Panevėžiečiai išgirdo nuosprendį už žiaurų dviejų vyrų nužudymą

Panevėžio apygardos teisme paskelbtas nuosprendis panevėžiečių gerai žinomam, su senosiomis miesto nusikalstamomis gaujomis siejamam 46 metų Sauliui Vidugiriui bei dar trims jo bendrininkams, dėl menkniekio kilusio konflikto metu nužudžiusiems du jaunus vyrus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 27, 2012, 10:03 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:18 PM

Net visko matę ekspertai bei pareigūnai tvirtino niekada nematę taip žiauriai sumuštų žmonių. Vėliau paaiškėjo, kad egzekucija tęsėsi ne vieną valandą, o aukos buvo daužomos net kastuvu. Atlikus teismo medicinos ekspertizę paaiškėjo, kad vienas iš žiauriai sumuštų vyrų miške buvo užkastas dar gyvas.

Pareigūnų pagalbininką siunčia už grotų

S. Vidugiriui teismas skyrė griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Tačiau ypač žiauriai su aukomis besielgusiam 26 metų Artūrui Kavaliauskui skirta 19 metų ir 1 mėnuo nelaisvės, nors prokuroras prašė tokios pat bausmės, kaip S. Vidugiriui.

Jų bendrininkui, 23 metų Edvinui Stankevičiui vietoj valstybės kaltintojo siūlytų 20 metų laisvės atėmimo paskirta pusmečiu trumpesnė bausmė.

Tuo tarpu viso teismo proceso metu kaukėtų apsaugininkų saugotas 21 metų kaltinamasis Artūras Paspiešinskas išgirdo gerokai griežtesnį nuosprendį, nei tikėjosi. Prokuroras su teisėsauga sutikusiam bendradarbiauti jauniausiam dvigubos žmogžudystės dalyviui prašė skirti 2 metų laisvės apribojimo bausmę. Tačiau teismas jam skyrė 5 metus realaus laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Kai kurie teisėsaugos pareigūnai, išgirdę, kokia bausmė skirta itin žiaurų nusikaltimą padėjusiam atskleisti jaunuoliui, susiėmė už galvų. „Tai beveik garantuotas mirties nuosprendis vaikinui. Pataisos namuose tokie nuteistieji atsiduria žemiausioje kastoje. Po tokių istorijų prikalbinti bendradarbiauti su pareigūnais įtariamuosius bus dar sunkiau“, – sakė ilgamečiai policijos darbuotojai. Jų nuomone, vienintelė viltis, kad šį teismo nuosprendį prokuratūra skųs ir aukštesnės instancijos teismas padėjusiam atskleisti visas šio nusikaltimo aplinkybes jaunuoliui bus gailestingesnis.

Įsižeidė dėl sutampančios pavardės

Bendraamžiai, 26 metų panevėžietis Mindaugas Diržinauskas ir šešis kartus teistas palangiškis Tadas Lukaitis buvo nužudyti 2010-ųjų birželio 27-osios naktį Panevėžio rajono Bobkalnio kaime esančiame miške.

Kartu su kaltinamaisiais šie abu vyrai iš pradžių gėrė V. Vidugirio išsinuomotame bute Nemuno gatvės bendrabutyje. Konfliktas kilo dėl mažmožio – T. Lukaitis pasakė, kad jo motinos mergautinė pavardė – Vidugirytė, o tai kažkodėl labai supykdė S. Vidugirį.

T. Lukaitį ir kartu atėjusį jo draugą M. Diržinauską kompanija ėmė žiauriai mušti. Nors vyrai buvo mušami ne tik bute, tačiau ir koridoriuje, o vėliau leisgyviai kurį laiką buvo palikti gulėti bendrabučio kieme, niekas iš aplinkinių gyventojų policijai apie muštynes nepranešė. Niekas taip pat neva nematė, kaip abu sumuštieji buvo įgrūsti į automobilio bagažinę ir išvežti.

Tuomet abi aukas egzekucijos dalyviai nuvežė į mišką prie Bobkalnio kaime – netoliese S. Vidugiris turėjo sodybą. Ten abu vyrai vėl buvo mušami, daužomi kastuvu. Tai atgaunantys sąmonę, tai vėl ją prarandantys M. Diržinauskas ir T. Lukaitis, pamatę kasamą duobę, maldavo palikti juos gyvus, bet veltui. Jie vėl sulaukė smūgių, buvo daužomi kastuvu. Vėliau vieno jų plaučiuose buvo rasta žemės, todėl manoma, kad vyras buvo užkastas dar gyvas.

Ikiteisminį tyrimą apsunkino tai, kad du įtariamieji – S. Vidugiris ir E. Stankevičius buvo pasislėpę užsienyje. Prieš tai buvo stengtasi sunaikinti ir paslėpti nusikaltimo pėdsakus – padegtas automobilis, kuriuo buvo vežami sumušti vaikinai, į kitą vietą perkelti nužudytųjų lavonai.

Teisme savo kaltę pripažino ir išsamius parodymus davė tik A. Paspiešinskas. Likę trys teisiamieji savo kaltę neigė.

Garsiausias – S. Vidugiris

Iš keturių teisiamųjų labiausiai iki šiol pasižymėjęs – S. Vidugiris. Kadaise jis buvo laikomas Vitalijaus Tuzovo, pravarde „Psichas“ (su dar trimis nusikaltėlių pasaulio atstovais 1994 metais per Kūčias nušautas „Svainijos“ parduotuvėje – red. ) asmens sargybiniu ir siejamas su žiauria „psichinių“ grupuote.

Vėliau jis ne kartą buvo sulaikytas įtariant sunkiais nusikaltimais, tačiau bausmės vis išvengdavo. Jau besislapstydamas po M. Diržinausko ir T. Lukaičio nužudymo, S. Vidugiris Lenkijoje apiplėšė lietuvį automobilių prekeivį.

Pernai liepos pradžioje iš Vokietijos namo Lenkijos keliais per Suvalkų kraštą automobiliu „Mercedes-Benz 4100“ su vežamu ant lafeto kitu automobiliu „Toyota Rav 4“ vykęs vairuotojas, nieko blogo neįtaręs, sutiko pavežti jį stabdantį žmogų.

Namo grįžtančiu pakeleiviu apsimetęs S. Vidugiris po kelių kelionės kilometrų paprašė vairuotojo trumpam stabtelėti automobilių aikštelėje. Po kelių minučių į automobilį sugrįžęs tariamas pakeleivis puolė vairuotoją smaugti. Nukentėjusiajam pavyko išsivaduoti ir iššokti iš automobilio. Apie užpuolimą pavyko pranešti policijai tik pasiekus degalinę, nes mobilusis telefonas ir kiti vairuotojo bei kartu gabenti draugų daiktai buvo palikti pagrobtame automobilyje.

Po dviejų dienų už plėšimo metu pagrobto automobilio ir daiktų sugrąžinimą buvo pareikalauta perduoti keturis tūkstančius eurų, arba 13 tūkstančių 800 litų. Pinigus buvo nurodyta pervesti į vieną sąskaitą užsienyje. Po kiek laiko pareigūnai sučiupo šiuo nusikaltimu įtariamą S. Vidugirį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.