H. Daktaro advokatas prašo išteisinti gaujos vadeivą

„Henrikas Daktaras teisiamas ne už padarytas nusikalstamas veikas, bet kaip buvusios epochos veidas“, - pirmadienį teisme pareiškė Henytės advokatas Kristupas Ašmys. Jis bandė įtikinti teisėjų kolegiją, kad kaltinimai H. Daktarui organizavus nusikalstamą susivienijimą ir žiauriausius jo narių nusikaltimus neturi pagrindo ir prašo teismo jį išteisinti. Daktarų grupuotės lyderio gynėjas tvirtino, jog mažiau nei pusė byloje surinktų duomenų yra teisingi, dauguma liudytojų parodymų – iškreipti, gauti naudojant spaudimą ir nieko konkretaus neįrodo.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2012-10-15 23:20, atnaujinta 2018-03-16 02:18

H. Daktarui inkriminuojami šeši nužudymai, taip pat pasikėsinimas nužudyti, turto prievartavimas, nusikalstamo susivienijimo įkūrimas ir vadovavimas jam. Advokato teigimu, byloje nėra jokių konkrečių įrodymų, kad H. Daktaras organizavo ir dalyvavo nužudant gaujos narius Arvydą Mučinską, Vladimirą Seneckį, Rimantą Ganusauską-Mongolą, verslininką Sigitą Čiapą, jo vairuotoją Vincą Varną bei Robertą Borchertą-Karabasą. Esą daugiausiai remiamasi buvusių grupuotės narių Rimvydo Žilinsko ir Vidmanto Gudzinsko, sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga, parodymais, kurie nesutampa su kitų liudininkų teiginiais arba prieštarauja kitoms nustatytoms aplinkybėms.

K. Ašmys ir toliau siekia įrodyti, kad paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje siautėjusios grupuotės vadeiva H. Daktaras tapo praėjusio laikmečio, kuriame klestėjo organizuotas nusikalstamumas ir reketas, simboliu. Advokatas žėrė kaltinimus pareigūnams, kurie esą manipuliavo bylos duomenimis, kai kurių įrodymų tyčia netyrė išsamiau, o į kaltinamųjų gynėjų pretenzijas neatsižvelgė.

Prokurorų motyvus, kad H. Daktarą ir jo bendrus būtina nuteisti ir siekiant įbauginti kitus nusikaltėlius, K. Ašmys pavadino niekiniais, tai neva pagrindžia praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio šalies nusikalstamumo statistika. Skaičiai esą įrodo, kad H. Daktarui esant už grotų, nusikalstamumo lygis ne sumažėjo, bet priešingai – pastebimai išaugo.

Henytės gynėjas prašo teismo atmesti ir civilinius ieškinius, kuriais prašoma atlyginti H. Daktaro pargabenimo iš Bulgarijos, kur prieš trejus metus buvo sulaikytas besislapstantis, išlaidas. „Gal tada reikėtų ir atlyginti už jo maitinimą, vežiojimą iš Vilniaus į Klaipėdą, galiausiai – už salės šildymą?“, - ironizavo K. Ašmys. Prokurorų prašymas konfiskuoti H. Daktaro žmonos ir motinos turtą, nes šis sukauptas dėl nusikaltimų, anot K. Ašmio, taip pat turi būti atmestas kaip nepagrįstas.

Savo baigiamąsias kalbas tars ir kitų keturiolikos kaltinamųjų advokatai.

Daktarų nusikalstamo susivienijimo byla ypatingo saugumo sąlygomis Klaipėdoje nagrinėjama jau beveik pusantrų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.