Po skandalo apie pasieniečių žvalgę – įtarimai liudytojui

Tauragės policija aiškindamasi, ar Birutė Minevičienė darė poveikį liudytojui Vytautui Česnauskui, šiam vyrui pareiškė įtarimus dėl melagingų parodymų davimo, o B. Minevičienei vėl įteikė raštą, kad ji privalo nuvykti pas psichiatrus ekspertizei.

Pagėgių merui V. Komskiui iššūkį metusiai B. Minevičienei paskirta psichiatrinė ekspertizė.<br>E. Baronaitė
Pagėgių merui V. Komskiui iššūkį metusiai B. Minevičienei paskirta psichiatrinė ekspertizė.<br>E. Baronaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Sep 26, 2012, 2:40 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:50 PM

Kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad Pagėgių merui Virginijui Komskiui iššūkį metusiai 63 metų B. Minevičienei paskirta psichiatrinė ekspertizė, į V. Česnausko namus Lumpėnuose (Pagėgių savivaldybė) atskubėjo Tauragės pareigūnai.

Policininkai juokaudami lumpėniškio paklausė, ar jis apvogė Komskio parduotuvę ir nuvežė jį į policijos komisariatą. Per apklausą, kuri truko aštuonias valandas, V. Česnauskas sužinojo, kad jis tapo įtariamuoju dėl melagingų parodymų davimo civilinėje byloje, kurioje V. Komskis apgynė savo garbę.

Policininkams pasakė tiesą?

Po teismo V. Komskis kreipėsi į Pagėgių policijos komisariatą ir paprašė iškelti baudžiamąją bylą B. Minevičienei dėl poveikio liudytojui V. Česnauskui, kuris pakeitė parodymus ne teisme, o vietos laikraštyje.

Iš pradžių vyras sakė, kad 2003 metų sausio 25-osios rytą prie B. Minevičienės sodybos Bitėnų kaime (Pagėgių savivaldybė) jis remontavo traktorių ir prie užklimpusio vilkiko, kuriame, manoma, buvo kontrabandinės cigaretės, matė V. Komskį.

Vėliau šių žodžių atsisakė teigdamas, kad liudyti sutiko, nes B. Minevičienė jį papirko – davė 100 litų.

Įtariamasis „Lietuvos rytui“ aiškino, kad policininkams per apklausą papasakojo tiesą.

Jis teigė, kad V. Komskio prie vilkiko nematė, o B. Minevičienė 100 litų jam turbūt davė už tvarto remontą, esą teisme jis liudijo neblaivus, todėl nepamenąs, ką kalbėjo teisėjai.

V. Česnauskas papasakojo, kad šią vasarą į Lumpėnus buvo atvažiavęs V. Komskis ir paprašė kartu su juo buvusiam vyrui, kuris pasakė esąs žurnalistas, paaiškinti, kodėl teisme melavo.

Netrukus Šilutės laikraščio „Pamarys“ vadovas Petras Skutulas pareiškė, kad lumpėniškis esą prisipažino, jog B. Minevičienės buvo papirktas. „Tvarkietis“ V. Komskis teigė, jog apie V. Česnausko papirkimą perskaitė laikraštyje, todėl nusprendė apie tai informuoti policiją.

„Visi mes esame lygūs prieš įstatymą. Jei B. Minevičienė padarė nusikaltimą, tegul ją baudžia teismas“, - apie įtariamąją kalbėjo politikas.

Po apklausos – pokalbis apie ekspertizę

Kai V. Česnauskui buvo pareikšti įtarimai, Tauragės policijos komisariate B. Minevičienę kaip liudytoją apklausė laikinai Nusikaltimo tyrimo skyriaus viršininko pareigas einantis Aurimas Banys.

