Šešiolika kartų teistas vagis pelnėsi iš suburtos gaujos

Šešiolika kartų už vagystes teistas Vilniaus rajono gyventojas pats jau nebedaužo vitrinų ir pro jas nebelandžioja į parduotuves. Susiradęs jaunų ir vikrių pagalbininkų vyriškis tapo žvalgu.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas")

Oct 18, 2012, 9:31 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:58 AM

Per tris mėnesius – 28 parduotuvės. Tiek spėjo apvogti trys Nemenčinės (Vilniaus r.) gyventojai.

Nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų vasario Vilniuje siautėjusi trijulė per naktį spėdavo įsilaužti į kelias parduotuves ir kioskus.

Bendrininkas – paauglys

Prieš teismą stojusių kaltinamųjų patirtis skirtinga.

Net 16 kartų teistas 46 metų Viktoras Kijenka Vilniuje išgarsėjo kaip vienas labiausiai patyrusių kompiuterių vagių.

Praėjusių metų lapkritį į šią veiklą jis įtraukė du jaunus Nemenčinės gyventojus – 20-metį Edgarą Aleksandrovą ir praturtėti panorusį septyniolikametį.

Šiuo metu Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekantis E. Aleksandrovas taip pat teistas keturis kartus. Teisme jis neprisipažino vogdavęs iš Vilniaus parduotuvių. Esą tai tik kartu į teisiamųjų suolą sėdusių jo pažįstamų apkalbos.

Darbavosi iki paryčių

Jaunų pagalbininkų susiradęs V. Kijenka pats parduotuvių vitrinų nebedaužė ir į jų vidų nebelindo. Šiuos darbus jis patikėdavo jaunuoliams, o pats stovėdavo atokiau ir stebėdavo aplinką.

Ieškoti grobio trijulė eidavo beveik kiekvieną naktį. Išėję į miestą po vidurnakčio iki paryčių jie spėdavo įsilaužti į porą parduotuvių. Kompanija greičiausiai sukosi lapkričio 5-osios naktį.

Iš Perkūnkiemio gatvėje esančios bendrovės „Kia Auto” pagrobę nešiojamąjį kompiuterį, jie patraukė į netoliese esančią parduotuvę „Topo centras”.

Parduotuvės langą ir mobiliųjų telefonų vitriną išdaužę įsilaužėliai nusivylė – ten gulėjo tik telefonų „Nokia” muliažai.

Tą pačią naktį trijulė nuvyko į Krokuvos gatvėje įsikūrusią bendrovę „Tercija” ir iš jos pagrobė įvairios daugiau nei 4 tūkstančių litų vertės technikos.

Laužėsi tik dėl cigarečių

Į visas parduotuves ir kioskus vagys lauždavosi tuo pačiu būdu. Jauniausio vagies pareiga buvo akmeniu išdaužti langą.

Vėliau abu jaunuoliai įlisdavo į vidų ir čiupdavo nesunkiai pasiekiamas prekes. Iš parduotuvių „Iki”, „Maxima” ir „Norfa” jie vogdavo cigaretes.

Per vieną įsilaužimą pavykdavo išnešti po kelis tūkstančius pakelių. Tačiau prekybos centrai didesnių nuostolių patyrė dėl išdaužytų vitrinų.

Prekybos centrai teisiamiesiems yra pareiškę didesnius nei 10 tūkstančių litų ieškinius.

Tik dėl cigarečių Nemenčinės gyventojai lauždavosi ir į spaudos kioskus.

Nepavyko tik vienas bandymas, juos išgąsdino Antakalnio gatve važiuojantis automobilis.

Ne viską spėjo parduoti

Kompanija, be cigarečių ir kompiuterių, vogė drabužius ir papuošalus. Vienas didžiausių grobių – iš Kalvarijų gatvėje esančios juvelyrikos parduotuvės pavogti papuošalai, kurių vertė – 22 600 litų.

Norėdami patekti į šią parduotuvę vagys turėjo įsilaužti į prekybos centrą „Iki Express”. Braudamiesi į jo patalpose esančią parduotuvę vagys suniokojo penkis paveikslus.

Žirmūnų gatvėje jie buvo įsilaužę į parduotuvę „Džinsų centras”, iš kurios pagrobė 22 džinsines kelnes, po porą megztinių ir striukių. Bendra visoms parduotuvėms padaryta žala – per 75 tūkstančius litų.

Dalis vogtų prekių per kratas rasta pas įtariamuosius.

Dalį daiktų pavyko aptikti pas asmenis, kuriems juos buvo pardavęs V.Kijenka.

Plėšikui drebėjo rankos

Lapkričio pabaigoje E. Aleksandrovas įkliuvo parduotuvėje „Maxima”, tačiau darant kratą namuose įtariamasis paspruko nuo pareigūnų.

V.Kijenka, likęs su vienu bendražygiu, griebėsi kitokių nusikaltimų. Jie nedideles sostinės parduotuves pradėjo apiplėšinėti vidury dienos. Į parduotuvių vidų eidavo tik nepilnametis.

Tačiau su kauke ir peiliu įbėgęs į parduotuvę Pylimo gatvėje jis atrodė labiau išsigandęs nei pardavėja.

Pardavėja Sigita Betingytė pasakojo iš karto pastebėjusi, kad plėšikas labai jaunas ir sutrikęs. Todėl ji nesutiko atidaryti kasos aparato. Plėšikas drebančiu balsu pagrasino: „Dursiu.”

„Durk”, – atsakė pardavėja, jau spausdama pavojaus mygtuką. Kaukėtas paauglys paspruko prieš atvykstant apsaugai.

Jam nepasisekė ir dar porą kartų. Vaistinėje plėšikas nuvertė vitriną ir paspruko išsigandęs triukšmo, o iš optikos salono pabėgo pardavėja. Sutrikęs plėšikas išėjo nieko nepešęs.

V. Kijenka nesiliovė daryti nusikaltimų ir tuomet, kai dėl šių vagysčių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Teismui atsisakius plėšiką suimti, vieną rytą jis Antakalnio gale esančiuose miškuose apiplėšė dvi moteris.

Teisiamasis prisipažino dėl visų nusikaltimų ir neprieštaravo, kad tardymo izoliatoriuje liktų iki proceso pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.