsėjo 17 d. Vilniaus apygardos teismas kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir kitomis nusikalstamomis veikomis kaltinamų V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija kreipėsi į VRK dėl sutikimo rinkimų agitacijos metu, taip pat iki pirmojo naujai išrinkto Seimo posėdžio kaltinamuosius V. Uspaskichą ir V. Vonžutaitę patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

Rugsėjo 14-ąją, buvo gautas prokuroro prašymas kreiptis į VRK, kad būtų panaikinta ką tik kaltinamųjų V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės įgyta teisinė neliečiamybė. V. Uspaskichas pradeda Darbo partijos sąrašą, antruoju numeriu įrašytas kaltinamasis Vytautas Gapšys, 13-ąja - kaltinamoji V. Vonžutaitė.

Pirmadienio popietę vykusiame teismo posėdyje prokuroras Saulius Verseckas palaikė pareikštą prašymą panaikinti kaltinamųjų teisinę neliečiamybę, pastarieji ir jų gynėjai - šiam prašymui neprieštaravo. Teisėjų kolegija nutarė prokuroro prašymą tenkinti.

„Įvertinant išdėstytą bei siekiant netrukdomo teisminio bylos nagrinėjimo, būtina kreiptis į VRK dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo kaltinamiesiems V. Uspaskichui ir V. Vonžutaitei. Priešingu atveju, negavus VRK sutikimo patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę, 2012 m. rugsėjo bei spalio-gruodžio mėnesiais numatyti teismo posėdžiai negalėtų vykti, nes kaltinamieji V. Uspaskich ir V. Vonžutaitė tuo metu naudotųsi įstatyme numatyta kandidato į Seimą teisine neliečiamybe, ir baudžiamasis procesas jų atžvilgiu būtų negalimas“, - rašoma teisėjų kolegijos, pirmininkaujamos Daivos Pranytės-Zalieckienės, rugsėjo 17 d. priimtoje nutartyje.

Vos pasibaigus teismo posėdžiui, ši nutartis buvo perduota VRK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.