JAV kariškiu prisistatęs sukčius iš šiaulietės išviliojo 196 tūkstančius litų (atnaujinta)

Internetinė pažintis su JAV kariškiu apsimetusiu sukčiumi šiaulietei 51 metų B. K. kainavo 196 tūkst. 592 litus.

JAV kariškiu apsimetęs sukčius iš patiklios moters išviliojo beveik 200 tūkstančių litų.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
JAV kariškiu apsimetęs sukčius iš patiklios moters išviliojo beveik 200 tūkstančių litų.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 22, 2012, 10:03 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:04 AM

Tokią sumą pinigų patikli moteris į aferisto nurodytas sąskaitas pervedė per porą mėnesių.

Į policiją dėl apgavystės Šiauliuose gyvenanti B. K. kreipėsi trečiadienį. 

Po savaitę trukusios pažinties sulaukė prašymo

Moteris nurodė, kad ją apgavo asmuo, su kuriuo ji rugsėjo 5 dieną susipažino vienoje internetinėje svetainėje. 

Skelbimą į pažinčių portalą įdėjusi šiaulietė sulaukė lakoniško laiško: „Hello.“

Moteris parašė, kad angliškai nekalbanti, tačiau netrukus sulaukė įtaigaus prašymo įsijungti „Google“ vertimo programą.

B. K. šį prašymą įvykdė ir buvo labai maloniai nustebinta, kad su ja bendrauti trokšta 52 metų JAV karinių pajėgų pulkininkas leitenantas Ray Davidsonas, šiuo metu esantis misijoje Afganistane, o šiaip gyvenantis Floridos valstijoje, Majamyje.

Po savaitę trukusio intensyvaus susirašinėjimo JAV papulkininkis šiaulietei pasiskundė, kad jų susirašinėjimas gali nutrūkti, nes baigia išsekti jo kompiuterio akumuliatorius, o naujo jis nusipirkti negali, nes būdamas misijoje negali turėti grynųjų pajėgų.

Kai B. K. susiruošė pirkti ir siųsti į Afganistaną kompiuterio akumuliatorių, amerikietis paaiškino, kad negali iš savo bazės išeiti į miestą, todėl negalės pasiimti ir atsiųsto paketo.

Šiaulietei jos internetinis bičiulis pasiūlė kitą išeitį. Ray paaiškino, kad kartu su juo tarnaujantis bičiulis yra gydytojas, kuriam privalu periodiškai grįžti į JAV pasiimti medikamentų, būtinų kariams. Va, jo žmonai lietuvė ir galėtų pervesti 150 JAV dolerių, už kuriuos amerikietė nupirksianti bateriją ir per savo vyrą perduosianti jam. Tai buvo pirmasis šiaulietės pervedimas į naujojo pažįstamojo sąskaitą.

Atsiuntė JAV dolerių prikimšto lagamino nuotrauką

Dar po savaitės B. K. sulaukė laiško su nuotrauka, kurioje buvo lagaminas, prikimštas dolerių, ir pagalbos prašymas. Ray pasakojo, kad lagamine yra 3,8 milijono dolerių, kuriuos jis Afganistane sąžiningai užsidirbo, tačiau negali jų iš tos šalies išsivežti.

Ray aiškino, kad jei būtų sulaikytas su šiais pinigais, jam grėstų karinis tribunolas. Vyriškis tvirtino planuojąs lapkritį baigti tarnybą ginkluotosiose pajėgose, išeiti į pensiją, Lietuvoje nusipirkti automobilį, namą ir jame apsigyventi su B. K. Laiške Ray užsiminė sugalvojęs išeitį, tačiau reikia pagalbos.

JAV papulkininkis paprašė ne tiek jau daug – šiaulietei tereikėtų pasaugoti tą lagaminą su milijonais, kuriuos jai atvežtų Ray paprašytas Vokietijos diplomatas.

Toks pasiūlymas B. K. pasirodė patrauklus. Šiaulietei buvo pranešta, kad diplomatas per Dubajų ir Ganą jau pajudėjo link Lietuvos.

Ray šiaulietę įspėjo, kad lagaminą gabenantis vyras nežino, kas lagamino viduje, ir nurodė jai, vokiečiui nematant, iš lagamino išimti voką, kuriame yra 15 tūkst. dolerių, ir įteikti jį diplomatui kaip atlygį. 

Šiaulietė įkeitė bankui savo butą

Po kurio laiko B. K. sulaukė žinutės iš diplomato, kad jis Ganoje turi problemų - pareigūnai nori patikrinti jo gabenamą lagaminą, o jis nenori leisti to daryti, todėl jam reikia pinigų dokumentams, liudijantiems, kad lagamine nėra narkotikų, pinigų ir ginklų, įsigyti.

Išsprendus šią „problemą“, atsirado kitų. B. K. net 27 kartus pervedė įvairias pinigų sumas į „diplomato“ ir Ray nurodytas sąskaitas – dokumentams, bilietams įsigyti, gyvenimui viešbutyje ir t. t.  

Kadangi moteris pinigų neturėjo, ji bankui įkeitė savo butą, naudojosi greitųjų kreditų paslaugomis, skolinosi iš giminių ir pažįstamų. Iš viso moteris nežinia kam pervedė 196 tūkst. 592 litus.

Ray Davidsonas, žinodamas, kad moteris jį „gelbėja“ skolintais pinigais, vis ramino, kad visus savo išleistus pinigus ji galėsianti pasiimti iš milijonais dolerių prikimšto lagamino. 

Iš patiklios moters išviliojo 196 tūkst. 592 litus

Kai lagamino gabenimo istorija užsitęsė pernelyg ilgai, B. K. širdyje ėmė kirbėti įtarimas, ar ne į sukčių pinkles ji pateko.

Kai šiaulietė šias abejones išsakė savo internetiniam draugui, sulaukė Ray patikinimo, kad jis tikrai nėra sukčius, o tik nenori prarasti savo milijonų, kuriuos užsidirbo kartu su vienu Afganistano verslininku.

Kai lapkričio 21-ąją Ray paprašė dar 4,5 tūkst. dolerių, kurių neva reikia sumokėti JAV federalinei tarnybai, siekiant įrodyti, jog lagaminu gabenami pinigai yra uždirbti sąžiningai, šiaulietė pagaliau suprato, kad yra mulkinama, ir kreipėsi į policiją. 

Afganistane tarnaujančiu JAV kariškiu prisistatęs sukčius iki lapkričio 16 dienos sugebėjo iš juo patikėjusios šiaulietės išvilioti 196 tūkst. 592 litus.

B. K. pareiškimą gavę pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.