Lietuvoje apdovanoti milijoninių pinigų sumų plovimą demaskavę FNTT ir Latvijos pareigūnai

Penktadienį Vidaus reikalų

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta 15 įtariamųjų.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Per ikiteisminį tyrimą nustatyta 15 įtariamųjų.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-10-05 16:00, atnaujinta 2018-03-16 08:09

Ši grupuotė veikė per Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos bankus ir juose grynindavo nusikalstamu būdu gautus pinigus.

„Masteliai ten buvo įspūdingi, skaičiuojama apie milijardą litų - tai maždaug viso Vilniaus miesto biudžeto dydis. Apie 18 mln. litų areštuota“, - žurnalistams po apdovanojimo ceremonijos penktadienį sakė vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.

Šis tinklas veikė ne tik Lietuvoje, Latvijoje, bet ir Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje. Lietuvos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai šią nusikalstamą grupuotę stebėjo apie metus. Jie aptiko, kad dideliais kiekiais per ofšorinių kompanijų sąskaitas gryninami pinigai.

„Tikrai džiaugiuosi, kad bendrais veiksmais pavyko atskleisti stambią nusikalstamą grupuotę. Tikrai džiaugiuosi, kad nepaisant įvairaus politikavimo mūsų FNTT su pareigūnais iš kitų valstybių dirba sėkmingai“, - sakė ministras.

Todėl nuspręsta Latvijos ir Lietuvos pareigūnus apdovanoti pasižymėjimo ženklais.

Penktadienį apdovanojimus Vidaus reikalų ministerijoje Vilniuje gavo trys FNTT pareigūnai ir penki pareigūnai iš Latvijos.

FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius žurnalistams sakė, kad atskleista nusikalstama daugiau darė žalos Latvijai ir Lenkijai. Į tyrimą buvo įsijungusi ir Latvijos saugumo policija.

„Mes paskaičiavome, kad per trejus metus per jų sąskaitas praėjo milijardai litų. FNTT istorijoje pagal pinigų srautus, kokie buvo atliekami, tai viena iš didžiausių operacijų, tokių pinigų srautų mes nebuvome tyrę“, - tvirtino K. Jucevičius.

Pasak jo, bankai nuostolių nepatyrė. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta 15 įtariamųjų. Tyrimas tęsiamas, byla teismo dar nėra pasiekusi.

Kaip pernai rugsėjį skelbė FNTT, Lietuvos ir Lenkijos pasienyje buvo sulaikyti du asmenys iš Vilniaus rajono. Paprašius jų užpildyti grynųjų pinigų gabenimo deklaracijas, sieną kirtę asmenys nenurodė, kad į Lietuvą įveža daugiau nei 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų). Po nuodugnaus automobilio patikrinimo FNTT tyrėjai specialiai įrengtoje slėptuvėje aptiko grynaisiais pinigais gabenamus 265 tūkst. eurų - beveik 1 mln. litų.

Įtariama, kad aptikti pinigai įgyti iš nusikalstamos veiklos, vykdytos Europoje. Šis sulaikymas tapo pagrindu Europos teisėsaugininkams sulaikyti ir kitus tarptautinės organizuotos grupuotės narius.

FNTT, nustačiusi Lietuvos piliečių nusikalstamus ryšius su Vakarų Europos valstybėse ir Ukrainoje veikiančiomis organizuotomis grupėmis, valdomomis Vietnamo kilmės asmens, nuolat gyvenančio Ukrainoje ir Lenkijoje, inicijavo tarptautinį tyrimą. Išaiškintoje tarptautinėje nusikalstamoje organizuotoje grupuotėje, kaip įtariama, grynųjų pinigų kurjerių pareigas vykdė ne tik Lenkijos, Latvijos piliečiai, bet ir pasienyje sulaikyti du Lietuvos piliečiai ir jų bendrininkas.

FNTT tyrėjai išaiškino, kad tarptautinė nusikalstama grupuotė vien Lietuvoje naudojosi apie 170 sąskaitų ir atliko daugiau nei 130 tūkst. bankinių operacijų. Įtariama, kad legalizuota apie 25 mln. eurų (86 mln. litų) ir 15 mln. JAV dolerių (apie 40 mln. litų).

Bendradarbiaujant kelių valstybių teisėsaugininkams atskleistas nusikalstamos veiklos mechanizmas skirtas iš kontrabandos Vokietijoje, Lenkijoje, Čekijoje gautiems gryniesiems pinigams legalizuoti.

Lėšos būdavo pervedamos į neteisėtai veiklai nuslėpti įsteigtų ribotos atsakomybės įmonių bankų sąskaitas, atidarytas Lietuvoje, Latvijoje ir kitose valstybėse. Automobiliais ar geležinkeliu didelius kiekius grynųjų pinigų gabenantys kurjeriai juos perduodavo minėtas sąskaitas valdantiems asmenims, o imituojant pavedimus už neegzistuojančių prekių ar realiai nesuteiktų paslaugų pardavimus, pinigai bankiniais pavedimais pasiekdavo asmenų, organizavusių kontrabandą ar neteisėtą prekybą, sąskaitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.