A. Ūso teisme - mergaičių apklausų vaizdai (papildyta)

Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme ketvirtadienį toliau nagrinėjama mirusio verslininko Andriaus Ūso baudžiamoji byla. Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimu kaltinamo kauniečio byloje apklausta vienintelė liudytoja, buvusi Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėja Rasa Kairienė.

Peržiūrėjus vaizdo medžiagą, teisme buvo pagarsinta ekspertų išvada dėl V. Naruševičienės dukters sveikatos.<br>T. Bauras
Peržiūrėjus vaizdo medžiagą, teisme buvo pagarsinta ekspertų išvada dėl V. Naruševičienės dukters sveikatos.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 11, 2012, 5:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:31 AM

Ji buvo kviečiama atvykti į praėjusį teismo posėdį, tačiau jame nepasirodė. Tada R. Kairienė pasiaiškino, kad jai pakilo spaudimas, jos vyras išvažiavęs, todėl ji nenori rizikuoti pati važiuodama iš Kauno į Vilnių.

R. Kairienė išdavė D. Kedžiui pažymą, kuria remdamasis jis atėmė dukrą iš L. Stankūnaitės. Dėl šios pažymos išdavimo buvusi policijos tyrėja yra teisiama Panevėžio teisme, tačiau į teismo posėdžius dėl ligos neatvyksta.

Pažymą D. Kedžiui R. Kairienė išdavė 2008 m. gruodžio 19 d., joje parašyta, kad mergaitė buvo tvirkinama L. Stankūnaitės tėvų bute Kalantos gatvėje, tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, jokie proceso veiksmai atlikti nebuvo.

„Pareiškimas buvo priimtas ne mano, pirminiai veiksmai buvo atlikti ne mano“, - teisme aiškino R. Kairienė.

Moteris sak4, kad gavusi bylą ji pasitikrino mamos ir jos dukters deklaruotą gyvenamąją vietą, nuvyko pas juos į namus, tačiau durų niekas neatidarė.

Kadangi jau buvo suderinta mergaitės apklausa, buvo nuspręsta į Stankūnų butą daugiau neiti, kad, anot R. Kairienės, nebūtų išgąsdinti galimi nusikaltėliai. Toks tyrimo planas buvo suderintas ir su prokurore.

Pirmą kartą mergaitė buvo apklausta gruodžio 17 d., po dviejų dienų, gruodžio 19-ąją, dar kartą apklaustas D. Kedys. Tądien jis ir paprašė pažymos  ir ją gavo.

Gruodžio 21 d. A. Ūsui buvo pareikšti įtarimai mažametės tvirkinimu, o gruodžio 30 d. įvyko antroji L. Stankūnaitės dukters apklausa. Anot R. Kairienės, ši apklausa nepavyko, nes „į apklausos kambarį buvo įstumta mama, ir mergaitė po pokalbio su ja pasakė, kad neduos parodymų, kad ji nenori kalbėti“.

Pačią L. Stankūnaitę, anot buvusios tyrėjos, ketinta apklausti tik po antrosios mergaitės apklausos.

R. Kairienė neprisiminė, ką mergaitė jai pasakojo per apklausas. "Ji dėstė, kad yra storas dėdė, kad ji miega su mama ir ateina storas dėdė", - pasakojo buvusi pareigūnė.

„Mergaitės apklausoje užfiksuota, kad ji miega su tėveliu“, - R. Kairienę nutraukė Ūsų advokatas Adomas Liutvinskas, tačiau teisėjas Audrius Cininas neleido advokatui daugiau kalbėti, pareiškęs, kad mergaitės parodymai bus pagarsinti šiame teismo posėdyje.

Paneigė N. Venckienės žodžius

Ketvirtadienį teisme buvo pagarsinti L. Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės dukters parodymai, peržiūrėta apklausos vaizdo medžiaga. Nors buvusi L. Stankūnaitės dukters globėja, į Seimą susiruošusi Neringa Venckienė nuolat tvirtino, kad V. Naruševičienės dukters apklausa yra bevertė, nes mergaitė visą apklausą esą sėdėjo mamai ant kelių, iš vaizdo medžiagos matyti, kad tai tik eilinė buvusios Kauno apygardos teismo teisėjos fantazija.

Apklausa atlikta žaidimo forma, mergaitė žaidžia su psichologe, ši tarp žaidimų kažko vis paklausia vaiko, dažnai kalba nukrypsta visiškai į bylai nereikšmingus dalykus: apie auginamus šuniukus, mergaitės drauges, jų žaidimus, kiną, vaidybą, šokius.

Jos mama tuo metu vaidina statulą, kuri negali kalbėti.

Tuomet aštuonerių metų mergaitė tyrėjams pasakojo, kaip žaisdavo su pussesere, kaip važiavo į Druskininkų vandens parką, miegodavo kartu pas senelius arba pas ją. „Žaisdavome namus, su kačiukais, biblioteką“, - kalbėjo ji apklausoje.

Mergaitė pasakojo, kad, kai pusseserė susižeisdavo ir pradėdavo verkti, ji ją stengdavosi pralinksminti.

