„Vilniaus energijos“ sandėriai užvertė prokurorus informacija

Šią savaitę Generalinė prokuratūra gavo svarbius duomenis, iš dalies pagrindžiančius tiriamas faktines aplinkybes, kad pagrindinis bendrovės „Vilniaus energija“ biokuro tiekėjas – susijusi įmonė – 2007–2011 m. vien iš biokuro pardavimo bendrovei „Vilniaus energija“ gavo daugiau nei 53 mln. litų grynojo pelno.

Prancūzijos koncerno „Dalkia” valdoma centralizuoto šilumos tiekimo bendrovė „Vilniaus energija” praėjusiais metais uždirbo 84,225 mln. litų grynojo pelno – 19,4 proc. daugiau nei 2010 metais.<br>V. Ščiavinskas
Prancūzijos koncerno „Dalkia” valdoma centralizuoto šilumos tiekimo bendrovė „Vilniaus energija” praėjusiais metais uždirbo 84,225 mln. litų grynojo pelno – 19,4 proc. daugiau nei 2010 metais.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2012-09-28 18:05, atnaujinta 2018-03-16 12:07

Tyrėjai įvardijo ir biokuro pardavėją - bendrovę „Bionovus“.

Pareigūnų teigimu, per paskutinius penkerius metus „Vilniaus energijos“ biokuro tiekėjai krovėsi milijoninius turtus vilniečių sąskaita. Vėliau šie pinigai per dividendus akcininkams pasiekdavo „Vilniaus energijos“ vadovus, kurie yra susiję su biokuro tiekėjais. Šiuo metu oficialūs kaltinimai dar niekam nėra pareikšti, tačiau vykdomas itin platus tyrimas.

Tyrimo duomenys prokurorams leidžia teigti, kad visa ši suma galėjo būti įtraukta į šilumos kainą ir faktiškai apmokėta šilumos vartotojų.

„Galiu patvirtinti, kad atliekame tyrimą dėl „Vilniaus energijos“ veiklos. Gavome mokesčių analizę, iš kurios matyti, kad vienas iš biokuro tiekėjų turėjo per paskutinius penkis metus didžiulius pelnus ir tai yra susijusi įmonė. Tiriame septynias su „Vilniaus energija“ susijusias įmones – visi pirkimai buvo vykdomi iš jų, o paskui tie pelnai dividendų pavidalu yra išmokami būtent asmenims, organizuojantiems bendrovės veiklą“, - penktadienį patvirtino baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius.

Teisėsaugininkų nuomone, „Vilniaus energija“ į pirkimo sandorius įtraukia susijusias įmones, iš kurių prekes ir paslaugas perka žymiai aukštesne nei reali rinkos kaina.

Tyrimas buvo pradėtas jau gegužės mėnesį, atliktos kratos. Dėl milžiniškų duomenų apimčių iki šiol atlikta tik nedidelė dalis darbų.

„Atlikome tik vienos įmonės pelnų ir pajamų tyrimą, o pirkimai vykdomi iš kelių įmonių. Bus tikrinamos visos septynios. Informacijos kiekis yra milžiniškas, terabaitai informacijos, keli kabinetai prikrauti popierių“ , - vardijo S. Minkevičius.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas įtariant, kad „Vilniaus energijos“ vadovai, piktnaudžiaudami savo užimamomis pareigomis, norėdami padidinti šilumos kainas bei pažeisdami teisėtus šilumos vartotojų interesus – įsipareigojimą mažiausiomis sąnaudomis užtikrinti šilumos tiekimą šilumos vartotojams, įsigydami šilumos gamybai naudojamo kuro, o taip pat kitų prekių ir paslaugų, kurios laikytinos būtinomis šilumos energijai pagaminti ir sąnaudos joms įsigyti yra įtraukiamos į šilumos kainą ir apmokamos vartotojų, į pirkimo sandorius įtraukia susijusias įmones, iš kurių prekes ir paslaugas perka žymiai aukštesne nei reali rinkos kaina.

Prokuratūros atstovas teigė nemanąs, kad iki šildymo sezono pavyks užbaigti tyrimą – anot jo, šiuo metu net neturima pakankamai duomenų, kad būtų galima apklausti įtariamuosius.

Tačiau jau nustatyta, kad biokuro tiekėja „Bionovus“ (koncerno „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) kompanija), perparduodama biokurą „Vilniaus energijai“, vien tiktai per 2007-2011 m. uždirbo 53 mln. litų grynojo pelno.

Tarp kitų tikrinamų įmonių - „Dalkia Lietuva“, „Axis industries“, „Axis Power“  ir „CityService“.

Nors įtariamieji nėra įvardyti, tačiau leidžiama suprasti, kad tai – aukščiausia įmonės „Vilniaus energija“ vadovybė.

Prokuratūros duomenimis, šiuo metu yra nustatomos realios minėtos įmonės sąnaudos biokurui įsigyti, pagaminti ir patiekti bendrovei „Vilniaus energija“ – atliekami patikrinimai įmonėse, tiekusiose jai žaliavas biokurui gaminti, kurių nustatyta daugiau kaip 1000. Dabar jau yra apklausta apie 200 biokuro gamintojų atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.