Girtą smarkuolį Telšių policininkams teko tramdyti elektros šoku (papildyta)

Dėl girtaujančių ir mažamečiu vaiku nesirūpinančių sugyventinių į vieną Telšių rajono kaimą iškviestiems policijos pareigūnams teko pasinaudoti jų arsenale esančiu elektros impulsiniu prietaisu „Taser X26“. 

Telšių policijos pareigūnai siautėti ėmusį vyrą "nuramino" elektrošoku.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Telšių policijos pareigūnai siautėti ėmusį vyrą "nuramino" elektrošoku.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus, Giedra Akavickienė

Oct 18, 2012, 2:56 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:49 AM

Elektros šoku pareigūnai tramdė jiems nepaklususį ir namuose siautėti ėmusį girtą 24 metų vyrą.

Policiją dėl galimai neprižiūrimo pusantrų metų anūko antradienį vakare iškvietė susirūpinusi berniuko močiutė.

Moteris pranešė, kad jos dukra, gyvenanti Telšių rajone, Tryškių seniūnijoje, girta šlaistosi namuose ir neprižiūri savo sūnaus. Į nurodytą kaimą buvo išsiųsti patruliai.

Atskubėjusius pareigūnus pasitiko agresyviai nusiteikęs šeimininkas. Išvydęs pareigūnę moterį, girtas šeimininkas ją iškeikė ir liepė nešdintis lauk.

Kai pareigūnai įspėjo vyrą liautis, abiejų į namus užėjusių pareigūnų adresu pasipylė dar riebesnių keiksmažodžių lavina.

Pabandžius vyriškį sulaikyti, jis pasipriešino, todėl pareigūnai panaudojo kovinių imtynių veiksmus, o rankas surakino antrankiais.

Bandant sulaikytąjį įsodinti į automobilį jis ėmė muistytis ir spardytis.

Pareigūnams neliko nieko kito, kaip tik panaudoti elektros impulsinį prietaisą „Taser X26“. Elektra papurtytas smarkuolis nurimo, paklusniai įsėdo į automobilį, o vėliau ir atsiprašė už savo veiksmus.

Į policijos komisariatą pristatytam dvidešimt ketverių metų vyrui buvo nustatytas sunkus (3,18 prom.) girtumas. Naktį jam teko praleisti laikino sulaikymo kameroje.

Aštuoniolikmetei šio vyro sugyventinei buvo nustatytas vidutinis (2,35 prom.) girtumas.

Girtų tėvų likimo valiai paliktas berniukas perduotas močiutei. Už vaiko nepriežiūrą abiems tėvams teks atsakyti administracine tvarka, o jaunajam tėveliui – dar ir už policijos pareigūnų įžeidimą bei nepaklusimą jų teisėtiems reikalavimams.

Prietaisą „Taser X26“ Telšių policijos pareigūnai naudojo labai retai, bet, kaip parodė praktika, ši priemonė tramdyti įžūlius pažeidėjus labai veiksminga.

Kaime gerai žinoma asmenybė

Kitą dieną Pateklėnuose daugelis vietinių jau žinojo apie 18 metų Eglės ir 24 metų Ernesto namuose vykusias išgertuves, kurias nutraukė policijos pareigūnai. Sugyventinių šeimoje auga sūnus, kuriam šių metų kovą suėjo metukai.

Pašnekovų teigimu, jų nė kiek nestebina, kad Ernestas pasipriešino policijos pareigūnams. Esą jaunas vyras konfliktiškas, nuolat turi reikalų su policija, neseniai grįžo iš areštinės.

Eglė su sugyventiniu ir mažyliu gyvena viename trobos gale, o kitame gale - jos motina su nepilnamete dukra. Apie policiją dukrai iškvietusią pateklėniškę žmonės atsiliepė gražiai, sakė, kad moteris tvarkinga, kavinėje dirba pusę etato.

