Pažeidėjų siaubas vokiečių aviganis Samo nelegalų pėdsakais sekė 7 kilometrus

Įspūdingus sugebėjimus pademonstravęs vokiečių aviganis Samo penkių nelegalų pėdsakais miške sekė net 7 kilometrus. Keturkojis tris čečėnus ir du, įtariama, vietnamiečius surado pasislėpusius duobėje. Samo yra pramintas pažeidėjų siaubu, nes jis nuolat pasižymi susekdamas Lietuvos sieną pažeidusius asmenis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2012, 12:14 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:10 PM

Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardos pasieniečiai Vilniaus rajono miške, už kelių šimtų metrų nuo Lavoriškių kontrolės punkto, aptiko šviežutėlius kelių asmenų pėdsakus. Jie buvo palikti ant kontrolinės pėdsakų juostos Lietuvos pusėje ir per sieną vedė iš Baltarusijos.

Susekti nelegalus tuoj pat buvo patikėta septynerių metų Samo. Jis iškart užuodė pažeidėjų pėdsakus ir užtikrintai jais nusekė mišku. Tuo pat metu Lavoriškių užkardos pareigūnų pajėgos atkirto visus nuo šios vietos vedančius kelius, kad pažeidėjai nebandytų stabdyti pakeleivingų automobilių ir negalėtų prasmukti į Lietuvos gilumą.

Vokiečių aviganis pasienietį kinologą įtariamųjų pėdsakais vedė iki Vilniaus rajono Kuželiškių kaimo prieigų. Nuo šios vietos tiesiąja iki sienos pažeidimo vietos yra 5 kilometrai, bet kadangi pažeidėjai miške ėjo sukinėdamiesi, Samo jų pėdsakais jau buvo atsekęs 7 kilometrus.

Prie Kuželiškių Samo savo elgesiu šeimininkui parodė, kad kažkur netoliese esama žmonių. Keturkojis pėdsekys puolė prie miške esančios duobės. Prišokęs pasienietis jos dugne išvydo gulinčius penkis vyrus. Saugomi ant duobės krašto pritūpusio ir kartkartėmis garsiai sulojančio Samo nelegalai duobėje pragulėjo tol, kol į šią vietą atvyko kinologo iškviesti kolegos.

Tuomet penkis sulaikytuosius VSAT pareigūnai nugabeno į Lavoriškių užkardą. Čia paaiškėjo, kad Samo laimikis yra trys čečėnų tautybės Rusijos piliečiai ir du, įtariama, vietnamiečiai. Pastarieji neturėjo jokių asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų. 27-erių, 28-erių ir 45-erių čečėnai turėjo Rusijos pasus be Šengeno vizų ir teisėtą atvykimą į Lietuvą liudijančių spaudų.

VSAT Vilniaus rinktinėje dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Penkis nelegalus pasieniečiai uždarė į areštinę.

Vokiečių aviganio Samo darbų saugant sieną sąrašas yra netrumpas.

Liepos viduryje sienos su Baltarusija pažeidėjo, Lietuvos piliečio, pėdsakais jis sekė 4 kilometrus, kol vyrą miške prisivijo ir sulaikė. Balandžio gale VSAT pareigūnai prie sienos su Baltarusija sulaikė tris nelegalus, neteisėtai perėjusius į Lietuvą. Samo iškart nuvedė jų pėdsakais maždaug kilometrą iki miške numestų suplėšytų Gruzijos piliečių pasų. Paaiškėjo, kad dokumentai priklauso sulaikytiems gruzinams.

Savaitę prie šį įvykį pasieniečiai naktį aptiko kelių asmenų pėdsakus, vedančius iš Baltarusijos į Lietuvą. Samo mišku spėriai jais nuvedė į Lietuvos gilumą ir vėliau prisivijo du vyrus. Išvydę iš tamsos išnirusį vokiečių aviganį nelegalai labai išsigando ir griuvo ant žemės. Kol atskubėjo pasieniečiai ir juos surakino antrankiais, Samo nusivijo dar du įtariamuosius.

Įsibėgėjęs šuo iš pradžių pagriovė vieną jų, po to šuoliu į nugarą patiesė ir kitą nelegalą. Tuomet keturkojis liko laukti pasieniečių ir saugoti sulaikytųjų. Įsibėgėjusio tokio šuns kaip Samo, sveriančio apie 40 kilogramų, smūgis yra keturis kartus didesnis nei jo svoris, t. y. prilygsta daugiau kaip pusantro šimto kilogramų.

Paaiškėjo, kad šįkart su Samo sugebėjimais susipažino keturi čečėnų tautybės Rusijos piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.