„Dabar ji negyvena su Laimute, nes jos tėtis, jos neduoda. D. nežino dabar, kur Laimutė gyvena, nes ji ten nebuvusi“, - 2009 m. balandį sakė V. Naruševičienės dukra.

Mergaitė pasakojo, kad pusseserė tėvo namuose nebuvo gerai prižiūrima. „Visą purviną atvedė, veidas visas purvinas, apkirpta buvo, pasiėmėm, nuėjome į žaidimų kambarį“, - pasakojo mažametė.

Apklausoje V. Naruševičienės dukra kalbėjo ir apie L. Stankūnaitės draugą Liną, kuris kartais likdavo pas Laimutę nakvoti.

„Aš jį mačiau tik vieną kartą. Storas toks atrodo. Jis geras žmogus, D. nupirkdavo žaisliukų, vieną kartą nupirko nameliui baldus, jis pirkdavo jai visko. Jis geras, kartais mums abiem čiulpinukų nupirkdavo. Man atrodo, kad jis nori, kad Laimutė būtų jo draugė, dėl to jis taip daro, kad nori, jog būtų draugai geri“, - paklausta apie A. Ūsą pasakojo V. Naruševičienės dukra.

Verslininką ji matė ir per pusseserės krikštynas. Joms pasibaigus, A. Ūsas nuvežė namo L. Stankūnaitę su dukra ir išvažiavo.

Aštuonmetė pasakojo, kad nebuvo girdėjusi ar tuo labiau mačiusi, kad A. Ūsas būtų likęs pas L. Stankūnaitę nakvoti. „Jis man nepatinka, jis D. draugas, o Linas mano draugas“, - kalbėjo mergaitė.

Paklausta, kodėl jai nepatinkantis A. Ūsas, ji atsakė: „Jis negražus, storas.“ 

Paklausta, ką veikdavo su A. Ūsu, mergaitė atsakė, jog neveikdavo nieko, nes Andrius tik pasikalbėdavo su Laimute, su D., bet su ja nekalbėdavo. „Jis man ne draugas“, - sakė ji.

„Gal tu jį nuskriaudei?“ - paklausė psichologė. „Ne. Ir jis manęs neskriaudė“, - atsakė aštuonmetė.

Peržiūrėjus vaizdo medžiagą, pagarsinta ekspertų išvada dėl V. Naruševičienės dukters sveikatos. Juose teigiama, kad nenustatyta, jog mergaitė būtų lytiškai išnaudota. Teisme priešpiet paskelbta pertrauka. Po jos pradėti skelbiami L. Stankūnaitės dukters parodymai.

Parodė senos apklausos vaizdus

Pirma L. Stankūnaitės dukters apklausa įvyko gruodžio 17 d. "Mane laižo Ūsas, tokia jo pavardė, o vardas Andrius", - iškart pareiškė mergaitė.

 Anot jos, laižymai vykdavo visada, kai ji būdavo pas mamą. A. Ūsas jai laižydavo veidą: nosį, ausis, kaklą.

Per šią apklausą mergaitei porą kartų buvo parodyti piešiniai, ant kurių paprašyta parodyti, kur jai laižė A. Ūsas. Pirmą kartą ji parodo tik pilvą, po to jau ir nugarą, sėdmenis, kojas. Ant piešinuko, kuriame nupiešta mergaitė, ji parodo lyties organą ir pasako, kad tai yra "sysalas".

A. Ūsui ji esą laižydavo krūtinę, kojas, lyties organus.

Gruodžio 30-osios apklausoje ji aiškina, kad miega viena, pasako, kad labai myli savo močiutę, kad turi pusbrolį K. ir pusseserę O. Anot mergaitės pusbrolis nelabai gerai su ja elgesi, A. Ūsas irgi nelabai gerai elgėsi ir ji nenori apie jį kalbėti. "K. man patraukdavo koją ir kišdavo į burną", - sunku suprasti apie ką kalba L. Stankūnaitės dukra.

Kalbėdama apie A. Ūsą, ji pareiškė, kad jis "laižė man "sysalą", "šikną", "aš su juo nenoriu susitikti".

Keturmetė pasakojo, kad pas tėtį ji miega žalioje didelėje lovoje, o kur miega pas mamą jau neprisimena.

Birželio 9 d., per trečiąją savo apklausą, mergaitė sako nelabai prisimenanti, ką kalbėjo per dvi ankstesnes. Kalbėdama apie lyties organus, ji pareiškia: "ta vieta pas mergaitę yra "sysalas", dar yra "šikna", labai juokingai vadinasi. Aš pas mergaites nesu mačiusi, pas berniukus taip pat nesu mačiusi".

Šioje apklausoje mergaitė pasakė, kad miega su tėčiu ir pareiškė, kad mama yra negera, nes meluoja, jog A. Ūsas jos nelaižydavo, nors iš tikro laižydavo. Ji sakė, kad yra mačiusi A. Ūso "sysalą" ir jai būdavo bloga, kai jis jį kišdavo jai į burną.  

Taip pat mergaitė užsiminė, kad mama mušdavo A. Ūsą ir ji apie viską yra papasakojusi tėčiui bei Neringai (Venckienei - Red.). Neringa apie laižymus rašo pareiškimus policijai, o tėtis ją nufilmavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.