J. Lauciaus ir V. Keršio dvikovoje – prokuroro pergalė

Buvusį Garliavos aktyvistą Vitalijų Keršį Vilniaus apygardos teismas dar 20 parų siunčia už grotų. Jau 30 parų už Generalinės prokuratūros Justo Lauciaus įžeidimą „atsėdėjusį“ V. Keršį, penktadienį teismas pripažino kaltu ir dėl trukdymo prokurorui atlikti savo pareigas.

Atlikęs 30 parų arešto V. Keršis sužinojo, kad Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) yra priimtas J. Lauciaus skundas.<br>M. Patašius
Atlikęs 30 parų arešto V. Keršis sužinojo, kad Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) yra priimtas J. Lauciaus skundas.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 19, 2012, 6:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:01 AM

„Aš teismo sprendimą tikrai skųsiu. Nesu kaltas, nerėkavau teismo salėje, netrukdžiau J. Lauciui dirbti, todėl nesuprantu, kodėl turiu būti nuteistas už tai, ko nesu padaręs“, - lrytas.lt sakė V. Keršis.

Į prokuroro J. Lauciaus nemalonę vienas aktyviausių Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters gynėjas pateko 2010 metų liepą atvykęs į Vilniaus apygardos teismą, kur buvo svarstomas terorizmu įtariamos klaipėdietės Eglės Kusaitės suėmimo pratęsimo klausimas.

Šiame posėdyje J. Laucius buvo išvadintas „kagėbistu“, „rusų pakaliku“, „budeliu“ ir t.t. E. Kusaitės rėmėjai prokurorui liepė pasiaiškinti, kodėl buvo mušama įtariamoji, J. Lauciui grasinta, kad jis sudegs pragare, kad nukentės jo dukra.

Nors daugelis liudytojų patvirtino, kad daugumą šių grasinimų ir įžeidimų išsakė disidentė Nijolė Sadūnaitė, į teisiamųjų suolą sėdo vienintelis V. Keršis, tų pačių liudytojų teigimu, teisme ištaręs vieną vienintelę frazę: „Ar tu pats supranti, ką kalbi?“

Pernai balandžio 26 d. V. Keršio bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas Garliavos aktyvistą pripažino kaltu dėl J. Lauciaus įžeidimo ir skyrė jam 30 parų arešto bausmę.

Šiuo teismo sprendimu nebuvo patenkintos abi šalys. V. Keršis savo apeliaciniame skunde teismo prašė jį išteisinti, o J. Laucius - bausmę sugriežtinti ir skirti 50 parų areštą.

Rugpjūčio 2 d. Vilniaus apygardos teismas atmetė tiek J. Lauciaus, tiek V. Keršio skundus. Nuosprendis liko nepakeistas.

Kaltu neprisipažįstantis V. Keršis dar bandė kreiptis į LAT su kasaciniu skundu, tačiau jis buvo blogai surašytas, teismas jo nepriėmė. V. Keršis tvirtina, kad ir apeliacinį ir kasacinį skundus jam rašė tuometinė Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė.

„Ji pati pasisiūlė parašyti man skundus tiek apeliacinį, tiek kasacinį. Sakė, ką tu čia pinigus mokėsi, aš parašysiu. Apeliacinis skundas buvo atmestas, o kasacinis visai nepriimtas, nes blogai parašytas. Kai jai tai pasakiau, ji pradėjo man aiškinti, matai, pedofilų klanas, net skundo nepriima“, - lrytas.lt anksčiau yra sakęs V. Keršis.

Atlikęs 30 parų arešto V. Keršis sužinojo, kad Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) yra priimtas J. Lauciaus skundas. Prokuroras prašo jį pripažinti kaltu ne tik dėl šmeižto, bet ir dėl trukdymo atlikti pareigas.

Šie kaltinimai V. Keršiui pirmosios instancijos teisme buvo panaikinti, nes teismas nerado įrodymų, kurie neginčijamai patvirtintų ar paneigtų, kad kaltinamasis tokią nusikalstamą veiką įvykdė. J. Lauciaus skundą išnagrinėjęs LAT, jį patenkino iš dalies.

Byla buvo grąžinta Vilniaus apygardos teismui iš naujo nagrinėti. V. Keršis ir jo advokatė teismo prašė į posėdį iškviesti N. Sadūnaitę ir kitą Garliavos aktyvistą Marių Kuprevičių.

Teismas nusprendė apklausti tik pastarąjį. Nors vyras paliudijo, kad į E. Kusaitės teismą atėjo ir išėjo kartu su V. Keršiu, kad šis netrukdė J. Lauciui dirbti, o tuo labiau negrasino nei jam, nei jo šeimai, į šiuos parodymus teismas neatsižvelgė.

„Nesąmonė, antrą kartą žmogų už nieką parų siunčia. Buvau teisme, viską mačiau, viską girdėjau. Kodėl nėra teisiama E. Kusaitės teta arba N. Sadūnaitė? E. Kusaitės šalininkai ten rėkė ir grasino, o ne V. Keršis. Ir kaip po tokio sprendimo galima tikėti teismų objektyvumu“, - teismo sprendimu piktinasi ir M. Kuprevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?