Buvęs narkotikų prekeivis: „Žolė“ yra jaunimo verslas“

„Gali pradėti jaustis Dievu – visada turi pinigų, „žolės“ ir esi reikalingas“, – pasakojimą pradeda buvęs narkotikų prekeivis. Nors juodasis verslas kartu su pasekmėmis - jau toli praeityje, tačiau būti visiškai atviras pašnekovas nenori. Žurnalistei jis kategoriškai atsisako atskleisti savo tapatybę ir veidą, tačiau sutinka papasakoti, kaip ir už kiek nelegalios medžiagos patenka į pirkėjų rankas.

Dažniausiai prekiauti marihuana ryžtasi jaunuoliai, kurių šeimų finansinė padėtis yra prasta.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka.
Dažniausiai prekiauti marihuana ryžtasi jaunuoliai, kurių šeimų finansinė padėtis yra prasta.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Oct 2, 2012, 8:42 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:39 AM

„Lietuvoje nėra bosų. Jais laikomi tie, kurie atveža. Gauna iš kitų šalių“, – sako „žolę“ kadaise platindavęs vyras. Šiame versle Rimantu prisistatęs pašnekovas atsidūrė taip pat, kaip ir dauguma - pradėjo rūkyti. Vėliau, kai jau žinojo, iš ko galima nusipirkti marihuanos, padėjo apsirūpinti ir pažįstamiems. Tuomet ir jis prisijungė prie vadinamųjų „barigų“. Taip vadinami žmonės, kurie gauna marihuanos iš tiekėjo ir ją platina.  

Nors ir juodas, bet verslas

Nors negalima prekybos narkotinėmis medžiagomis vadinti verslu, bet ir čia veikia įprastam verslui būdingi elementai. Platintojai turi savo rinkodaros metodus, lojalių klientų, konkuruoja tarpusavyje. Tiesa, šio verslo taisyklės laukinės. Pavyzdžiui, platintojai apie naują siuntą gali pasiteirauti paskambinę tiekėjui. Tie, kurie sužino ir ateina pirmieji – tie ir gauna, o kitiems belieka tik perpirkti iš pirmųjų arba savo klientams sakyti, kad kol kas neturi ko pasiūlyti. Kada bus nauja siunta, niekas iš anksto nežino.

„Žolės“ prekeiviai stengiasi pritraukti kuo daugiau lojalių klientų. Dar visai neseniai marihuana būdavo parduodama suvyniota į foliją, tačiau dabar tai - retas reiškinys. Narkotinė medžiaga yra supilstoma į permatomus maišelius, kuriuos prekeiviai kartais pagražina įvairiais lipdukais. Lipdukai ant maišelių - tarsi skiriamasis prekeivio ženklas. „Geriausia reklama yra sąžinė, nes ir šitame versle klientai vertina sąžiningumą“, – sako Rimantas.   

Skolos – geriausia reklama

Marihuana - ir nelegalus, ir nepigus malonumas. Šiuo metu juodojoje rinkoje vieno gramo „žolės“ kaina siekia apie 40 Lt, o iš tiekėjų platintojai ją perka už 17 Lt. Kadangi pirkėjai ne visada turi pinigų, tai platintojas prekę duoda skolon, o kartais net neprašo jos grąžinti. Pavyzdžiui, jeigu kelis gramus marihuanos padovanosi sėkmingai, gali būti, kad jau po kelių savaičių pirkėjų gretas papildys ir visi apdovanotojo draugai.

„Barigos“ retai kada derasi ir skolon „žolės“ duoda pirkėjams, kurie perka mažai arba pirmą kartą. Nuolaidos paprastai daromos tik tuomet, kai klientas nori pirkti didelį kiekį.

Duoti į skolą ir daryti nuolaidas nėra vienintelis klientų išlaikymo būdas. Savo prekę platintojai reklamuoja ne tik klijuodami lipdukus ant maišelių - kartais pardavinėjamos ir jau paruoštos suktinės. Tiesa, jos Lietuvoje nėra populiarios, nes sudėtinga patikrinti, kiek iš tikrųjų gramų marihuanos yra sudėta į suktines.  

Tūkstančiai per savaitę

Dažniausiai marihuana prekiauti ryžtasi jaunuoliai, kurių šeimų finansinė padėtis yra prasta. Juos suvilioja lengvi pinigai ir galimybė išspręsti visas pinigines bėdas. Per savaitę iš „žolės“ prekybos galima uždirbti 7 tūkst. Lt ir daugiau. Tačiau ne viskas čia taip paprasta, nes uždirbtus pinigus reikia investuoti perkant daugiau marihuanos ir grąžinant skolas tiekėjams. Jei jos negrąžini laiku – gresia rimti nemalonumai ir prekeiviui, ir jo artimiesiems.

Vos pradėjus prekiauti nelegalia medžiaga tūkstančiai byrėti nepradeda. Nes tam, kad galėtum iš tiekėjų įsigyti 50 g marihuanos, juodajame versle turi suktis ne vienerius metus. Be to, iš tokio verslo paprastai nepasitrauksi – turi dingti nuo žemės paviršiaus arba bent sukurti iliuziją, kad taip atsitiko. Tačiau net ir tai negarantuoja, kad galėsi saugiai jaustis net praėjus keleriems metams.

„Didžiausi pinigai ateina iš smulkiausių klientų. Turiu galvoje visokius „užsikabliavusius“ vaikinukus“, – sako Rimantas. Vyras pasakoja, kad jokiais būdais negalima prekiauti pačiam užtraukus dūmelį. Per savo „karjerą“ juodajame versle jis matė ne vieną kvailai besielgiantį prekeivį. Kai kurie taip stipriai nebejaučia realybės ir nieko nebijo, kad viešai pradeda prekiauti ir kalbėti apie tai, ką turi su savimi.

Nors per drąsiai ir garsiai kalbėti negalima, vis dėlto intensyviausiai prekyba vyksta viešosiose vietose. Geriausiai tam tinka prekybos centrai ir kitos vietos, kuriose daug žmonių ir sunkiau būti pastebėtam. Profesionalūs pirkėjai tiesiog moka paduoti ranką prekiautojui taip, kad pasiimtų pirkinį ir perduotų pinigus iškart. Tų, kurie viešai atsidaro pinigines ir mosuoja banknotais, platintojai labai nemėgsta.  

Bausmė – kalėjimas

Nors apsukrūs platintojai stengiasi su savimi nesinešioti didesnio kiekio marihuanos, tačiau pakliuvus į policijos rankas, dažnai išaiškėja ir nusikaltimo bendrininkai ir kur yra likusi marihuana.

Lietuvoje marihuana yra nelegali ir priskiriama prie narkotinių medžiagų. Be to, dažnai „žolė“ yra purškiama ir kitomis narkotinėmis medžiagomis. Už jos laikymą ir disponavimą siekiant parduoti yra numatytos laisvės atėmimo bausmės. Platintojui gali tekti praleisti iki 15 metų kalėjime ir mokėti pinigines baudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.