Moteris papasakojo, kad prieš antrąjį posėdį nuvažiavusi pas V. Česnauską ir paklaususi, ar jis gali liudyti teisme: „Vytautas drąsiai atsakė, kad gali, ir dar pridūrė: „Kol čia Komskiai bus, nieko nebus.“ Kitą dieną jį nuvežiau į teismą, o pinigus jam daviau už tvarto remontą.

Tyrėjui pasakiau, kad šį įvykį matė ir daugiau žmonių, bet jie bijos liudyti.“

Po apklausos A. Banys bitėniškei įteikė raštą, kuriame parašyta, kad į valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Klaipėdos psichiatrinę komisiją ji privalo nuvykti rugsėjo 25 dieną.

„Tyrėjas pasakė, kad jeigu man nepatiks pokalbis su psichiatrais, galėsiu apsisukti ir išeiti. Atsakiau, kad man ši ekspertizė jau dabar nepatinka, ir paklausiau, ar aš jam atrodau kvaila. Jis atsakė, kad esu drąsi“, - pasakojo B. Minevičienė.

Skubėjo vežti pas psichiatrus

Dėl ambulatorinės teismo psichiatrinės ekspertizės Tauragės rajono apylinkės teismo nutartis buvo priimta rugpjūčio 30 dieną. Ekspertizę nuspręsta atlikti, nes byloje dėl liudytojo papirkimo esą yra duomenų, kad bitėniškei nustatytas depresinis sutrikimas.

Ištirti įtariamosios psichikos sveikatą buvo skubama.

Rugpjūčio 31-ąją bitėniškei paskambinusi policininkė liepė rugsėjo 4 dieną atvykti į komisariatą, o iš ten policininkai ją nuveš į Klaipėdą.

Tą pačią dieną moteris prokuratūrai parašė raštą teigdama, kad jokios nusikalstamos veikos nepadarė, ir prašė prieš ją nenaudoti prievartos. Kai rugsėjo 4-ąją į sodybą atvyko policininkai, bitėniškė pasislėpė.

Anot Tauragės vyriausiojo prokuroro Gražvydo Žebelio, B. Minevičienei pareikštas ne iš piršto laužtas įtarimas, todėl būtina išsiaiškinti, ar ji yra pakaltinama.

„Įtariamoji gali apsilankyti pas nepriklausomą ekspertą, tačiau su Klaipėdos psichiatrine komisija jai būtina susitikti. Jeigu moteris to nepadarys, ji bus į Klaipėdą nuvežta“, - teigė Tauragės prokuroras Nometas Metrikis.

„Mane žemina tokie siūlymai, o psichiatrinė ekspertizė man nereikalinga. Esu veiksni ir mane gali bausti, jei tik esu kalta“, - prieštaravo B. Minevičienė.

Įvykiai sudomino parlamentarą

Sprendimas B. Minevičienei skirti psichiatrinę ekspertizę sukėlė šurmulį Seime. Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras kreipėsi į generalinį prokurorą dėl ikiteisminio tyrimo, vykdomo buvusios pasieniečių žvalgės atžvilgiu.

„Kreipiausi į Darių Valį, kadangi šis įvykis sukėlė visuomenės susidomėjimą. Atsakymo dar negavau. Anksčiau psichiatrija buvo naudojama susidoroti su kitaminčiais, todėl dabar prokurorams ir psichiatrams reikia būti atsargiems dėl ekspertizių skyrimo ir atlikimo. Aš manau, kad pareigūnai privalo paaiškinti, ar B. Minevičienei pagrįstai paskirta psichiatrinė ekspertizė.

Depresija - juokinga priežastis vežti mokytoją inteligentę pas psichiatrus. Vienišą vyresnio amžiaus moterį kartais gali apnikti depresinė nuotaika, bet tai nėra pagrindas traktuoti, kad ji gali būti nepakaltinama.

Stebint šią istoriją, atrodo, kad B. Minevičienei metamas išankstinis kaltinimas, kad ji nesupranta, ką kalba“, - aiškino S. Šedbaras.

