Žemaitijos kaimuose klesti naminės degtinės prekyba

Trys naminės degtinės gamybos aparatai, beveik devynios tonos raugo ir keturiasdešimt litrų gatavos produkcijos – tai tik vieno Šilutės rajono policijos komisariato pareigūnų reido į į Žemaičių Naumiesčio (Šilutės r.) Rimženčių kaimą, pas įtariamus samanės tiekėjus, rezultatas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Nov 13, 2012, 12:44 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:04 PM

Pirmadienio pavakare du naminės degtinės gamybos aparatus ir 4,3 tonos raugo pareigūnai aptiko Rimženčių kaimo miške, o vieną – to paties kaimo gyventojos S. S. sodyboje. Čia jau buvo išvaryta 40 litrų nelegalios produkcijos, bet gamybos procesui buvo parengta dar 4,5 tonos raugo.

Gardamo seniūnija Šilutės rajone yra seniai pagarsėjusi naminės degtinės gamybos ir tiekimo apimtimis ne tik į Šilutę, bet ir Klaipėdą bei Tauragę.

Tame pačiame Rimženčių kaime šiemet pavasarį miško pakraštyje pareigūnai aptiko įspūdingo dydžio naminės degtinės gamybos cechą, kur taip pat veikė du pilnai sukomplektuoti aparatai.

Šalia nedidelio vandens kanalo įkurdintame lauko ceche pareigūnai aptiko 42 litrus skaidraus, naminei degtinei būdingą kvapą turinčio skysčio, beveik 5000 litrų raugo ir 15 maišų miltų. Pagamintas alkoholis vietoje buvo pilstomas į įvairių talpų plastikinius butelius.

Toje pačioje Gardamo seniūnijoje, Juškaičių kaime, įžūlumu ir godumu visus vietos degtindarius šiemet liepos mėnesį perspjovė Juškaičių kaimo ūkininkas, iš dalies remiamas ES lėšomis. Jis buvo sumontavęs naminei degtinei gaminti skirtą įrangą savo valdose, o jos apimtis liudijo keli šimtai jau ištuštintų plastikinių talpų su alkoholinio gėrimo likučiais. Dar 38 litrai laukė realizavimo valandos.

Gardamo miestelyje, vietos gyventojo R. K. sodybos ūkiniame pastate, Šilutės policijos pareigūnai prieš savaitę aptiko metalinę talpą su beveik 840 litrų raugo. Jau anksčiau dėl alkoholio gamybos policijai įkliuvęs degtindaris pareigūnų apsilankymui buvo pasirengęs – talpoje buvo įmontavęs čiaupą, kurį iš kitos patalpos galima buvo atsukti, timptelėjus už pririštos virvės. Kad netikėtai į sodybą užsukus policijai, raugą galima būtų išpilti tiesiai į kanalizaciją. Bet tai padaryti jis nespėjo.

Dar du sukomplektuotus aparatus pačiame gamybos proceso įkarštyje Gardamo seniūnijos Juškaičių kaimo krūmuose pareigūnai aptiko šiemet birželį. 23 metų degtindaris jau buvo išpilstęs į talpas 260 litrų samanės. Bet didmenininko ir pelno už produkciją sulaukti nespėjo. Buvo demaskuotas.

Dėl aparatų naminei degtinei gaminti pagaminimo, laikymo ir naudojimo, o taip pat dėl stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gaminimo Šilutės policijoje visais atvejais buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Bylos viena po kitos keliauja į teismą, bet baudžiamoji atsakomybė šio nelegalaus, bet itin pelningo verslo veikėjų Gardamo(ir ne tik) seniūnijoje niekaip nesustabdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.