Įtrauks į rizikos šeimų sąrašą

Tryškių seniūnijos socialinių išmokų specialistė Nijolė Vozgirdienė teigė, kad trečiadienį pasižymėjusi jauna šeima iki šiol nebuvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Tačiau neabejojama, kad po šio incidento ten pateks. Šiuo metu Tryškių seniūnijos socialinės rizikos šeimų sąraše yra 19 šeimų.

Pasidomėjome, kas pasikeis šeimą įtraukus į sąrašą. „Šeimą lankys socialinė darbuotoja, ne tik prižiūrės, bet ir teiks pagalbą, domėsis, kodėl mažą vaikutį auginantys tėvai geria“, - paaiškino N. Vozgirdienė.

Seniūnijos darbuotojai buvo didelė naujiena, kad jauna mamytė girtauja ir tuo skundžiasi vaikelio močiutė. „Abi moterys ateidavo tvarkytis socialinių pašalpų, motina niekada nėra užsiminusi apie problemas su dukra. Vadinasi, gali būti, kad močiutė slėpė negeroves jaunoje šeimoje“, - svarstė N. Vozgirdienė.

Po socialinės išmokos - puiki šventė

Jauna šeima girtavo spalio 17 dieną, o socialinės išmokos buvo mokamos nuo 12 iki 15 dienos. Tad tikėtina, kad puota vyko be jokios rimtos progos, tiesiog norint pažymėti valdiškų pinigėlių gavimą.

Į teisėsaugos akiratį pakliuvusi šeima per mėnesį gauna apie 900 litų socialinių pašalpų. Tėtis registruotas Darbo biržoje, mama augina vaiką.

100 valandų viešųjų darbų

Tryškių seniūnas Jonas Buivydas teigė esąs Eglės ir Ernesto kaimynas. „Mūsų sklypai ribojasi, tad jų gyvenimas - man kaip ant delno. Labai gerai pažįstu šią šeimą. Gaila, jaunieji nesitvarko aplinkos, balandos kieme užauga žmogaus dydžio, o Eglės mama tvarkinga, gėlyčių prisisodino“, - pastebėjo seniūnas.

J. Buivydas patvirtino, kad pateklėniškis Ernestas ne pirmą kartą išvežamas į komisariatą. Vyras mušė sugyventinę, už smurtą artimoje aplinkoje sėdėjo areštinėje, taip pat įtariamas vogęs mišką. Jam paskirta atlikti 100 valandų viešųjų darbų. Pasak seniūno, vyras darbus atliko, tačiau ne laiku.

„Man gaila jaunų šeimų. Kiek galiu, pats asmeniškai padedu. Keičiau baldus, Eglės šeimai padovanojau sofą-lovą, kompiuterį“, - sakė J. Buivydas.

Kalbėdamas apie Ernesto smurtavimą prieš sugyventinę ir pasipriešinimą policijos pareigūnams, seniūnas J. Buivydas svarstė: „Gal iš nepritekliaus išsiveržia agresija, gal kalti genai?“

Atsakys už pareigūnų įžeidimą

Telšių policijos atstovė spaudai Vitalija Kazlauskienė informavo, kad aršus tėvas naktį praleido Policijos komisariate, išleistas ketvirtadienio rytą. Į laisvę Pateklėnų gyventojas išėjo išsiblaivęs ir pasirašęs administracinio teisės pažeidimo protokolo lape. Pareigūnės teigimu, abu tėvai atsakys administracine tvarka už sūnaus nepriežiūrą.

Ir tai dar ne viskas. Nesuvaldžiusiam emocijų ir elektros šoko „paragavusiam“ pateklėniškiui gresia administracinė atsakomybė už pasipriešinimą policijos pareigūnams, policijos pareigūnų teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymą, taip pat jų garbės ir orumo įžeidimą, reiškiamą žodžiu ar kūno gestais, įžeidžiančiu elgesiu, kibimu ar kitokiu elgesiu.

Pažeidėjui gali tekti palengvinti piniginę nuo 500 iki 1000 litų arba atlikti administracinį areštą nuo penkiolikos iki trisdešimties parų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.