Pasieniečiai tyrimo nepradėjo

B. Minevičienės bėdos prasidėjo, kai ji prieš kelerius metus Šilutėje apsilankiusiai Seimo pirmininkei Irenai Degutienei papasakojo apie tariamą V. Komskio dalyvavimą kontrabandoje.

Bitėnuose gyvenanti moteris teigė mačiusi, esą vieną 2003 metų sausio mėnesio rytmetį politikas privažiavo prie netoli jos namų įklimpusio sunkvežimio, kuriame, manoma, buvo kontrabandinės cigaretės, ir bendravo su ten buvusiais vyrais.

Anot moters, prie vilkikų buvo atvažiavę ir pasieniečiai.

Kai šį pasakojimą paviešino žiniasklaida, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai apklausė V. Komskį dėl jo tariamo dalyvavimo kontrabandos istorijoje, bet ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas.

B. Minevičienės pasieniečiai neapklausė, nes moteris esą atsisakė duoti parodymus.

„Mano apklausa vyko Bardinų kaime. Pažįstamas pasienietis paskambino man ir paprašė tą pačią dieną susitikti prie parduotuvės.

Jis atvyko su jauna moterimi, kuri esą buvo tyrėja, ir padavė man lapą su dvidešimt klausimų.

Kai atsisakiau atsakyti į klausimus, tas pasienietis paprašė pasirašyti ant kažkokio dokumento. Aš atsakiau, kad man būtų įteiktas oficialus šaukimas apklausai, bet šaukimo negavau“, - pasakojo moteris.

Neoficialiame pokalbyje – apie garsiąją vagystę

Po nepavykusio pokalbio su pasieniečiu B. Minevičienė buvo susitikusi su Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Remigijumi Rudminu. Moteris jam užsiminė apie garsiąją cigarečių vagystę iš Pagėgių pasieniečių sandėlio. Šis įžūlus nusikaltimas, įvykęs 2007 metų gruodžio mėnesį, buvo neišaiškintas.

B. Minevičienė viršininkui pasakė, jog su šia vagyste gali būti susiję trys politikai, kurie tuo metu užėmė vadovaujamus postus.

„Politikų pavardes man pasakė pažįstama, o jai - pasienyje dirbę jos artimieji“, -  teigė moteris.

Teismo sprendimą įvykdė

Kai V. Komskis kreipėsi į teismą dėl šmeižto, atsakovais tapo vietos laikraštis „Šilokarčema“ ir B. Minevičienė.

Šios moters žodžius citavusio laikraščio atstovai, nelaukdami teismo sprendimo, sudarė taikos sutartį, kurioje pripažino, kad paskelbė tikrovės neatitinkančias ir V. Komskio garbę ir orumą žeminančias žinias.

Teismas konstatavo, kad B. Minevičienė neįrodė, jog jos paskleistos žinios apie V. Komskį yra teisingos. Įpareigota viešai paneigti savo žodžius, bitėniškė tai padarė.

Teismas, priimdamas sprendimą, rėmėsi advokatės pateikta pažyma, kad prieš V. Komskį nepradėtas joks ikiteisminis tyrimas. Bylinėdamasi su V. Komskiu konservatorė B. Minevičienė sulaukė daugelio bendraminčių, tarp jų – S. Šedbaro, pagalbos.

Anot S. Šedbaro, „Šilokarčemos“ atstovų advokatė Laura Altun teisme stengėsi padėti ir B. Minevičienei, kuri su šia advokate nebuvo sudariusi atstovavimo sutarties.

B. Minevičienė mano, kad ne teismas turėjo nuspręsti - buvo toks įvykis ar ne, o tai turėjo ištirti teisėsaugos institucijos: „Teismas nusprendė, kad aš turiu paneigti, ką mačiau, nepaisant to, kad tą patį pasakojo ir kiti įvykio liudininkai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.