Sukčiai banko kortelių duomenis vogė Lietuvoje, o pinigus taškė Tailande

Aiškėja, kaip lietuviai, šlavę pinigus iš svetimų sąskaitų Tailande ir Kambodžoje, gavo netikrų kortelių. Pasirodo, jie prie bankomatų Lietuvoje pritvirtindavo aparatūrą ir vogdavo duomenis.

Tailande įkliuvę kortelių klastotojų gaujos nariai iš Lietuvos D. Valkauskas (kairėje) ir M. Giedriūnas laukia teismo.<br>Kauno policijos nuotrauka
Tailande įkliuvę kortelių klastotojų gaujos nariai iš Lietuvos D. Valkauskas (kairėje) ir M. Giedriūnas laukia teismo.<br>Kauno policijos nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys ("Lietuvos rytas")

2012-10-24 09:55, atnaujinta 2018-03-15 22:02

Kriminalistai surinko svarių įkalčių, kad 25 metų Andrius Šalaka su bendrininkais ant kai kurių Kaune esančių SEB bankomatų įtaisydavo prietaisą, susidedantį iš mažos vaizdo kameros ir duomenų skenavimo įrenginio.

Perkėlę pavogtą informaciją į suklastotas korteles nusikaltėliai iš bankomatų Tailande ir Kambodžoje susišluodavo pluoštus kupiūrų.

Iš Kauno išvyko į Tailandą

Vieną A. Šalakos bendrininkų – Dangį Valkauską – bankomato kameros Kaune nufilmavo gegužės pabaigoje, o po dviejų mėnesių šis dvidešimtmetis įkliuvo Tailando kurorte Patajoje.

D. Valkauskas su trečiu gaujos nariu – Kauno technologijos universiteto 22 metų sporto inžinerijos studentu Mariumi Giedriūnu – šioje šalyje vogdavo pinigus užsimaukšlinę ant galvos žalias plastikines kaukes ir juodas kepures.

D. Valkauskui ir M. Giedriūnui pavyko pavogti 300 tūkst. tailandietiškų batų (apie 27 tūkst. litų).

Sukčiai korteles į bankomatus kišo 149 kartus, bet bandymai ne visuomet būdavo sėkmingi. Per kratą pareigūnai pas sukčius rado 30 suklastotų kortelių.

Patajos teisėsaugininkai sulaikė dar du A. Šalakos gaujai priskiriamus kauniečius – 25 metų Vaidotą Diržį ir jo bendraamžį Antaną Chmieliauską. Jie turėjo 52 padirbtas korteles.

Sukčiai veikė itin įžūliai

Skirtingai nei Tailande, Kaune nusikaltėliai nebijojo būti nufilmuoti ir eidami vogti bankinių duomenų veido neslėpdavo.

Sukčiai buvo nusitaikę į keturis SEB bankomatus, esančius Sukilėlių, V. Krėvės, A. Juozapavičiaus prospektuose ir Laisvės alėjoje.

A. Šalaka ir jo bendrininkai montuodavo savadarbius duomenų skaitytuvus pačiame miesto centre, prie pagrindinės SEB būstinės Kaune, Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankryžoje, esančiame bankomate, kur praeivių – apstu.

Vieną tokių įrenginių centre gegužės mėnesį aptikęs klientas pats jį nuėmė ir iškart atidavė banko darbuotojams.

Tačiau gaujos narių nepavyko sustabdyti dar beveik tris mėnesius.

Klientams nuostolius kompensavęs SEB bankas patyrė per 20 tūkst. litų nuostolį.

Įkalčio atsikratė upėje

Kitos kortelės savininkas apstulbo liepos pabaigoje išvydęs, kaip jaunas vyras nuo bankomato, stovinčio A.Juozapavičiaus prospekte, nuima panašų įrenginį.

Pastebėjęs svetimą žvilgsnį nusikaltėlis pasistengė kuo greičiau dingti praeiviui iš akių ir netrukus duomenų skaitytuvą nusviedė į netoliese tekantį Nemuną.

Liudininkas įsidėmėjo sidabrinės spalvos „Rover”, į kurį įsėdo šis jaunuolis, numerį.

Vaikinas pabėgo į užsienį

Praėjus dviem savaitėms patruliai sustabdė Anglijoje registruotą automobilį „Rover 75”, kuriame sėdėjo jo savininkas A.Šalaka ir jo vienmetis Milijus N., atlikęs vairuotojo vaidmenį.

Netrukus teisėsaugos pareigūnai sučiupo ir A. Šalakos bendrininką 21 metų kaunietį Vytautą Pavilonį. Jie kartu siaubdavo bankomatus.

V. Pavilonio namuose kriminalistai aptiko apie 100 padirbtų kortelių, magnetinių juostų, duomenų nuskaitymo įrenginių.

Nespėję surinkti A. Šalakos kaltės įrodymų pareigūnai trumpam paliko jį laisvėje ir skaudžiai nusvilo.

Kai po savaitės tyrėjai ruošėsi jaunuoliui pareikšti įtarimus, jis jau buvo pasprukęs.

A. Šalakos tėvas pareiškė, kad sūnus skubiai susidėjo mantą ir išvyko į užsienį.

Vaikino paieška buvo paskelbta prieš tris savaites, tačiau jo iki šiol nepavyksta surasti.

Korteles siųsdavo į Aziją?

Dažniausiai nusikaltėliai pinigus išgrynindavo ne Lietuvoje, o su padirbtomis kortelėmis vykdavo į Azijos šalis.

Nustatyta, kad A. Šalakos gaujos nariai liepos 14–19 dienomis Tailande ir Kambodžoje pavogė pinigus iš bankomatais Kaune pasinaudojusių klientų sąskaitų.

Interneto specialistais prisistatę D. Valkauskas ir M. Giedriūnas Tailando policijai prisipažino veikę išvien su kortelių padirbinėtojais Lietuvoje, iš pastarųjų jas ir gaudavę.

Įtariama, jog A. Šalaka – vienas šių klastotojų.

Įkliuvę lietuviai tailandiečiams tvirtino, kad jiems likdavo 40 procentų išgrynintų pinigų, o likusius pasiimdavo kortelių jiems parūpindavę žmonės.

Manoma, kad A. Šalaka ne tik aprūpindavo gaujos narius kortelėmis Kaune, bet ir slapta siųsdavo jas savo sėbrams į Aziją.

Įkliuvo aukso parduotuvėje

Tailande įkliuvusiems D. Valkauskui ir M. Giedriūnui už naudojimąsi netikromis kortelėmis, pinigų vagystes gresia iki 8 metų nelaisvės. Šios šalies kalėjime anksčiau uždaryti kauniečiai A. Chmieliauskas ir V. Diržys taip pat yra laikomi A. Šalakos bendrininkais.

Įtariama, kad Kauno grupuotė užmezgė glaudžius ryšius su Tailando nusikaltėlių gaujomis. Vienai jų vadovauja pakistanietis, pinigams išgryninti samdantis žmones iš Rytų Europos.

Šios gaujos nariai ne tik šluoja bankomatus, bet ir netikromis kortelėmis atsiskaito prekybos centruose, perka brangius papuošalus.

A. Chmieliauskas įkliuvo Patajos juvelyrikos parduotuvėje, kai bandė atsiskaityti už aukso dirbinius. Netrukus jis policijai išdavė bendrininką V. Diržį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.